Ovidiu Haţegan va arbitra duminică partida dintre Polonia şi Irlanda de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Haţegan
Ovidiu Haţegan

România revine în elita arbitrajului european, după 28 de ani de absenţă, prin prezenţa lui Ovidiu Haţegan la turneul final.

Arbitrul Ovidiu Haţegan va conduce la centru meciul Polonia - Irlanda de Nord, programat duminică, la ora 19.00, la Nisa, în grupa C de la Campionatul European din Franţa.Haţegan este primul central român prezent la Euro după o pauză de 28 de ani. La Euro 1988, timişoreanul Ioan Igna a condus una dintre semifinale, RFG – Olanda 1-2. Înaintea sa însă, în 1980, Nicolae Rainea a oficiat chiar la finala competiţiei, RFG – Belgia 2-1. Ultima prezenţă a unui reprezentant al arbitrajului românesc la un Campionat European s-a consemnat în urmă cu 16 ani, la EURO 2000, când asistentul Nicolae Grigorescu a oficiat la turneul final din Belgia şi Olanda.
Ovidiu Haţegan (36 de ani) este singurul arbitru român din categoria Elite, cea mai înaltă din arbitraj, în care a fost promovat anul trecut. Haţegan s-a apucat de arbitraj la 15 ani şi a urcat treaptă cu treaptă, ajungând acum să arbitreze meciuri în Liga Campionilor şi în Liga Europa.  În 2006 a ajuns în lotul A, iar în 2008 a intrat pe lista FIFA. El este de meserie medic, având şi un doctorat în medicină, iar acum predă la Universitatea “Vasile Goldiş” din Arad. “Nu s-a pus problema să lucrez într-un spital din cuaz programului pe care îl am”, a precizat arbitrul. La nivel interţări, cea mai înaltă bornă pe care a atins-o este Campionatul Mondial Under 20, din Noua Zeelandă, unde a oficiat la o semifinală.
Anul acesta, Ovidiu Haţegan a arbitrat pentru prima dată ţi în fazele superioare ale Ligii Campionilor, fiind prezent la partida Manchester City – Dinamo Kiev, din optimi. Alături de el, în Franţa, vor fi prezenţi asistenţii săi Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe, adiţionalii Alexandru Tudor şi Sebastian Colţescu şi rezerva Robert Ghinguleac.
Anul 2016 pare să fie cel mai bun in cariera lui Ovidiu Haţegan, care a fost cooptat şi în lotul pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, acolo unde vor fi chemaţi doar cinci arbitri din Europa.

Cei 18 arbitri de la Euro

Martin Atkinson (Anglia) – 45 ani
Felix Brych (Germania) – 40 ani
Cuneyt Cakir (Turcia) – 39 ani
Mark Clattenburg (Anglia) – 41 ani
William Collum (Scoţia) – 37 ani
Jonas Eriksson (Suedia) – 42 ani
Ovidiu Haţegan (România) – 36 ani
Serghei Karasev (Rusia) – 36 ani
Viktor Kassai (Ungaria) – 40 ani
Pavel Kralovec (Cehia) – 38 ani
Bjorn Kuipers (Olanda) – 43 ani
Szymon Marciniak (Polonia) – 35 ani
Milorad Mazic (Serbia) – 43 ani
Svein Moen (Norvegia) – 37 ani
Nicola Rizzoli (Italia) – 44 ani
Damir Skomina (Slovenia) – 37 ani
Clement Turpin (Franţa) – 34 ani
Carlos Velasco Carballo (Spania) – 45 ani

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite