Tratamentul bolnavilor de cancer nu mai poate fi asigurat de sistemul de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele publice româneşti nu pot asigura tratamentul pacienţilor care au nevoie de radioterapie FOTO Adevărul
Spitalele publice româneşti nu pot asigura tratamentul pacienţilor care au nevoie de radioterapie FOTO Adevărul

Multe din spitalele publice româneşti nu au aparate adecvate de radioterapie, cu toate că 100.000 de pacienţi din cei 500.000 care suferă de cancer sunt nevoiţi să se supună unor astfel de proceduri medicale. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine că poartă discuţii pentru susţinerea radioterapiei.

Potrivit şefului CNAS, Cristian Buşoi, în prezent, sistemul de sănătate nu poate asigura tot necesarul pentru tratamentul bolnavilor de cancer, singurele oportunităţi fiind la spitalele private, însă acolo trebuie plătită o coplată destul de mare.

„Sunt multe discuţii, dacă va exista un efort financiar pentru a dota cu echipamente de cea mai nouă generaţie spitalele publice sau se va sprijini zona privată pentru a-şi acoperi mai multe costuri. Este o decizie pe care o vor lua Guvernul şi Ministerul Sănătăţii. Multe dintre spitalele oncologice publice nu au aparate adecvate şi nu fac faţă cererii. Pe de altă parte, există iniţiative private importante, dar care nu sunt finanţate pentru că nu avem baza legală astfel încât să nu se mai ceară şi coplată de la pacienţii care au nevoie de radioterapie”, a spus Buşoi.

Totodată, şeful CNAS a spus că se discută fie pentru a se face o investiţie masivă în aparate pentru radioterapie pentru sistemul public, „şi atunci va putea fi tratat un număr mare de bolnavi”.

Pacient: „Investiţiile în sistemul public trebuie făcute de urgenţă!”

De altfel, şi Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) spune că în România, investiţiile în sistemul public trebuie făcute de urgenţă.

„Lipsa investiţiilor în centrele de stat duce la nevoia acestor centre private, care vin cumva în continuarea sistemului public, dat fiind faptul că acesta nu poate face faţă numărului mare de bolnavi. Eu, unul, nu văd aceste centre private ca fiind un moft sau un lux al pacienţilor, ele sunt o necesitate”, a punctat reprezentantul pacienţilor.

În România trăiesc peste 500.000 de bolnavi de cancer, din care 100.000 fac chimioterapie sau radioterapie. „Numărul este, de fapt, mai mare, dar statistici oficiale nu există pentru că nu avem screening pe cancer. Pacienţii vin în stadiu avansat la medic, iar costurile sunt deja mari. Deficitul major e pe radioterapie, pentru că în România este acoperit doar 10 – 12% din necesar”, a completat Irimia.

1.200 de pacienţi cu cancer pe lista de aşteptare

Referitor la accesul pacienţilor la medicamente noi, acesta ar putea fi posibil din această toamnă. Mai precis, peste 1.200 de pacienţi sunt pe lista de aşteptare pentru obţinerea unor tratamente oncologice scumpe, valoarea acestora fiind de 15 milioane de lei.

„Sunt 5.200 de bolnavi cu cancer care primesc tratamente scumpe aprobate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De asemenea, 1.200 de bolnavi sunt pe lista de aşteptare pentru a obţine un tratament scump. Pentru desfiinţarea listelor de aşteptare am avea nevoie de 15 milioane de lei”, a declarat Buşoi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite