Concluzii ANMDM: Bisturiul electric folosit la Spitalul Colţea funcţiona corespunzător. Medic: „Raportul e halucinant”
0O echipă de la Departamentul Tehnic - Laboratoare al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a verificat felul în care funcţiona bisturiul electric de la Spitalul Clinic Colţea unde un medic a reclamat că a fost electrocutat, concluzia fiind că aparatul funcţiona corespunzător însă spitalul nu a făcut instructajul personalului şi nu a desemnat o persoană care să verifice funcţionarea dispozitivelor medicale.
Potrivit ANMDM, echipamentul de electrochirurgie pe bază de curenţi de înaltă frecvenţă GN300 era funcţional şi se încadra în limitele prevăzute în specificaţiile tehnice ale producătorului.
„Cordonul de legătură dintre portelectrod şi echipamentul de electrochirurgie cu curenţi de înaltă frecvenţă era secţionat la îmbinarea cu portelectrodul, fără însă a se constata topirea izolaţiei cablului şi nici a se simţi miros de arsură electrică. De menţionat este faptul că accesoriile implicate în incident au fost accesorii reutilizabile, aparţinând spitalului”, se arată în raportul întocmit de ANMDM.
Documentul arată că spitalul nu a putut să facă dovada că personalul a fost sau nu instruit despre felul în care se foloseşte un asemenea dispozitiv medical. Ba mai mult, nu exista nici vreo persoană care să fie desemnată să facă o verificare vizuală a integrităţii echipamentelor şi testarea dinaintea utilizării.
Marian Stamate: „Raportul este halucinant”
Medicul Marian Stamate, doctorul implicat în incidentul de la Spitalul Colţea a declarat însă că raportul i se pare halucinant şi că, în urma anchetei ANMDM, conducerea unităţii sanitare va rămâne neschimbată. Totodată, doctorul a explicat că sunt şanse mari ca personalul medical să fie bagat în comisia de disciplină pe motiv că l-au electrocutat pe pacient.
„În cursul unei intervenţii chirurgicale, cu viză oncologică, profilul spitalului este majoritar oncologic şi profilul clinicii ORL identic, un cancer de limbă la un pacient de 62 de ani, nu mult după debutul intervenţiei chirurgicale ne-am confruntat cu o funcţionare defectuoasă a unui electrocauter, care s-a soldat cu electrocutarea pacientului, a echipei chirurgicale, cu foc deschis, flacără electrică, care a secţionat practic cablul de alimentare şi a detaşat piesa de mână pe care o foloseam în acel moment”, a declarat Stamate după incident.
La vremea respectivă, managerul Anca Lupu, şefa Spitalului Colţea, a explicat că „incidentul a fost unul minor”.
Ulterior, Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 a deschis un dosar în cazul privind medicii şi pacientul care s-ar fi electrocutat cu un electrocauter la Spitalul Colţea din Capitală, fiind făcute cercetări in rem pentru neluarea şi nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.
Incident similar la Spitalul Universitar din Capitală
La scurt timp, un alt incident similar s-a petrecut la Spitalul Universitar din Capitală, unde o asistentă ATI s-a electrocutat atunci când folosea un aparat de anestezie terapie intensivă. „Concluzia echipei de control a ANMDM — Departamentul Tehnic Laboratoare a fost de altfel susţinută şi de faptul că, la doar o zi de la incidentul reclamat, anterior controlului ANMDM, acelaşi echipament a fost utilizat la o intervenţie chirurgicală de urgenţă, când s-a recunoscut funcţionarea la parametrii normali, fără semnalarea vreunui incident”, arată un al doilea raport făcut de ANMDM.
Potrivit aceleiaşi surse, atât valorile obţinute la determinarea parametrilor de securitate electrică ai echipamentului, cât şi a celor de performanţă s-au încadrat în limitele prevăzute în specificaţiile tehnice ale producătorului şi în standardele aplicabile.
În prima parte a lunii august a fost reclamat un incident referitor la electrocutarea unui asistent ATI în momentul manevrării butonului de administrare debit crescut de oxigen al echipamentului de anestezie tip Fabius Tiro.