Şapte kilograme de copiuţe la bac
0Matematica, preferată de cei mai mulţi liceeni la cea de-a doua probă scrisă a examenului maturităţii Absolvenţii de liceu au susţinut, ieri, a doua probă scrisă a bacalaureatului.
Matematica, preferată de cei mai mulţi liceeni la cea de-a doua probă scrisă a examenului maturităţii
Absolvenţii de liceu au susţinut, ieri, a doua probă scrisă a bacalaureatului. Emoţii au fost şi de această dată, însă subiectele au fost mult mai uşoare. Ultimele probe ale examenului vor avea loc astăzi şi mâine, iar primele rezultate vor fi afişate pe 7 iulie.
Deşi au fost dezamăgiţi după proba susţinută la limba şi literatura română, cei mai mulţi absolvenţi de liceu au încercat, ieri-dimineaţă, să fie încrezători, cu speranţa că de această dată vor fi mai norocoşi. Peste 17.000 de elevi au susţinut examenul la matematică, 2.575, la geografie şi 2.410 la proba de istoria românilor. La Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti, încă de la primele ore ale dimineţii, liceenii s-au strâns în faţa şcolii. Pe chipurile lor se observa îngrijorarea. Extragerea subiectelor şi multiplicarea acestora au accentuat suspansul şi emoţiile. Neliniştea i-a făcut pe câţiva elevi să scoată capul pe fereastra liceului şi să primească ultimele încurajări de la părinţi. Varianta cu numărul trei se pare că a fost cu noroc de această dată, pentru că majoritatea liceenilor au ieşit din sala de examen cu zâmbetul pe buze şi s-au declarat mulţumiţi. Mai exact, la geografie, elevii au avut de demonstrat că Bucureştiul este cel mai important nod de comunicaţii din România sau să precizeze patru moduri în care sunt folosite lacurile de la noi. La istorie, la subiectul de sinteză, au avut de elaborat un eseu în care să prezinte situaţia României în prima jumătate a secolului XX.
"Faţă de română, la matematică subiectele au fost mult mai acceptabile", a spus Dobre Vlad.
Cu pantalonii rupţi la examen
"Subiectele au fost relativ uşorare în comparaţie cu cele de la română, dar am avut emoţii după cele întâmplate până acum", mărturiseşte Alina Ţugari. Nu au lipsit nici momentele haioase, pe care elevii o să şi le amintească fie cu zâmbetul pe buze, fie cu... ruşine. A fost cazul unui tânăr care a ieşit din sala de examen cu pantalonii rupţi. "M-am aplecat după plicul în care aveam telefonul mobil şi au plesnit", a spus Costin Gheorghe. Din curtea Liceului "Lazăr" nu au lipsit nici părinţii. Ei au aşteptat nerăbdători extragerea variantei şi au căutat foarte curioşi subiectele. Examenul de bacalaureat i-a determinat pe părinţii aflaţi în străinătate să revină în ţară pentru a-şi susţine copiii. Este şi cazul Georgetei Bănică, care a venit din Italia pentru a putea fi alături de fiica sa. "Ştiu că a învăţat şi sper să ia note mari", mărturiseşte cu lacrimi în ochi mămica. "Am emoţii mai mari ca ea, dar simt o bucurie imensă că a terminat liceul şi sper să ia note mari", adaugă Magdalena Crângaşu.
"S-au predat" de bunăvoie
Peste şapte kilograme de fiţuici au fost predate de bunăvoie de candidaţii de la un centru de examinare din municipiul Tecuci, în timpul probei scrise de limba română de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat, marţi, Mitică Dudău, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi. Supraveghetorii examenului de bacalaureat au adunat materialele în două sacoşe şi o cutie de carton.
Prinşi cu mâţa-n sac
Preşedinţii comisiilor de bacalaureat de la Liceul "Mihail Sadoveanu" şi Colegiul Economic "A.D. Xenopol" din Capitală au fost înlocuiţi pentru că au permis accesul în sală cu materiale informative. Incidentele au avut loc vineri şi, în urma aprobării Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, cele două centre de examen au început de ieri cu alţi preşedinţi. La cea de-a doua probă scrisă a bacalaureatului, în Capitală au fost eliminaţi din examen nouă elevi.