Incidentele de la Târgu Mureş din 1990 au creat o falie puternică între comunitatea maghiară şi cea română din Transilvania. După ce UDMR a fost cooptat la guvernare (1996) lucrurile s-au mai normalizat. Începând cu 2010, Ungaria a intrat într-o nouă etapă, după ce Viktor Orban a devenit premier pentru a doua oară iar mişcările iredentiste din Transilvania încep să fie mult mai active.

acum 19 zile · comentarii (47)

O alegorie a vieţii, ale cărei motive fundamentale sunt călătoria şi războiul. Un război purtat de oamenii „normali“ cu nişte creaturi fantastice, monstruoase, numite „oamenii apei“ înspre cetatea Babylonului, la care oamenii apei nu pot ajunge întrucât cetatea este apărată de un întreg deşert înconjurător; oamenii făcuţi din apă nu-l pot traversa căci ar fierbe de vii înlăuntrul carcaselor lor.

acum 19 zile · comentarii (0)

Evenimentele de săptămâna trecută au marcat o nouă situaţie inflamată în jurul Strâmtorii Kerci, la intrarea din Marea Neagră în Marea de Azov. Practic, în războiul ruso-ucrainean, lucrurile au escaladat la nivelul tirurilor din partea marinei militare ruse împotriva celor trei vase ale marinei ucrainene, în Marea Neagră. Cu rănirea a 3 militari ucraineni, în timp ce alţi trei au fost loviţi în timpul tirurilor şi a capturării navelor.

acum 19 zile · comentarii (29)

1 DECEMBRIE 1918 reprezintă un act premeditat, bine gândit şi la care naţiunea română a lucrat în mod continuu începând cu anul 1848, iar din 1859 în mod organizat ca şi stat. Aducerea românilor într-un singr stat a reprezentat o muncă constantă dusă nu doar de elita politică şi culturală ci mai ales de către popor. Nu e nici o mână divină, nici un act ancestral extraordinar, este pur şi simplu premeditare şi persistenţă. Unirea era inevitabilă.

acum 19 zile · comentarii (14)

Celebrarea Centenarului, în ajun, dominată somptuos şi înalt patriotic prin inaugurarea şi sfinţirea de către Biserica Ortodoxă Română a Catedralei Naţionale, a venit să ne amintească, prin contrast cu „stângăciile“ - ca să le spunem catifelat – clasei politicianiste, cu mândrie firească, dar şi nostalgic,  zbaterea şi solidaritatea tulburătoare a liderilor autori ai Marii Uniri.

acum 19 zile · comentarii (0)

Avalanşă de promisiuni ale premierului Dăncilă la şedinţa de guvern de la Alba Iulia. Aruncă în stânga şi în dreapta cu banii pe care nu-i are, după modelul „mai dă-le Nicule 100 de lei”! În speranţa că „proştii”, în lăcomia lor, se vor lăsa păcăliţi şi de data aceasta. Proşti, proşti, dar aşteaptă de doi ani să le curgă lapte şi miere în farfurie, şi degeaba. Ingineriile financiare ale lui Darius Vâlcov se dovedesc praf în ochi.

acum 19 zile · comentarii (22)

Se pare că în ziua de 10 decembrie PNL-ul, care se tot auto-recomandă drept port-stindardul Opoziţiei parlamentare, va introduce mult aşteptata moţiune de cenzură la adresa guvernului condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă. Foarte bine. Moţiunea face parte din arsenalul democratic, dreptul utilizării ei e stipulat de Constituţie şi reprezintă o cutumă a vieţii democratice ca Opoziţia să o folosească.

acum 19 zile · comentarii (5)

Cât de iresponsabili pot fi cei care conduc guvernul, care încearcă, smechereşte, să scape în primul rând ei, apropiaţii lor şi toţi cei care au furat sau vor fura, să persiste în această hotărâre, în condiţiile în care oamenii şi-au dat seama de această mârlanie, ies în stradă în număr tot mai mare, iar Dragnea cu marioneta lui să meargă în continuare în această direcţie?

acum 2 ani · comentarii (1)