Stiri despre teatrul national din targu mures

  13 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Un
transfer nu tocmai favorabil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un transfer nu tocmai favorabil

  Nu ştiu dacă “Tatăl meu, preotul” este primul text destinat scenei aparţinându-i tânărului actor şi publicist bucureştean Gabriel Sandu.

 • Ivanov - un
Hamlet de tranziţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ivanov - un Hamlet de tranziţie

  Atunci când „noua critică“ şi-a propus ca temă recitirea/revizitarea scrierilor lăsate de veacul al XVII-lea, scrieri până prin anii ’60 ai secolului al XX-lea drastic şi aparent „definitiv“ interpretate, clasificate, ordonate (dar ce înseamnă definitivul în literatură?) de critica universitară sub semnul clasicismului parcă pe vecie în floare, totul a fost pus sub semnul întrebării.

 • S-a
întâmplat într-o noapte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  S-a întâmplat într-o noapte

  Radu Afrim aparţine acelei rare categorii de regizori care ştiu să stabilească legături speciale nu doar cu anumite Teatre ori colective artistice unde şi cu care lucrează, ci şi cu spectatorii pentru care montează.

 • Contrapunctul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Contrapunctul

  Ce ar putea să facă astăzi, la aproape 100 de ani de la bizara-i sinucidere, Urmuz, cel demult intrat în Panteonul literaturii graţie a nu mai mult de câteva zeci de pagini?

 • Gabler,
adică Ibsen
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gabler, adică Ibsen

  Spectacolul cu piesa Hedda Gabler se joacă la Trupa Tompa Miklós a Naţionalului târgmureşean în Sala Mare a Teatrului, cu publicul pe scenă. În vreme ce acesta îşi ocupă locurile, undeva, pe o parte a cortinei, este proiectat portretul lui Henrik Ibsen.

 • adolf.hitler@yahoo.com
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  adolf.hitler@yahoo.com

  În anul 2014, astăzi atât de criticata - et pour cause - editură RAO a avut excelenta idee de a lansa pe piaţa românească romanul „Ia te uită cine s-a întors!“, scris de Timur Vermes, un jurnalist german, cunoscut până la scrierea lui în special ca ziarist de tabloid.

 • Macbeth, ca un oratoriu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Macbeth, ca un oratoriu

  De unde oare teama resimţită de creatorii de spectacole dar şi de critici de fiecare dată când vine vorba despre montarea/comentarea unui nou spectacol cu celebra piesă shakespeariană Macbeth?

 • O inedită
experienţă foarte reuşită
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O inedită experienţă foarte reuşită

  Odată cu premiera, foarte reuşită, a spectacolului Femei în pragul unei crize de nervi, produs la Compania Liviu Rebreanu a Naţionalului târgmureşean, încă un Teatru din România se plasează, hotărât, printre producătorii de musical din România. Alături de Teatrul Naţional, Teatrul German, Teatrul Maghiar de Stat, toate trei din Timişoara sau de Teatrul Regina Maria din Oradea.

 • Cehov şi
teatrul în teatru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cehov şi teatrul în teatru

  Să se fi păcălit oare atâtea generaţii de exegeţi şi să se fi înşelat numeroasele generaţii de spectatori atunci când şi unii, şi alţii au crezut, spus şi scris că nu vom şti niciodată care e finalul piesei lui Treplev?

 • 15 ani în criptă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  15 ani în criptă

  Nu ştiu cât deliberat şi cât din întâmplare repertoriul Trupei „Tompa Miklόs” a Teatrului Naţional din Târgu Mureş se îmbogăţeşte cu un spectacol al cărui text reprezintă adaptarea pentru scenă a unui mare roman al literaturii maghiare.

 • Povestea unui oraş, povestea unui workshop
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea unui oraş, povestea unui workshop

  Până la un punct, spectacolul Double Bind, scris şi regizat de Kincses Réka şi Alina Nelega, autodefinit ca fiind unul „despre convieţuirea româno-maghiară”, este continuarea unei alte încercări de teatru documentar petrecută în urmă cu mai bine cinci ani tot la Târgu Mureş.

 • Pedagogie teatrală, pedagogie de viaţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pedagogie teatrală, pedagogie de viaţă

  În urmă cu vreo două-trei luni, pe o reţea de socializare, cineva a avut iniţiativa de a iniţia o aşa-numită „leapşă cu cărţi”. Eram provocaţi de prieteni reali sau virtuali să enumerăm câteva cărţi ce ne-au marcat existenţa. Nu cele mai bune, nu cele mai interesante, nu cărţile de Nobel sau de Goncourt pe care le-am citit, ci acele scrieri ce au însemnat ceva în formarea, în devenirea fiecăruia dintre noi.

 • Chef de joacă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Chef de joacă

  După atâtea şi atâtea spectacole pe texte de ultimă oră, pe partituri dificile, cu personaje complexe, uneori tarate de cine ştie ce experienţă nefericită din trecut, cu familii bolnave, cu însinguraţi, cu maturi –copii şi copii prea maturi, lui Radu Afrim i-a venit cheful de joacă.