ATV-ul Albert Einstein se îndreaptă spre Staţia Spaţială Internaţională
0ATV-ul european automatizat Albert Einstein, a fost lansat cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), în noaptea de miercuri spre joi, cu ajutorul unei rachete Ariane 5, de la o bază din Guyana franceză, informează AFP.
Informaţia a fost confirmată de Jean-Jacques Dordain, directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), după separarea ATV-ului de etajul superior al rachetei, la aproximativ o oră după decolare, potrivit Mediafax. Cel de-al patrulea vehicul spaţial de tip cargo.
După ce şi-a întins uriaşele sale panouri solare, ATV-ul Albert Einstein zboară de acum în mod autonom, cu peste 7 kilometri pe secundă, pe o orbită circulară, la altitudinea de 260 de kilometri şi urmează să se conecteze cu ISS pe 15 iunie.
ATV-ul are o lungime de 10 metri şi o greutate de 20,2 tone, reprezentând cea mai mare încărcătură trimisă vreodată de ESA în spaţiu şi a decolat de la Centrul spaţial Kourou din Guyana franceză, miercuri seară, la ora 21.52 GMT.
Cargoul spaţial transportă 6,6 tone de provizii (alimente, apă, carburant şi diverse materiale) pentru cei şase astronauţi de la bordul ISS, care este locuită în permanenţă din anul 2000, la o altitudine de circa 400 de kilometri.
ATV-ul Albert Einstein, construit de compania Astrium, se va conecta la ISS pe 15 iunie şi va deveni parte integrantă din ISS. Proviziile sunt: 860 litri de carburant, 565 litri de apă potabilă şi 100 metri cubi de oxigen, ca şi 2,6 tone de diverse materiale, pachete şi scrisori trimise de familiile astronauţilor. Cu peste 1.400 de articole, acesta este cel mai mare sortiment de produse trimis vreodată pe ISS.
Pe durata misiunii sale - desprinderea este programată a avea loc pe 11 octombrie -, ATV-ul Albert Einstein va reprezenta un modul adiţional pentru cosmonauţii de la bordul ISS.
Pe lângă funcţia sa de aprovizionare, ATV-ul îndeplineşte funcţia de "remorcher spaţial", pentru a ridica în mod regulat orbita ISS, care, altfel, ar sfârşi prin a cădea pe Terra.
La sfârşitul misiunii sale, cargoul va fi umplut cu toate deşeurile nepericuloase produse la bordul staţiei. El se va desprinde de ISS şi va plonja în atmosfera terestră, unde va arde cu tot ceea ce transportă.
Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook