Stiri despre romgleza

  10 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Noua limbă de tinichea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noua limbă de tinichea

  Recomand cititorilor o carte de curînd apărută (la editura Humanitas) despre Statele Unite ale Americii. E un amplu interviu, luat de Cristian Pătrăşconiu lui Martin S. Martin, medic român stabilit, de multă vreme, în America. Eu unul am avut multe de învăţat citind-o.

 • Cum se schimbă roast-ul limbii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum se schimbă roast-ul limbii

  Când contemporanii nu mai vorbesc limba pe care o foloseşti şi tu înseamnă fie că ai devenit perimat, fie că lumea din jurul tău a luat-o razna. Recunosc că nu mai pricep ce limbă vorbesc mulţi dintre conaţionalii mei. Nu mai e vorba doar despre o versiune a romglezei pe care o înţeleg şi eu (şi pe care o mai vorbesc din când în când). E un amestec de feisbuchiană şi twittereză, o neo-păsărească ale cărei mecanisme ne schimbă profund identitatea.

 • Conversaţii în romgleză. Cum se vorbeşte în multinaţionale şi cum afectează limba română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Conversaţii în romgleză. Cum se vorbeşte în multinaţionale şi cum afectează limba română

  „Romgleza” tinde să înlocuiască limba română în marile companii şi nu numai, iar aceasta este o tendinţă firească, ţinând cont de „invazia” limbii engleze, spun experţii. O conversaţie în romgleză îmbină elemente de română şi engleză din care rezultă un dialect tehnic, cuvintele englezeşti fiind folosite în special în medii precum IT, marketing, management.

 • Engleza,
da!, romgleza, nu!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Engleza, da!, romgleza, nu!

  Cu două săptămâni în urmă, am publicat un text prin care, precum domnul Michel Serres în Franţa, îmi îndemnam conaţionalii la boicotarea limbii engleze.

 • Romgleza pe limba internauţilor. Lista celor mai folosite acronime în spaţiul virtual
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Romgleza pe limba internauţilor. Lista celor mai folosite acronime în spaţiul virtual

  Romgleza a ajuns să fie limbajul celor care vorbesc o jumătate de frază în limba română, iar cealaltă în graiul lui Shakespeare. Unii, corporatişti,  din dorinţa de a fi cool în faţa şefilor, prietenilor; alţii din neştiinţă, doar de dragul faptului că dă bine să ai un limbaj colorat. Tacit, limba oficială a internetului, engleza, s-a îmbogăţit treptat cu  acronime cu tentă „naţională”.

 • Pentru boicotarea limbii engleze
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pentru boicotarea limbii engleze

  Nu demult, un distins profesor francez de la Universitatea Stanford, Michel Serres, a lansat un apel francezilor de a boicota utilizarea abuzivă a limbii engleze în Franţa. Astfel, ori de câte ori apare o reclamă, în limba engleză, la un produs, el îşi îndeamnă compatrioţii să nu cumpere acel produs.

 • Ce vrei, domne, ui spic romgliş!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce vrei, domne, ui spic romgliş!

  Tot despre romgleză va fi vorba şi în acest articol, continuând lista nenecesarelor şi nefastelor împrumuturi, un inventar început săptămâna trecută, cu atât mai mult cu cât primim noi şi noi semnalări de la comentatorii noştri şi cărora le mulţumim şi pe această cale.

 • Limba engleziţilor şi
englezitelor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Limba engleziţilor şi englezitelor

  De când mă învârt prin lumea „experţilor”, am în fiecare zi ocazia să aud o limbă românească în care se fac, în mod abuziv şi iremediabil, calcuri din engleză. Despre romgleză, limba engleziţilor şi englezitelor, am mai pomenit, dar niciodată nu va fi îndeajuns pentru a-i putea descrie amploarea şi puterea corozivă.

 • „Five o’clock tea”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Five o’clock tea”

  Dacă în lumea cosmopolită românească din a doua jumătate a veacului al XIX-lea, obiceiul „ceaiului de la ora cinci” aducea cu sine o nobilă distincţie britanică, Caragiale este, neîndoios, personalitatea care îl consacră lingvistic.

 • Generaţia „Romgleză“ învaţă engleza odată cu româna
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Generaţia „Romgleză“ învaţă engleza odată cu româna

  Copiii din generaţia actuală învaţă o limbă străină aproape în acelaşi timp cu româna şi o interiorizează ca pe a doua limbă maternă, spun specialiştii, care îi sfătuiesc însă pe părinţi să nu-i forţeze.