Socul intoarcerii din concediu poate fi depasit prin... odihna
0La intoarcerea din concediu ne asteapta o capcana: sa intram in forta in ritmul de lucru sau sa ramanem, in continuare, prinsi in mrejele vacantei, uitand ca aceasta s-a sfarsit? Termenul de
La intoarcerea din concediu
ne asteapta o capcana: sa intram in forta in ritmul de lucru sau sa ramanem, in continuare, prinsi in mrejele vacantei, uitand ca aceasta s-a sfarsit? Termenul de concediu si-a pierdut de ceva timp cel de-al doilea element, odihna. "Romanii au renuntat, in ultimii ani, la respectarea zilelor de relaxare. Tinerii simt permanent nevoia de a se distra. Astfel, distractia ia locul odihnei, care deja fusese redusa drastic. Asa ajungem sa ne intoarcem la munca deja obositi. Unii oameni isi conduc afacerile din concediu. Astfel, nu sunt niciodata deconectati cu adevarat", spune prof. dr. Ion Dafinoiu. "Oamenii raman ancorati in problemele de serviciu. Sa nu mai vorbim de concediile "in rate", de doua-trei zile, care numai concedii nu se pot numi. Un concediu de odihna ar trebui sa dureze cel putin doua saptamani", sustine specialistul.
Pentru multi, concediul a devenit sinonim doar cu distractia, iar la intoarcere nici vorba de baterii incarcate sau chef de munca. "Trebuie sa stim ca o celula nervoasa raspunde la aceleasi reguli ca si celula musculara. Asa cum un sportiv, dupa antrenament si concurs, are nevoie de o perioada de odihna, si creierului i se impune aceeasi exigenta. Un concediu bun se poate evalua dupa cheful de munca pe care il avem la intoarcere. Desigur, exista si oameni nemultumiti de munca pe care o depun, concediul reprezentand pentru acestia un refugiu", ne-a mai decalarat conf. dr. Radu Mihailescu, directorul Spitalului Obregia.
Ideal ar fi sa avem cate doua vacante de doua saptamani, anual
"Pentru evitarea problemelor pe care le implica acumularea oboselii, e neaparata nevoie de reconsiderarea atitudinii fata de sfarsitul de saptamana si de concediu. Solutia cea mai buna ar fi fragmentarea concediului. Astfel, ne-ar trebui o perioada de odihna de o saptamana sau doua la fiecare sase luni. Concediul ar trebui sa fie o perioada consacrata odihnei, ceea ce nu inseamna sa dormim continuu, dar sa avem totusi opt ore de somn si activitati care nu ne solicita foarte mult", ne recomanda conf. dr. Mihailescu. Trebuie sa stim ca marea sau muntele, la altitudini de peste 1.000 m, sunt climate excitante, provocand senzatii de disconfort, care pot obosi organismul.
Cele mai adecvate locuri pentru odihna sunt statiunile balneare, situate la altitudini intre 400 si 800 de metri. Pentru cei care deja s-au intors obositi din concediu este vitala respectarea odihnei din week-end si a celor minim opt ore de somn pe zi.
Sfaturi pentru a nu fi coplesiti de sarcinile de serviciu
dupa vacanta:
* Nu lasati sa se acumuleze solicitarile
* Nu va intoarceti din vacanta in seara dinaintea inceperii lucrului; lasati o rezerva de doua-trei zile pentru a reintra in ritmul obisnuit
* Daca va este greu sa va concentrati, poate fi vorba de un deficit de magneziu sau de vitamine din complexul B, care sunt responsabile si pentru buna functionare a sistemului nervos; puteti apela in acest sens la suplimente nutritive sau la fructe (prune, mere, pere, caise, struguri)
* Luati mici pauze dupa incheierea fiecarei activitati
* Fragmentati urmatoarele concedii; ideal ar fi sa aveti doua saptamani de concediu la fiecare sase luni
* Nu uitati ca fiecare seara si sfarsit de saptamana reprezinta momente in care va puteti reincarca bateriile
* Dormiti opt ore pe noapte.