Procurorul General intermar al României, doctor cu de-a sila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legislaţia actuală nu-i permite procurorului general Bogdan Licu să renunţe la titlul de doctor
Legislaţia actuală nu-i permite procurorului general Bogdan Licu să renunţe la titlul de doctor

Titlul de doctor atârnă ca o piatră de moară la gâtul procurorului general interimar, Bogdan Licu. Deşi a anunţat că renunţă la titlu academic, şeful procurorilor nu o poate face pentru că Ordoanţa dată de Victor Ponta, care permitea acest lucru, este inaplicabilă în absenţa unor norme ale Ministerului Învăţământului.

Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunţat că renunţă la titlul de doctor, obţinut în 2011 la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“, instituţie aflată în subordinea SRI, avându-l ca îndrumător ştiinţific pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea. Teza sa de doctorat avea titlul „Corupţia, risc major la adresa securităţii naţionale“. Motivul renunţării ar fi fost unul personal.

„Am făcut acum aproximativ o lună o cerere adresată ministrului Educaţiei, prin care am cerut retragerea titlului de doctor. Am făcut acest lucru din motive personale, a fost o decizie grea“, a spus Bogdan Licu.

„Motivele personale“ invocate de Licu ar putea avea însă legătură cu o plângere făcută la Parchetul General de generalul în rezervă Ioan Sârbu, fost şef al Direcţiei medicale din MApN. El însuşi suspectat de plagiat, Sîrbu a susţinut în plângere că fostul ministru Gabriel Oprea l-ar fi instigat pe Bogdan Licu să plagieze în teza de doctorat.
Licu a respins acuzaţiile. „Vreau să specific că nu consider că am plagiat în acea teză de doctorat“, a afirmat şeful Parchetelor.

După ce a preluat interimar, în 2 februarie, conducerea Ministerului Public, în urma demisiei lui Tiberiu Niţu, Bogdan Licu a refuzat să spună dacă a plagiat în lucrarea sa de doctorat, el arătând doar că sunt instituţii care pot face verificări în acest sens.

Legea nu permite renunţarea la titlul de doctor

Ce nu ştie Bogdan Licu este că nu poate scăpa atât de uşor de titlul de doctor, cea mai râvnită demnitate din mediul academic. Asta pentru că legislaţia actuală nu permite acest lucru. Pe vremea când era premier, Victor Ponta a vrut să creeze o portiţă în acest sens, dar nu a reuşit.

În decembrie 2014,  în plin scandal în care era acuzat că a plagiat în lucrarea de doctorat, Guvernul Ponta a emis  OUG 94 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi modificarea OUG 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei. 
Astfel, la art.168 al legii au fost introduse următoarele alineate: „Titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice renunţarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop“ şi „ Actul administrativ constatator al titlului ştiinţific se anulează de la dată emiterii ordinului de revocare“.

În urmă scandalului generat de faptul că Guvernul a emis un act normativ doar pentru interesul personal al lui Victor Ponta, PSD a făcut un pas înapoi, iar deputaţii au eliminat din legea de adoptare a ordonanţei alineatul care permitea renunţarea la titlul de doctor. Legea a fost trimisă spre adopare la Senat, care este cameră decizională. Însă  aici stă blocată de mai bine de un an.

Blocaj la Senat

Pentru a putea adopta proiectul de lege, senatorii au nevoie de raportul comisie de specialitate, în acest caz, Comisia pentru Învăţământ. Comisia, condusă de senatoarea Ecaterina Andronescu, nu a întocmit nici până în prezent raportul respectiv.

Până la o decizie a Senatului, Ordonanţa de Urgenţă 94/2014, deşi este în vigoare, nu poate produce efecte. Asta pentru că actul normativ prevede emiterea unor norme de aplicare de către ministru Învăţământului.

„Procedura de renunţare la titlu, precum şi cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului ştiinţific se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice“, se precizează în Ordonanţa de Urgenţă. Or, nici fostul ministru al Educaţiei, Sorin Câmpeanu, nici actualul ministru, Adrian Curaj, nu au avut „curajul“ să emită aceste norme.
Şefa Comisiei pentru Învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a explicat pentru „Adevărul“ de ce legea nu a fost luată în dezbatere.

„Sunt foarte multe iniţiative legislative care vin pentru modificarea Legii educaţiei naţionale. Pur şi simplu nu am ajuns la ea. Acestea vin într-o ordine cronologică, urmează să ajungem şi la acest proiect de lege, să-l luăm în dezbatere. Nu există un alt motiv de aşteptate“, a spus senatoarea.
Potrivit acesteia, este puţin probabil ca în varianta finală a legii să se regăsească articolul care permite renunţarea la titlul de doctor.

„Nu cred că se va reintroduce articolul care prevede posibilitatea renunţării la titlul de doctor. Eu încă de atunci am spus că e o greşeală. Legea trebuie să urmărească doar creşterea responsabilităţii universităţilor care acordă titlurile. După opinia mea, tot universităţile ar trebui să aibă posibilitatea de a retrage un titlu. Eu am un vot în comisie, dar n-am auzit pe niciunul dintre colegi să pledeze pentru menţinerea acelui articol“, a mai spus Ecaterina Andronescu.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite