Cât de benefic este să mâncăm fără gluten

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cât de benefic este să mâncăm fără gluten
Cât de benefic este să mâncăm fără gluten

Pentru cei care au intoleranţă la această substanţă, excluderea din alimentaţie a grâului, a orzului şi a secarei este vitală.

Medicii spun că în ultima perioadă, unele persoane au dezvoltat o intoleranţă psihologică la gluten, manifestată prin refuzul de a consuma anumite alimente. Motivaţiile lor sunt demontate de către specialişti, căci excluderea glutenului din alimentaţia persoanelor sănătoase are mai multe dezavantaje decât avantaje, fiind asociată cu renunţarea la fibre şi la alţi nutrienţi necesari bunei funcţionări a organismului uman.

Totuşi, în prezent, nu există date ştiinţific demonstrate conform cărora ar fi bine ca o persoană fără intoleranţă la gluten să evite produsele care conţin această substanţă. „Dieta fără gluten este o intervenţie medicală pe care nimeni nu trebuie să o urmeze ca urmare a unor informaţii provenite din presa de larg consum, ci doar la indicaţia medicului", explică medicul specialist în diabet, boli metabolice şi nutriţie Adrian Copcea de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.

Un alt mit demontat de specialişti este cel referitor la faptul că prin excluderea din dietă a glutenului este combătut sindromul de malabsorbţie, tulburare prin care absorbţia intestinală a substanţelor nutritive se face defectuos. „Dieta fără gluten nu combate sindromul de malabsorbţie, în absenţa unei intoleranţe la gluten, dimpotrivă, un efect secundar al dietei fără gluten poate consta în tulburări de tranzit (constipaţie, diaree)", explică medicul Adrian Copcea.

În ceea ce priveşte anemia, dieta fără gluten nu are beneficii. „Dimpotrivă, acest regim este contraindicat femeilor cu anemie prin deficit de fier", spune nutriţionistul. 

Când este justificată scoaterea lui din dietă

În caz de celiachie (intoleranţă la gluten), metabolizarea incompletă a glutenului duce la o serie de reacţii din partea organismului. „Balonarea şi tulburările de tranzit sunt câteva dintre manifestările digestive. Starea de oboseală cronică, insomnia, agitaţia, exacerbarea afecţiunilor cutanate şi reumatice, precum şi a celor respiratorii sunt manifestări care pot apărea în cazul intoleranţei la gluten.  Ele pot fi foarte grave când intoleranţa este severă şi apare boala celiacă", spune medicul nutriţionist Roxana Florea, specialist York Test România. În cazul unei intoleranţe uşoare, glutenul trebuie exclus din alimentaţie cel puţin trei luni, până la nouă luni. În formele severe, glutenul trebuie evitat cu desăvârşire.

Medicii spun că dietele în care doar anumite tipuri de alimente cu gluten sunt excluse din alimentaţie (de exemplu, se renunţă la făinoasele care conţin gluten, dar îngheţata sau ketchupul, care conţin şi ele gluten, rămân în alimentaţie) nu reprezintă o dietă strict fără gluten, ci una în care persoana a optat pentru excluderea acelor produse din motive personale.

„O astfel de dietă poate fi similară unui regim în care o persoană cu diabet zaharat tip 2 nu consumă zahăr la anumite mese, iar la o singură masă consumă cantităţi mari: efectul benefic al meselor fără zahăr devine nul în acest context", spune medicul nutriţionist Adrian Copcea.

1 din 3 români are intoleranţă la gluten, conform statisticilor YorkTest realizate în România. 

Categorii de alimente care trebuie...

- excluse - Toate produsele care conţin sau pot conţine proteine de grâu, de orz, de ovăz, de secară sau de malţ: făină, griş, pâine, macaroane, biscuiţi, napolitane, prăjituri, sosuri, muştar, ciocolată, dulciuri, bere, borş, îngheţată, pufuleţi, musli. 

- consumate - cu precauţie - În cazul mezelurilor, brânzeturilor şi semipreparatelor, trebuie citită cu atenţie eticheta. 

- preferate zilnic - Toate legumele, fructele, carnea, laptele, nucile, porumbul, orezul, amidonul din cartofi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite