Un sfert din firme încurajează revenirea femeilor la muncă după naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un sfert din companii le încurajează pe proaspetele mămici să revină la serviciu FOTO Adevărul
Un sfert din companii le încurajează pe proaspetele mămici să revină la serviciu FOTO Adevărul

Doar un sfert din companii le încurajează pe proaspetele mămici să revină pe piaţa muncii, astfel că un loc de muncă după concediul de maternitate este tot mai greu de obţinut. Aşa arată un studiu recent, făcut de o firmă specializată în resurse umane.

Potrivit cercetării, angajatele nu ar mai fi la fel de eficiente ca înainte de concediu, arată documentul, citat de digi24.ro. 

În opinia psihologilor, un motiv pentru care angajatorii nu încurajează întoarcerea femeilor la serviciu după naştere e faptul că acestea revin după o absenţă de un an, în unele cazuri, astfel că ele se văd nevoite să se adapteze la o companie schimbată. 

„Vorbim despre faptul că în timpul absenţei de cel puţin un an, uneori doi ani, în compania respectivă de obicei lucrurile sunt într-o dinamică, nu stau pe loc”, a explicat psihologul Cristina Fulop, potrivit sursei citate. 

Ce obligaţii au companiile faţă de femeile care au născut 

Legislaţia actuală prevede că angajatorii sunt obligaţi să le asigure femeilor, în primele şase luni de la întoarcerea din concediul de maternitate, acelaşi post pe care îl ocupau înainte de a naşte, cu două excepţii. Acelea în care firma respectivă restructurează postul sau falimentează. 

„De foarte multe ori angajatorul înceară să le propună alte poziţii ori pe acel post este încadrată altă persoană şi cumva încearcă să îi determine pe angajaţi să se retragă singuri. Dar dacă ei doresc să rămână în activitate, trebuie să ştie că au de partea lor legea, cel puţin în aceste şase luni de la reîncadrare”, a explicat Corina Diaconu, specialist în resurse umane. 

Multe femei îşi prelungesc perioada de concediu sau renunţă la viaţa profesională în lipsa unui loc de muncă, atrag atenţia specialiştii. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite