Facebook a oprit „robotul“ care şi-a creat un limbaj propriu. Cum s-a ajuns la asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mark Zuckerberg/Facebook
FOTO Mark Zuckerberg/Facebook

Dacă voiai să îţi faci griji cu privire la inteligenţa artificială, atunci vestea că Facebook a scăpat puţin de sub control două entităţi de tipul acest te va ajuta.

Facebook şi alte companii experimentează cu algoritmi de inteligenţă artificială. De luna aceasta rămâne şi un eveniment în istoria acestei tehnologii: momentul când doi „roboţi“ cu inteligenţă artificială, creaţi de ingineri ai Facebook Artificial Intelligence Research Lab (FAIR), au dezvoltat o limbă doar a lor.

Seamănă cu engleza, pare că n-are niciun sens, dar aşa au ajuns cele două programe. Au primit şi nume: Bob şi Alice. Inginerii i-au lăsat să converseze, dar în loc să perfecţioneze „discuţia“ în engleză, au început să adapteze limba şi să creeze un vocabular propriu. Desigur, poate fi îngrijorător, dacă nu iei în calcul că asta fac adolescenţii în prezent şi că limbajul se adaptează de la deceniu la deceniu.

După acest incident, Bob a fost oprit, „reparat“ şi n-ar trebui să mai devieze de la engleză.

Explicaţia pentru acest comportament stă chiar în felul în care algoritmii sunt creaţi să lucreze. Funcţionează după un model al „recompensei“, astfel că acţiunile trebuie să se lase cu un beneficiu direct. Iar limba engleză, ca toate limbile, e încărcată de tot felul de cuvinte inutile pentru sarcinile pe care le aveau algoritmii. Astfel, au venit cu o versiune simplificată ca să se înţeleagă mai repede.

„Entităţile cu inteligenţă artificială vor devia de la limba pe care o înţelegem noi şi îşi vor inventa una bazată pe logica unui algoritmi. Cum ar fi, dacă spun «the» de cinci ori, înseamnă că vreau cinci copii dintr-un anumit element. Nu e diferit de modul în care noi ne ajustăm limbajul ca să ne înţelegem mai uşor“, a explicat Dhruv Batra, cercetător Facebook.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite