Noul sistem de compensare functioneaza numai in Capitala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a deschis o linie telefonica gratuita unde bucurestenii pot afla ce farmacii mai au fonduri pentru compensare

De ieri, orice pacient poate beneficia de medicamente compensate si gratuite in valoare de pana la sapte milioane de lei pe luna. Noul sistem de compensare este functional deja in peste 70 la suta din farmaciile din tara, sustin autoritatile. Astfel, un medic are dreptul sa prescrie unui bolnav medicamente de maxim un milion de lei pe luna din lista A. Pentru listele B si C, limita este de cate trei milioane de lei pe luna. Limita la prescrierea lunara poate fi depasita cu aprobarea comisiilor de specialitate. Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a mai anuntat ca pacientii cu boli cronice care si-au luat retetele inainte de 4 aprilie pot primi medicamentele dupa noul sistem. Ministrul a mai spus ca pentru noile liste de compensate mai sunt disponibile 56 la suta din fondurile pe acest an. "Aproximativ doua din trei farmacii mai au plafoane pentru a continua sa elibereze retete compensate si gratuite", a adaugat ministrul. Ministrul a mai spus ca dupa a doua jumatate a anului exista posibilitatea unei rectificari bugetare pentru suplimentarea banilor. Dr. Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a anuntat ca pacientii din Bucuresti pot apela gratuit numarul de telefon 0800.800.950, pentru a afla ce farmacii mai elibereaza compensate si gratuite. Astfel de numere gratuite vor fi disponibile in toate judetele, precum si la Casa de Asigurari a Armatei si cea a Transportatorilor. De asemenea, aceste informatii vor fi disponibile si pe site-urile Caselor de Asigurari de Sanatate. Ministrul a mai precizat ca un pacient nu poate beneficia, in aceeasi luna, de doua retete pentru aceeasi afectiune. El a spus ca va continua discutiile cu Colegiul Medicilor, doctorii fiind nemultumiti de introducerea unor sanctiuni daca nu respecta "plafoanele". In ciuda declaratiilor optimiste de la centru, in tara noul sistem de compensare are un start cu rateuri, provocand panica si nemultumirea pacientilor. In Capitala, toate farmaciile care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate pot elibera medicamente compensate si gratuite. Surse din cadrul Colegiului Farmacistilor din Bucuresti ne-au spus ca instalarea noilor programe de calculator a mers foarte bine, dar fondurile disponibile pentru aceste medicamente se vor epuiza in scurt timp.

CJAS Mures atrage atentia ca anumite medicamente "gratuite" costa bani grei
Iustina Vas, presedintele Colegiului Farmacistilor Mures, a spus ca eliberarea retetelor compensate in judet va incepe doar in momentul in care CJAS va recunoaste datoriile de 105 miliarde lei, reprezentand depasirile de plafon pe 2004. Desi unele farmacii au inca fonduri pentru trimestrul II, ramane la decizia managerilor daca vor elibera sau nu medicamente compensate. Anton Rus, directorul economic al CJAS, a apreciat ca institutia mai are, pentru aproximativ 70 de farmacii, circa 30 miliarde lei, pe intreg trimestrul III. Suma ar ajunge pentru nu mai mult de o luna de zile de acum incolo. Rus a mai spus ca retetele gratuite pentru anumite boli cronice, prescrise anterior datei de 4 aprilie, vor putea fi eliberate timp de 30 de zile de la data prescrierii pe lista. "In privinta retetelor compensate 100%, e de facut o observatie. Inainte, nu existau asemenea retete - ele ar parea, la prima vedere, ca sunt gratuite. Insa lucrurile nu stau chiar asa, deoarece acestea se compenseaza la preturile de referinta (medicamentul cel mai ieftin) si s-ar putea sa existe o diferenta de pret. Acolo, bolnavii vor trebui sa scoata niste bani din buzunar - sumele depinzand de pretul medicamentului. Cu alte cuvinte, daca pretul cu amanuntul este mai mare decat pretul de referinta, diferenta e suportata de pacient si nu trebuie sa se depaseasca, ca valoare totala calculata la pret maximal, valoarea de trei milioane de lei pe bolnav. Problema e ca, daca omul are mai multe diagnostice, trebuie sa-si aleaga boala pe care doreste sa o "compenseze".

