STUDIU Doar 20% din tineri îşi caută de lucru pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
19% din tineri caută locuri de muncă pe internet FOTO Adevarul
19% din tineri caută locuri de muncă pe internet FOTO Adevarul

Doar 19% din tinerii români cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani îşi caută de lucru folosind internetul. Aşa arată cele mai recente statistici Eurostat, asta în condiţiile în care în ţările nordice patru din 10 tineri îşi caută un loc de muncă pe internet.

Cifrele publicate de Eurostat arată că procentul celor care au până în 30 de ani şi care îşi caută joburi folosind internetul este şi mai mic, de doar 16%. 

„Angajările se fac cu ajutorul părinţilor, prin cunoştinţe, prin rude, prin alţi prieteni. Ca atare, nu sunt nevoiţi să apeleze la a-şi cauta un job printr-un site online sau la o agenţie de recrutare”, spune Corina Diaconu, specialist în resurse umane, citată de digi24.ro. 

Potrivit specialiştilor, internetul este şi mai puţin folosit de cei care locuiesc la sate. Recrutorii mai spun însă că odată ce o companie are CV-ul în baza sa de date, şansele candidaţilor de a obţine un loc de muncă cresc.„Agenţia de recrutare lucrează pentru zeci sau sute de clienţi şi poate să direcţioneze candidatul spre foarte mulţi clienţi”, a completat Diaconu. 

Nivel istoric al ratei şomajului în rândul tinerilor

Potrivit unor cifre publicate recent de Institutul Naţional de Statistică, rata şomajului a crescut în primul trimestru al acestui an, continuând trendul ascendent înregistrat în ultimul trimestru din 2014.  Situaţia tinerilor e cea mai rea. Şomajul a ajuns la cel mai ridicat nivel în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15-24 de ani. 

„Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 de ani) a fost în perioada analizată de 59,1%, în scădere faţă de trimestrul anterior cu 1,7 puncte procentuale. Gradul de ocupare era mai mare pentru bărbaţi (66,8%, faţă de 51,4 pentru femei)”, arată INS, într-un comunicat. Cauza principală a creşterii ratei şomajului este valul de disponibilizări din companiile de stat şi private, susţine Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS). 

„Discutăm despre un indicator care se colectează din înregistrările din sistemul public. Sunt persoane care au fost angajate şi care şi-au pierdut locul de muncă sau tineri care au descoperit că, dacă au terminat şcoala şi nu şi-au găsit un loc de muncă, se pot înregistra în sistemul public şi pot deveni beneficiarii ajutorului de şomaj şi a unor servicii pe care agenţiile pentru ocuparea forţelor de muncă le pot oferi. Cifra este dată de disponibilizări care au avut loc în foarte multe companii din România, de stat sau private”, a declarat Dumitru Costin.

Liderul BNS susţine însă că rata reală a şomajului este mult mai mare decât în statisticile oficilale. Asta pentru că multe persoane care au depăşit perioada de şomaj nu mai sunt înregistrate. Astfel, rata reală a şomajului s-ar cifra la aproape 20%, arată Dumitru Costin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite