Anca Fronescu

Jurnalist şi manager cultural

O după amiază de sfârşit de mai la Cannes, soare şi briză. Echipa filmului „Ramona“ (actorii Rodica Lazăr şi Dorian Boguţă, producătorii Codruţa Creţulescu, Radu Stancu şi Claudiu Mitcu, regizorul/scenaristul Andrei Creţulescu) m-a primit pe terasa apartamentului din Louis Pasteur 16 să povestim despre film, despre prietenie, despre cinema independent, despre pasiuni şi visuri.

Într-un interviu cu membrii echipei care a realizat filmul „Comoara“, premiat la Cannes cu „Un Certain Talent“ în cadrul secţiunii Un Certain Regard, aflăm cum a fost pentru Corneliu Cozmei să joace pentru prima dată într-un film sau cum s-a simţit Toma Cuzin să-i aibă colegi de platou pe fiul şi pe soţia sa. Emoţiile de la Cannes, umorul din timpul filmărilor, căutarea comorii sunt poveştile spuse de Adrian Purcărescu şi Tudor Mircea.

Anul acesta, regizorul Corneliu Porumboiu s-a întors la Cannes cu un nou lungmetraj, „Comoara“, cel care a câştigat premiul „Un Certain Talent“ în cadrul secţiunii Un Certain Regard. Povestea a doi vecini – Adrian Purcărescu (Adrian) şi Toma Cuzin (Costi) –, aflaţi în căutarea unei comori, îngropate de străbunicii lui Adrian, în grădina casei familiei lui, a pornit de la o situaţie reală.

Joi, 21 mai 2015, la ora 11 dimineaţa a avut loc vizionarea pentru presă a celui mai nou film al lui Corneliu Porumboiu „Comoara”. Tot in sala Debussy, la ora patru jumate după amiază a avut loc premiera oficială a filmului. Sala a fremătat de bucurie. Emoţiile au fost puternice, la final o sală întreagă aplăudând îndelung.

„Ramona“, scurtmetrajul lui Andrei Creţulescu, selecţionat în secţiunea „Semaine de la Critique“ a câştigat premiul Canal + şi va fi distribuit pe micul ecran. Andrei Creţulescu e gata de primul lungmetraj, de care se apucă în toamnă – „Charlton Heston“ – povestea unui văduv, interpretat de Şerban Pavlu, vizitat de amantul neconsolat al soţiei decedate.

Modifică Setările