In Brasov, doar medicamente la pret integral
Debusolare si revolta, ieri, printre pacientii aflati la usile cabinetelor medicale de sub Tampa. Veniti sa-si ia retetele compensate si gratuite, bolnavii au dat, invariabil, peste anuntul ca eliberarea acestora a fost sistata pana la comunicarea "oficiala", de catre CNAS, a noilor liste de medicamente compensate si gratuite. La fel de dezorientati ca si pacientii, medicii de familie incercau sa-i imbarbateze cum ca "Maine (astazi, n.n.) o s-avem o sedinta la Colegiul Medicilor si o sa aflam mai multe"! "Deocamdata, nimeni nu ne-a comunicat nimic oficial, stim cat stiti si dumneavoastra, din ce am vazut prin ziare".

Farmacistii si medicii clujeni abia invata sa lucreze cu noul sistem de compensare
Farmaciile din judetul Cluj nu au eliberat ieri medicamente compensate si gratuite, deoarece factorii implicati in sistem au inca dificultati in a descifra Hotararea de Guvern din 31 martie privind noul sistem de compensare. Hotararea a fost publicata abia luni in "Monitorul Oficial". Farmacistii au cerut un termen de gratie pentru implementare, existand, de exemplu, probleme cu softul folosit de farmacii. De asemenea, medicii de familie sunt reticenti in a prescrie dupa noul sistem, pana nu intra in posesia listei cu numele produselor, mai ales ca o prescriptie gresita sau depasirea plafonului ii costa de acum o amenda de 10 milioane de lei.

Farmaciile din Craiova- fara fonduri pentru compensare
Farmacistii craioveni au incetat sa mai elibereze retete compensate pentru ca au terminat plafoanele de subventie, iar de la nivel national s-a interzis sa se mai depaseasca plafonul primit. In randul bolnavilor a aparut panica. "Am incercat la zeci de farmacii sa iau medicamentele fara de care nu pot trai si nu am reusit. Nu mai elibereaza retete compensate. Avem venituri foarte mici si nu ne putem permite sa le cumparam la pretul real", spune ingrijorat Petre Dragota. Presedintele Colegiului Farmacistilor Craiova, Elena Calin, spune ca s-a ajuns la aceasta situatie din lipsa banilor. De joi-vineri, nu se mai elibereaza retete in regim compensat sau gratuit. Singura solutie de a scapa din aceasta criza este o rectificare de buget. Speram sa se gaseasca o rezolvare la aceasta problema foarte importanta", a mai spus Elena Calin.

In Valcea, o pacienta a lesinat la coada din farmacie
Bolnavii cu retete compensate ieseau, ieri, din farmaciile valcene "cu buza umflata". Imediat ce ajungeau in fata farmacistei de serviciu, erau returnati, primind raspunsul ca "nu merge calculatorul". Insistentele solicitantilor s-au izbit in permanenta de acelasi raspuns. Georgeta B., de 72 de ani, pensionara din Ramnicu Valcea, are mai multe boli cronice. Cu greu a ajuns la una din farmaciile din centrul municipiului pentru a-si procura medicamentele necesare. Cand a aflat ca nu se onoreaza reteta compensata, i-a venit rau si a lesinat. Presedintele Colegiului farmacistilor valceni, Samuel Valcu, ne-a precizat ca "e o bulversare totala. In programul de calculator al Casei Nationale pentru medicamentele compensate sunt niste defectiuni. Dupa vechiul program nu mai putem elibera medicamente, iar cel nou nu poate fi citit. Imediat ce vom primi noul program care sa poata fi citit pe calculatoare, situatia se va remedia".

La Constanta - compensate doar pentru urgente
Farmaciile constantene nu elibereaza medicamente compensate decat in cazuri de extrema urgenta. "CNAS ne-a avertizat ca nu vor fi primite facturile la plata, asa ca, oricata bunavointa am avea, nu putem onora retetele compensate, nici cu 90%, nici cu 50%, nici dupa noua lista", ne-a declarat Luminita Mitrea, presedintele Colegiului Farmacistilor din Constanta. "Dar nu putem abdica de la etica profesionala, asa ca urgentele medicale vor fi rezolvate. Daca la o farmacie cu garda de noapte vine un pacient cu o afectiune grava, ca astmul sau hipertensiunea, va fi ajutat.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite