Gigi Becali a ratat o şansă la libertate. Senatul a respins legea graţierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorii nu au fost sensibili la soarta lui Gigi Becali FOTO Adevărul
Senatorii nu au fost sensibili la soarta lui Gigi Becali FOTO Adevărul

Senatorii au respins, astăzi, proiectul de lege privind graţierea persoanelor cu pedepse de până la şase ani de închisoare, care ar fi permis, implicit, eliberarea fără avizul preşedintelui. Omul de afaceri Gigi Becali, condamnat luni la închisoare în dosarul „Schimbul de Terenuri”, a ratat astfel şansa de a fi eliberat fără graţierea preşedintelui.

Odată cu respingerea proiectului, cel mai notoriu om politic condamnat recent, Gigi Becali, pierde speranţa de a obţine o graţiere automată şi va depinde de decizia preşedintelui Traian Băsescu.

Propunerea dezbătută şi respinsă azi de senatori avea ca obiect de reglementare amnistierea infracţiunilor pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate de până la patru ani inclusiv sau amendă, precum şi graţierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la şase ani inclusiv şi a pedepselor cu amendă aplicate de instanţa de judecată, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii dispusă de instanţă.

Motivele invocate de iniţiatori se referă la supraaglomerarea unităţilor din sistemul penitenciar.

Iniţiatorii acestui proiect sunt Nicolae Păun, deputat PRPE (minorităţi) şi Mădălin Voicu, deputat PSD.

Propunerea legislativă pentru aministierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse a primit un aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, un punct de vedere negativ din partea Guvernului şi un raport de respingere în Comisia juridică a Senatului, în şedinţa din 23 aprilie.

Gigi Becali, condamnat la trei ani de închisoare cu executare

În Dosarul "Schimbului de Terenuri", Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Judecătorii Înaltei Curţi au revocat suspendarea executării pedepsei de trei ani pe care Becali o primise în dosarul privind sechestrarea de persoane şi au contopit-o cu cei doi ani de închisoare cu executare la care l-au condamnat în Dosarul "Schimbul de Terenuri". Astfel, fostul europarlamentar va sta trei ani după gratii.

Fostul ministru al Apărării Victor Babiuc a fost condamnat şi el la doi ani de închisoare cu executare. Tot doi ani de închisoare cu executare a primit şi fostul general în cadrul Ministerului Apărării Dumitru Cioflină.

Cei trei au ajuns luni seară la Penitenciarul Rahova, unde vor sta în „carantină” 21 de zile, pentru a fi testaţi medical şi psihologic. Gigi Becali şi complicii săi au fost cazaţi în aceeaşi celulă. Până la jumătatea lunii iunie, condamnaţii vor avea timp să se familiarizeze cu mediul penitenciar. În acest interval, ei au dreptul - ca orice deţinut - să se plimbe două ore în curtea interioară a Penitenciarului şi să participe la activităţi recreative.

Gigi Becali va cere graţierea preşedintelui Băsescu

Fostul europarlamentar l-a mandatat pe avocatul său, Bogdan Vlad, să redacteze o cerere de graţiere ce va fi trimisă la Cotroceni cel târziu la sfârşitul săptămânii viitoare. Potrivit avocatului, în cererea de graţiere nu vor fi invocate articole de lege, ci Gigi Becali îi va explica preşedintelui motivele personale şi profesionale pentru care nu poate rămâne după gratii.

Sentinţa judecătorilor pe larg

Potrivit minutei completului de cinci judecători generalul Dumitru Cioflină a fost condamnat pentru abuz în serviciu în formă calificată la doi ani de închisoare.

Generalul Victor Babiuc a fost şi el condamnat pentru abuz în serviciu în formă calificată la doi ani de închisoare.

De asemenea, minuta instanţei mai spune că parlamentarul George Becali a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, însă acesta va fi obligat să rămână trei ani după gratii.

„Curtea Supremă anulează suspendarea sub supravegherea executării pedepsei rezultate de trei ani de închisoare aplicate lui Becali prin decizia penală din 11 februarie 2013, descontopeşte pedeapsa rezultantă de trei ani închisoare aplicată inculpatului Becali prin decizia din februarie în cele trei pedepse de câte trei ani închisoare pe care le repune în individualitatea lor. Potrivit legii, contopeşte cele trei pedepse de câte trei ani închisoare cu pedeapsa de doi ani închisoare şi pedeapsa complementară de interzicere a exercitării drepturilor, Becali urmând a executa pedeapsa cea mai grea de trei ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor pe o durată de cinci ani după executarea pedepsei cu închisoarea”.

În plus, instanţa îi obligă pe cei trei inculpaţi să plătească 890.658 de dolari la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR calculată la 5 octombrie 1998 până la data plăţii integrale a debitului, către stat.

Totodată, Completul de cinci judecători a Curţii Supreme a decis menţinerea sechestrului asigurator asupra imobilelor deţinute de Dumitru Cioflină, Victor Babiuc şi George Becali.

Vârsta îi ajută pe condamnaţi să stea mai puţin după gratii

Potrivit Codului Penal, condamnaţii trecuţi de vârsta de 60 de ani pot fi eliberaţi condiţionat după executarea unei treimi din durata pedepsei, în cazul în care au primit o pedeapsă de cel mult 10 ani.

Astfel, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc (75 de ani) şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină (70 de ani) vor face efectiv maximum opt luni de închisoare, din cei doi ani la care i-au condamnat judecătorii Curţii Supreme.

De asemenea, George Becali, în vârstă de aproape 55 de ani, va sta după gratii cel puţin doi ani. Potrivit legii, condamnaţii care execută pedepse ce nu depăşesc 10 ani de închisoare pot beneficia de eliberarea condiţionată după ce execută cel puţin două treimi din pedeapsă.

Dacă vor munci după gratii sau vor elabora lucrări ştiinţifice, invenţii sau inovaţii, cei trei mai pot beneficia, teoretic, de o reducere a pedepsei, de câteva zile până la câteva săptămâni.

Dosar vechi de 17 ani

Procurorii anticorupţie îl acuză pe Becali că, în urma unui schimb de terenuri realizat în perioada 1996 – 1999 între deputat şi Ministerul Apărării Naţionale (MapN), statul român ar fi fost prejudiciat cu 892.758 de dolari.

Becali este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, întrucât oficiali ai Ministerului i-ar fi dat omului de afaceri două terenuri din zona Voluntari care însumau 30 de hectare în schimbul unui teren mai ieftin în localitatea Ştefăneştii de Jos. Potrivit anchetatorilor, Ministerul nu ar fi putut să îi dea deputatului terenurile, întrucât acestea nu aparţineau Armatei.

Ceilalţi inculpaţi din dosar sunt fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, trimis în judecată sub acuzaţia de abuz în serviciu şi luare de mită, fiica fostului ministru Ioana Babiuc, pentru că l-ar fi ajutat pe tatăl ei să primească şpaga şi generalul Dumitru Cioflină, acuzat şi el de abuz în serviciu.

Completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a achitat în urmă cu un an pe toţi cei patru inculpaţi din dosar, magistraţii considerând că probele aduse de procurori nu sunt suficiente pentru condamnare. Procurorii au atacat însă decizia cu recurs. Acest dosar a fost deschis de procurori la începutul anilor 2000 şi a fost trimis în instanţă în 2010. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite