Sfatul medicului. Ce pastile să avem în casă: „Ideal ar fi să nu ieşi afară“
0Am întrebat medicii ce medicamente e recomandat să avem într-un stoc de urgenţă, pentru a evita în perioada următoare ieşirile în spaţii aglomerate, precum şi ce alte măsuri de prevenţie putem adopta.
Primele şi cele mai importante sfaturi ale medicilor adresate populaţiei pentru perioada următoare, pentru a micşora pe cât posibil pericolul răspândirii Covid-19, sunt acelea de a rămâne la domiciliu şi a respecta cu stricteţe regulile de igienă.
Pentru că deja numărul de cazuri confirmate creşte de la o oră la alta şi riscul de a contracta virusul cunoaşte aceeaşi tendinţă. Prin urmare, n-ar strica să vă faceţi un scurt inventar al lucrurilor de care aţi putea avea nevoie în următoarele două săptămâni şi pe care trebuie să le cumpăraţi şi să vă organizaţi activitatea astfel încât să limitaţi la maximum ieşirile din locuinţă.
Pentru a ne spune ce ar trebui să conţină un minim stoc de medicamente (niciun medic nu recomandă achiziţionarea de medicamente în cantităţi mari, pe care să fiţi nevoiţi să le duceţi din nou la farmacie pentru colectarea specială a deşeurilor medicale, şi să le treceţi la „pierderi“ atunci când expiră termenul de valabilitate) am stat de vorbă cu medicul de familie Viorel Dumitrescu. Medicul recomandă ca, pe lângă medicamentele uzuale, în cazul în care ne confruntăm şi cu o afecţiune cronică, să ne asigurăm că avem în trusa de urgenţă următoarele:
- Antitermice adaptate vârstei fiecărui membru al familiei;
- Decongestionante nazale;
- Siropuri de tuse, atât pentru tusea seacă, cât şi pentru cea productivă;
- Dezinfectante pentru piele, pentru micile accidente domestice pe care le putem suferi (betadină, rivanol etc.);
- Antidiareice, de asemenea adaptate vârstei;
- Probiotice, în cazul în care ne tratăm şi cu antibiotic.
„În ce cantităţi? Câte o cutie din fiecare, nu trebuie să luăm foarte multe, nu facem stocuri pentru un an. Dacă stăm acasă, nu mai facem gripă, nu mai facem nici corona…“, ne asigură medicul, care îi sfătuieşte pe pacienţi ca în cazul în care se confruntă cu o problemă medicală, mai ales una de tip respirator, să sune mai întâi la cabinet sau la Urgenţe şi să evite, în primă fază, deplasarea.
„Sfatul meu este să nu vină la cabinet decât dacă este necesar, nici chiar la medicul de familie. Mai bine îl sună, îl întreabă ce şi cum şi poate să solicite şi vizita la domiciliu, să nu se expună, mai ales pentru cei mici. Să sune înainte,şi la spital, eventual la salvare – uite, am situaţia asta“, a spus medicul, care a vorbit şi despre situaţiile în care am putea suspecta că avem Covid-19.
„Să ai cumva certitudinea că ai venit în contact cu o persoană care or a fost infectată, or vine dintr-o zonă afectată. Când ai fost în contact cu o persoană dovedită, atunci îţi pui şi problema că ai contractat virusul, sigur ţi-o pui. Dacă nu ai fost în contact cu o persoană dovedită, dar ai fost într-o zonă roşie, îţi pui iarăşi problema“, a mai spus medicul, reamintind şi care sunt simptomele unei infecţii cu noul coronavirus.
„Primele simptome sunt de obicei febra, nu neapărat foarte mare, stare generală proastă, însoţită de astenie, tuse uscată, după care începe respiraţia grea. Se poate însoţi şi de diaree. Dureri de cap fără explicaţie. (…) Coronavirusul, nu acest tip, producea la om, foarte rar, într-adevăr, acele răceli de primăvară-vară. Eu cred că totuşi românii, pentru că la noi erau destul de frecvente astea, au un oarecare grad de imunitate, pentru că aşa, cred eu, se explică şi faptul că n-am avut decese. Bătrânii noştri parcă stau şi mai mult în casă, faţă de italieni şi spanioli, care au obiceiul să meargă să-şi bea cafeaua împreună“, a mai spus medicul.
„Nu recomand nimănui să-şi facă stocuri“
Nici medicul pediatru Dorian Costescu nu le recomandă părinţilor să cumpere foarte multe medicamente pentru cei mici, nu mai multe decât au de obicei în trusa de urgenţă.
„Nu recomand să aibă decât nurofen şi paracetamol pentru febră şi în rest, dacă au probleme, să mă sune pe mine. Nu recomand nimănui să-şi facă stocuri, pentru că nu avem pentru ce. Să aibă grijă, în schimb. Măsuri de igienă şi să aibă grijă. Să nu se plimbe în locuri aglomerate, să stea într-un loc retras câteva zile, să nu iasă afară din casă, mai ales în perioada asta. Să nu-şi ducă, evident, copilul la spaţiile de joacă, pentru că nu ştie exact cine a pus mâna pe acolo şi nu poate să dezinfecteze tot spaţiul. Poate să se joace cu el şi undeva în parc, să nu pună mâna pe toate suprafeţele, mai ales pe aparatele folosite înseosebi de copii. Apar tot felul de mituri în această perioadă Cel mai bine este să ne spă-lăm mâi-ni-le! Să încercăm să nu ne atingem nasul, pentru că putem să luăm mănuşi chirugicale (n.r. – medicul face referire la ultima obsesie a românilor, după ce stocul de măşti chirugicale s-a epuizat, anume aceea de a cumpăra mănuşi chirugicale) şi să ne băgăm mâna în nas sau în gură, cu mănuşi chirurgicale, şi se duce tot“, a atras atenţia medicul.
Medicul pediatru a criticat, de asemenea, încurajarea rudelor plecate să se întoarcă în această perioadă în România sau tendinţa de a nu respecta recomandarea privind lucrul de la domiciliu.
„Ideal ar fi să nu ieşi afară din casă, mai ales cei care ar putea să-şi facă meseria pe principiul „work from home“. Eu, prin natura meseriei, trebuie să ies. De aceea, eu recomand tuturor: poţi să stai acasă? Atunci stai acasă! Stai două săptămâni acasă şi vom opri multiplicarea. Nu stai două săptămâni acasă, şi bunică-ta, şi copilul şi toţi o să luăm acelaşi lucru. Ai pe cineva din Italia, îl aştepţi să vină acasă, că e fi-tu, e cumnatu, îi spui: acolo ai muncit, acolo stai, şi după ce se termină toată nebunia asta, poţi să vii acasă! Dar noi îi primim cu braţele deschise: vino acasă, Ioneleee, vino acasă, că mor toţi ăia pe capete! Şi ţi-l aduce şi ţie şi mori şi tu“, a mai avertizat medicul.