Scapă românii de frica de succes? Astra poate realiza, diseară, ce n-au reuşit Steaua, Dinamo şi CFR Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giurgiuvenii au şansa de a ajunge, în premieră, în grupele unei competiţii europene, însă miza returului cu Lyon (ora 19.45, Digi Sport) e mai mare decât atât.

Pentru prima dată, un club din România poate realiza un obiectiv cu adevărat important, după ce a obţinut o victorie mare. E ceea ce n-au reuşit să facă, în anii trecuţi, Steaua, Dinamo şi CFR Cluj. De fiecare dată, după un succes de răsunet, aceste grupări au clacat, lăsând senzaţia că ori s-au mulţumit cu puţin, ori că le-a fost frică de succes.

Steaua, de la 3-0 la 0-5

Formaţia din Ghencea are experienţa marilor meciuri în Europa, însă nici ea n-a reuşit să gestioneze presiunea, atunci când s-a aflat la un pas de a da lovitura.

În sezonul 1997-1998, roş-albaştrii au învins PSG, în Ghencea, scor 3-2, în ultimul tur preliminar înainte de grupele Ligii Campionilor. UEFA a schimbat însă scorul din prima manşă în 3-0 în favoarea bucureştenilor, deoarece francezii au folosit un fotbalist în stare de suspendare. Campioana României era cu un pas în grupe, dar s-a prezentat la Paris ca o trupă „hipnotizată“. Rezultatul? A fost 3-0 pentru PSG după 30 de minute şi 5-0 după fluierul final, iar Steaua a ratat o calificare ce părea rezolvată după întâlnirea tur.

Dinamo, de la 1-0 la 0-2

La doi ani de la dezastrul de la Paris, le-a venit rândul dinamoviştilor să trăiască o experienţă similară. În turul I al Cupei UEFA, „câinii“ s-au impus, la Lisabona, în faţa Benficăi, scor 1-0. Totul era pregătit pentru o calificare senzaţională, însă Dinamo a rămas doar cu victoria din tur. În retur, a cedat cu 0-2 şi a fost eliminată.

CFR, victorie în zadar în Ligă

La 16 septembrie 2008, CFR Cluj a debutat în grupele Ligii Campionilor cu un rezultat-bombă: 2-1 pe „Olimpico“ cu AS Roma la care au evoluat fotbalişti, precum De Rossi, Julio Baptista şi Totti. În loc să fie începutul unui traseu frumos, victoria din Italia a fost urmată de o remiză şi patru eşecuri, iar clujenii au încheiat grupa pe ultimul loc. 

De ce Astra poate sparge „blestemul“?

*Pentru că a jucat încântător, în tur, pe „Stade Gerland“ şi ar fi trebuit să câştige la o diferenţă şi mai mare.

*Pentru că în 11 meciuri disputate în Europa are o singură înfrângere, în sezonul trecut, 0-2 la Haifa. De altfel, partida din Israel e şi singura din cupele europene în care giurgiuvenii n-au înscris. 

*Pentru că antrenorul Daniel Isăilă are la dispozţie tot lotul, doar Valerică Găman, accidentat, fiind indisponibil, însă stoperul a ratat şi partida tur.

*Pentru că Lyon traversează o formă catastrofală: are trei înfrângeri în ultimele trei partide disputate dintre care două pe teren propriu.

*Pentru că francezii au deplasat în România un lot din care lipsesc zece jucători din diverse motive: Benzia, Yattara, Bendimo, Bisevac, Fekir, Fofana, Gourcuff, Grenier, Umtiti şi Rose.

*Pentru că jucătorii de la Lyon s-au revoltat deja împotriva antrenorului Hubert Fournier. „Trebuie să ne punem întrebări. Probabil, pregătirea n-a fost pe măsura a ceea ce se cere la nivel înalt“, a declarat căpitanul Maxime Gonalons după eşecul din weekend, din campionat, 0-1 cu Lens.

Dacă va trece de Lyon, Astra îşi va afla adversarele din grupele Ligii Europa, vineri, de la ora 14.00.

Astra: S. Lung jr – Pliatsikas, Ben Youseff, Oros, J. Morais – Enache, Takayuki, Yahaya, Laban – Budescu, Fatai. Antrenor: Daniel Isăilă

Lyon: Lopes – Jallet, Zeffane, Kone, Dabo – Tolisso, Gonalons, Mvuemba – N’jie, Malbranque, Lacazette. Antrenor: Hubert Fournier

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite