Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Nicolae Timofti: Aşteptăm primii paşi foarte concreţi pe calea reformei pentru a debloca împrumutul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Timofti şi Klaus Iohannis s-au mai întâlnit anul trecut, la Suceava
Nicolae Timofti şi Klaus Iohannis s-au mai întâlnit anul trecut, la Suceava

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe omologul său moldovean, Nicolae Timofti. Iohannis a reiterat că aşteaptă primele semne de reformă din partea Guvernului Filip pentru a debloca împrumutul de 150 de milioane de euro către Chişinău.

Preşedintele Klaus Iohannis: Apreciez cu atât mai mult această vizită, pentru că ea vine într-o perioadă complicată pentru Republica Moldova. Un guvern nou, final de mandat al preşedintelui, o situaţie destul de complicată. Eu sunt optimist. Acum puţin timp am avut vizita noului prim-ministru, la puţin timp după învestire. Acest lucru ne arată în aceeaşi idee apropierea, intenţia de colaborare dintre Republica Moldova şi România. Am avut azi convorbiri foarte bune, foarte profunde. Cu această ocazie, am evaluat situaţia din Republica Moldova şi din Europa. Domnul preşedinte mi-a prezentat situaţia în ceea ce priveşte mersul lucrurilor privind Acordul de asociere dintre R. Moldova şi UE. Noi, România, declarăm demult că suntem alături de Moldova, şi acest lucru noi doi îl credem. Pe de altă parte, este evident că în cazul sprijinului pe care dorim să-l dăm Republicii Moldova, în special în privinţa finanţelor, este vorba despre un împrumut rambursabil şi un ajutor umanitar, trebuie să vină în situaţia în care noi constatăm progrese. Aceste lucruri le-am discutat şi cred că pot să spun că suntem pe aceeaşi lungime de undă. Am aflat că unele condiţii deja sunt puse în practică, iar domnul preşedinte m-a asigurat că Parlamentul de la Chişinău, care-şi va începe mâine activitatea, va sprijini noul guvern în acest măsuri. Domnule preşedinte, puteţi conta pe noi. Suntem pregătiţi să vă sprijinim pe drumul proeuropean. Pe de altă parte, suntem conştienţi că e nevoie de mult mai multe proiecte economice. 

Preşedintele Nicolae Timofti: Îi mulţumesc din toată inima domnului preşedinte Iohannis pentru atmosfera cordială în care a decurs întâlnirea noastră şi pentru deplina înţelegere pe care o arată pentru Republica Moldova. Criza politică de la Chişinău nu a afectat în niciun fel cele două ţări. Am sentimentul că greutăţile prin care trecem în R. Moldova ne-au apropiat şi mai mult. Sprijinul constant şi valoros pe care România ni-l oferă este de neconstestat. Succesele pe care le-am obţinut în trecut se datorează şi în bună măsură şi autorităţilor de la Bucureşti. Îmi doresc ca România să participe în continuare la dezvoltarea noastră energetică, care ne-ar permite să ieşim din zona vulnerabilităţilor. Când vorbim despre investiţii, este foarte important ca în R. Moldova să investească un partener serios, cu bune intenţii. Suntem uniţi prin sânge, istorie şi spirit. Trebuie doar să punem în valoare acest tezaur comun. Sunt mândru că pe parcursul mandatului am avut ocazia să vin în prima vizită la dumneavoastră şi, probabil, va fi şi ultima vizită în calitate de preşedinte. Mă simt ca acasă şi aici, şi în Moldova. Limba română este limba părinţilor mei, a bunicilor mei şi a oamenilor care trăiesc pe Pământul Republicii Moldova. 

Despre deblocarea împrumutului pe care România îl va oferi R. Moldova: 

Iohannis: R. Moldova are un nou guvern, un nou prim-ministru şi aşteptăm primii paşi foarte concreţi pe calea reformei. După care, fără îndoială, vom putea să purcedem la acordarea primei tranşe. Noul Guvern are tot interesul pentru a începe rapid aceste reforme şi atunci cu siguranţă se va putea trece la treabă. Dar nu ştim dacă acest proces va dura o lună, două sau şase. De aceea, am decis să oferim Moldovei un grant nerambursabil, pentru a ajuta oamenii de acolo. În acest sens este gândit ajutorul umanitar, care vine să suplinească anumite măsuri. 

Despre parcursul proeuropean al Moldovei: 

Cred în persepctiva R. Moldova de a deveni ţară memră a UE. Regret că nu s-a reuşit să punem în practică planurile de integrare europeană. Situaţia nu este simplă, dar am încredere că cetăţenii din R. Moldova vor alege în parlament forţe proeuropene şi ne va da posibilitatea să implementăm acest program. Nu avem altă cale de dezvoltare pentru R. Moldova decât calea europeană. 

Urmează întâlnirea cu Cioloş

Nicolae Timofti urmează să înmâneze, cu ocazia acestei vizite, distincţiile oferite anterior preşedintelui Klaus Iohannis, şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne al României, Raed Arafat şi actorului Florin Piersic.

De asemenea, preşedintele Republicii Moldova se va întâlni, la ora 13.30, cu premierul Dacian Cioloş. Pe agenda vizitei mai figurează şi întrevederi cu peşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi cu alţi oficiali. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite