Sebastian Ghiţă se apără cu arma sa preferată: diversiunea. Cum îl trage Ghiţă pe Ponta în războiul său cu Justiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În încercarea de a arăta că este victima unui abuz al DNA şi al serviciilor secrete, deputatul Sebastian Ghiţă, faţă de care DNA a extins urmărirea penală, a lansat în spaţul public mai multe teorii care nu au nicio legătură cu realitatea.

Imediat ce DNA a extins urmărirea penală pe numele său, deputatul Sebastian Ghiţă a început o campanie de denigrare a procurorilor şi a serviciilor secrete. O prezenţă rară pe ecranele televiziunilor, Sebastian Ghiţă, patronul RTV, s-a expus chiar la posturi concurente, precum B1 TV sau Digi 24, pentru  a arunca cu noroi în procurorii DNA, care i-au interzis, în cadrul măsurii de control judiciar, să-şi desfăşoare activitatea de deputat, să nu părăsească localitatea Ploieşti şi să nu ia legătura cu mai multe persoane din dosar, printre care şi premierul Victor Ponta.

Ghiţă acuză că prin punerea sa sub acuzare se încearcă o lovitură de Palat, cu unicul scop de a-l înlătura pe Victor Ponta din funcţia de premier. În încercarea de a lega cazul său de cel al premierului Victor Ponta, Ghiţă lansează, cu titlu de informaţie, că procurorii aveau pregătită măsura controlului judiciar pentru Victor Ponta. „Intenţia era ca lui Victor Ponta să i se dea control judiciar. Vor să-l facă să-şi dea singur demisia. E posibil să-l pună sub control judiciar şi să-i interzică să intre în clădirea Guvernului“, a spus Ghiţă, la B1 TV.

Cazuri diferite

Ghiţă a încercat să lege cazul său de cel al lui Ponta, însă situaţia juridică a sa este cu mult diferită de cea a premierului Victor Ponta. Pe fondul noilor acuzaţii - trafic de influenţă, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, evaziune fiscală, coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 şi alegerile prezidenţiale din 2014, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia de deputat -, DNA Ploieşti i-a interzis lui Sebastian Ghiţă să-şi mai exercite funcţia de parlamentar. De cealaltă parte, DNA Bucureşti a început urmărirea penală faţă de Victor Ponta pentru fapte săvârşite în calitate de avocat, cu mult timp înainte de a ajunge prim-ministru.

DNA a cerut încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Ponta şi pentru conflict de interese, faptă săvârşită în timpul mandatului de premier, însă Camera Deputaţilor s-a opus anchetării lui Victor Ponta.  „Atâta vreme cât Ponta nu e urmărit penal pentru fapte săvârşite în exercitarea funcţiei de prim-ministru, el nu poate face obiectul unei măsuri preventive - control judiciar care să conţină obligaţia de a nu desfăşura activitatea ca prim-ministru pe durata măsurii. La Sebastian Ghiţă a fost posibil pentru că faptele au fost săvârşite în calitate de deputat“, a spus Elenina Nicuţ, specialist în drept. Aşadar, procurorii nu-i pot interzice în niciun fel intrarea în Palatul Victoria lui Victor Ponta şi nici exercitarea funcţiei de prim-ministru. Procurorii nu au putut nici măcar să înceapă urmărirea penală faţă de Victor Ponta pentru faptele săvârşite în calitate de şef al Guvernului.

Ghiţă cere ajutorul lui Ponta şi Zgonea

Sebastian Ghiţă nu s-a rezumat doar să atace public Justiţia, ci a introdus şi Parlamentul în războiul său cu DNA. Deputatul a transmis o scrisoare adresată conducerii Camerei Deputaţilor, prin care solicită „declararea unui conflict între puterile statului“, cu medierea Curţii Constituţionale (CCR). „Decizia mi se pare extrem de gravă, neconstituţională şi cu potenţiale repercusiuni asupra democraţiei în România. Lipsa unei reacţii acum va permite unui reprezentant al Parchetului să dispună într-o zi măsuri asupra unui număr atât de mare de parlamentari încât să modifice majorităţi şi să schimbe configuraţii politice. Menţionez că înaintez sesizarea Procurorului General al României şi ministrului Justiţiei, precum şi procurorului ierarhic superior“, a scris Ghiţă.

