USR cere din nou Parlamentului reînfiinţarea Comisiei comune pentru Codul Electoral. Miza: revenirea la alegerile în două tururi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florina Presadă, senator USR
Florina Presadă, senator USR

Grupurile parlamentare ale USR de la Camera Deputaţilor şi Senat vor solicita, marţi, Birourilor Permanente, reînfiinţarea Comisiei comune pentru elaborarea Codului Electoral, cu un mandat discutat cu societatea civilă şi Autoritatea Electorală Permanentă.

„Alegerile locale şi parlamentare din 2016 au arătat că e nevoie să continuăm reforma electorală începută în ultimii ani. Aceasta trebuie să urmărească creşterea participării politice şi egalitatea de tratament între actorii politici dar şi instituirea unui cadru procedural unitar în ceea ce priveşte organizarea diferitelor tipuri de scrutin”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

USR atrage atenţia că modificările ar trebui adoptate, cel târziu, în prima parte a anului 2018, cu cel puţin un an înaintea alegerilor europarlamentare, conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, însuşite şi de Curtea Constituţională a României.

USR susţine reducerea numărului de semnături necesare pentru participarea în alegeri, a pragului electoral, îmbunătăţirea sistemului de vot prin corespondenţă şi revenirea la două tururi de scrutin la alegerea primarului.

Parlamentarii USR au mai solicitat în luma mai reînfiinţarea Comisiei comune pentru elaborarea Codului Electoral, dar cererea a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE.

„Nu putem schimba actuala clasă politică dacă menţinem actualele reguli electorale”, a spus Florina Presadă, arătând şi că „există neconcordanţe în felul în care se desfăşoară alegerile locale şi alegerile parlamentare şi credem că este nevoie de o uniformare a regulilor”.

Solicitarea USR răspunde şi propunerilor recente în acest sens făcute de către 21 de organizaţii nonguvernamentale preşedintelui României Klaus Iohannis.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite