Supa de pui, remediul care te pune pe picioare când eşti răcit
0Supa de pui este unul dintre cele mai vechi remedii contra răcelii. În anii `70 şi, mai recent, în 2003, oamenii de ştiinţă au dovedit că supa de pui are proprietatea de a reduce simptomele supărătoare ale răcelilor.
Câteva cubuleţe de carne de pui, doi morcovi, două-trei feliuţe de ţelină, o ceapă, un căţel de usturoi şi o legătură de pătrunjel verde. Acestea sunt ingredientele supei de pui, pe care chiar medicii ne recomandă să o utilizăm când suntem răciţi. Chiar dacă nu acţionează ca un medicament, efectele benefice ale supei de pui sunt incontestabile. Iată ce spun studiile.
Un studiu publicat în American Journal of Therapeutics arată că o substanţă din supa de pui, numită carnozină, ajută organismul să facă faţă primului atac al virusurilor crescând apărarea imunitară. Iată de ce supa de pui este indicată de la primele simptome de răceală şi gripă.
Într-un alt studiu, un profesor de la Universitatea din Nebraska a încercat să afle de ce supa de pui preparată cu grijă de soţia sa are proprietăţi revigorante în sezonul răcelilor. Cu ajutorul unor analize de sânge prelevate de la voluntari care obişnuiau să se trateze cu supă de pui, profesorul american a dovedit că acest remediu stimulează funcţia globulelor albe de a combate infecţia. Mai exact, supa de pui limitează procesul inflamator şi secreţia excesivă de mucus.
În studiul „Chicken soup cure may not be a myth” („Cura cu supă de pui poate să nu fie un mit”), realizat de profesorul Hopkins de la Universitatea din Miami, au fost monitorizate 15 persoane răcite, care au acceptat să consume apă rece, apă caldă şi supă de pui. Concluzia nu este deloc surprinzătoare: lichidele calde ajută la decongestionarea mucoasei nazale. Dar supa de pui a avut un avantaj suplimentar faţă de apa caldă, deoarece s-a constatat că împiedică propagarea virusului din nas la nivelul căilor respiratorii inferioare. Cu alte cuvinte, supa de pui previne apariţia unor complicaţii precum traheo-bronşitele sau pneumoniile. În opinia cercetătorilor, efectul protector se datorează combinaţiei de nutrienţi din supa de pui: vitamina A din morcovi asociată proteinele din carne şi cu substanţele antimicrobiene din ceapă şi usturoi acţionează împreună stimulând imunitatea organismului.
Dincolo de rezultatele acestor studii, supa de pui rămâne unul dintre cele mai sănătoase şi reconfortante alimente atunci când simţi că te ia răceala.