Conducerea Camerei Deputaţilor a trimis solicitarea, spre soluţionare, la Comisia Juridică, deşi Constituţia stipulează clar cine poate sesiza CCR în această speţă. Singurii care o pot face sunt premierul Victor Ponta, deputat PSD, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. „Curtea Constituţională soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii“, se arată la articolul 146 din Constituţie. Practic, Ghiţă îi cere, fie lui Ponta, fie lui Zgonea, să-l reprezinte în războiul declarat Justiţiei.

În timp ce Sebastian Ghiţă se afla în direct la B1 TV, Victor Ponta a intrat prin telefon la România TV pentru a-i lua apărarea prietenului său, arătând că nu a mai auzit niciodată, într-o democraţie, ci doar în dicaturi, ca unui parlamentar să-i fie interzis de către un procuror să meargă la Parlament. „Nu ştiu dacă mai e România o ţară democratică, dar, într-o ţară democratică, o decizie a unui procuror poate fi cenzurată şi schimbată de către judecători“, a spus Ponta, la postul de televiziune al cărui patron este Sebastian Ghiţă. Elenina Nicuţ crede că procurorii îi pot interzice lui Ghiţă să nu părăsească Ploieştiul,  deci să nu poată ajunge la Parlament, ca urmare a măsurii de control judiciar. „Arestarea şi reţinerea se poate face cu acordul Camerei din care face parte, potrivit Constitutiei. Pentru interdicţia de a-şi desfăşura activitatea ca deputat, nu se spune nimic. S-ar extinde imunitatea parlamentară dincolo de arestare şi reţinere. Să vii dă mai adaugi încă un gard, nu cred că este cazul. Ar fi încă o discriminare în raport cu cetăţeanul“, a declarat Elenina Nicuţ, pentru „Adevărul“.

Lipsa unei reacţii acum va permite unui reprezentant al Parchetului să dispună într-o zi măsuri asupra unui număr atât de mare de parlamentari încât să modifice majorităţi şi să schimbe configuraţii politice Sebastian Ghiţă deputat  

Cum şi-a schimbat Ghiţă mesajul

De atacurile lui Ghiţă, membru în Comisia de control a SRI, nu au scăpat nici serviciile secrete, pe care le acuză că s-au implicat în campaniile electorale. „Voi cere în Comisia SRI şi o să vedeţi câţi politicieni au fost ascultaţi pe perioadele campaniilor electorale şi premergătoare campaniilor electorale, cu mandate de siguranţă naţională şi ale procurorilor. L-am sunat deja pe Georgian Pop, dar este o într-o mică vacanţă. O să vedeţi că aflăm numărul acestor policitieni interceptaţi şi o să ne dăm seama că rămân aceste interceptări cu anii şi sunt folosite când se doreşte“, a mai spus Ghiţă. Georgian Pop, preşedintele Comisiei de control a SRI, s-a aflat ieri în plenul Camerei Deputaţilor , votând pentru toate legile aflate pe ordinea de zi, aşa cum apare pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Poziţia lui Ghiţă faţă de DNA şi faţă de serviciile secrete s-a schimbat brusc, odată cu extinderea urmăririi penale. În urmă cu şase luni, când Elena Udrea acuza DNA şi SRI, Sebastian Ghiţă punea atacurile lui Udrea pe seama anchetei DNA. „Mă surprind acuzaţiile dânsei la adresa instituţiilor care o anchetează, DNA şi SRI. Nu vreau să mă refer la acţiunile dânsei dar cred că DNA a comunicat o chestiune oficială: doamna Udrea e inculpată şi atacă instituţiile la fel cum o fac toti cei inculpaţi. Cred că toţi trebuie să avem încredere în raţiunea şi în pregătirea procurorilor“, spunea atunci Ghiţă.

51 de firme au fost supuse măsurii sechestrului, în cadrul anchetei care îl vizează pe Sebastian Ghiţă
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite