FOTO VIDEO Scenariul tragicomic al unei crime (aproape) perfecte. Triunghi amoros, suspiciuni de terorism şi o otravă rară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul ar fi încercat să îl ucidă pe amantul soţiei sale dar şi pe mama acestuia cu ajutorul dimetilmercurului, o substanţă mortală în caz de înghiţire sau inhalare FOTO IGPR
Medicul ar fi încercat să îl ucidă pe amantul soţiei sale dar şi pe mama acestuia cu ajutorul dimetilmercurului, o substanţă mortală în caz de înghiţire sau inhalare FOTO IGPR

Crima perfectă pusă la cale de medicul româno-nigerian înşelat de soţie a avut momente tragicomice. Otrava care urma să-i trimită pe lumea cealaltă pe amant şi pe mama acestuia, prezentată de medic ca fiind un medicament pentru diabet, a topit linguriţa din borcan. De teamă ca medicul să nu se supere că i-a stricat „medicamentul“, victima a schimbat linguriţa şi nu a spus nimic.

A vrut să comită crima perfectă, dar a ajuns în spatele gratiilor. Este povestea medicului neurolog român, de origine nigeriană, Oviarobo Osagie Enabulele Hope, care a pus la cale otrăvirea amantului soţiei sale, dar şi a mamei acestuia, de la mii de kilometri distanţă. 

Substanţa folosită de Oviarobo, dimetilmercur, este considerată una dintre cele mai toxice din lume, capabilă să ucidă chiar şi fără a fi ingerată sau atinsă.

Pentru medici rămâne un mister cum au supravieţuit victimele, deşi au manipulat şi inhalat otrava extrem de toxică pe care le-a dat-o medicul, sub pretextul că este un medicament pentru diabet. 

Oviarobo Osagie Enabulele Hope, care lucrează la un spital din Saarbrucken (Germania), a fost trimis în judecată, în stare de arest, de procurorii de la Parchetul Capitalei.

Suspiciuni de atentat terorist

Ancheta a pornit de la sesizarea contabilei spitalului din Germania la care lucra Oviarobo Osagie Enabulele Hope. Pe 5 ianuarie 2016, femeia a alertat autorităţile judiciare germane cu privire la faptul că un angajat a comandat în numele spitalului o substanţă toxică, dimetilmercur, care nu se utilizează în cadrul acestuia.

Oviarobo s-a folosit de faptul că medicii pot comanda anumite produse, în cazul în care sunt necesare unor pacienţi. În cursul anului 2015, el a făcut cinci comenzi la firma Sigma-Aldricht, achiziţionând în total 40 de grame de dimetilmercur, precum şi seringi şi mănuşi speciale pentru manipularea periculoasei substanţe. 

Ca să nu trezească suspiciuni, neurologul a indicat în formularele completate drept scop, considerat acceptabil, calibrarea unor aparate RMN: „pentru aparate RMN spectroscopie tomografie spin nucleară (MRT)”. Poliţia germană s-a alertat imediat, crezând că medicul ar putea pune la cale un atentat terorist. La percheziţia apartamentului în care locuia Oviarobo nu s-a găsit însă nimic, acesta declarând că a trimis substanţa la Bucureşti. Autorităţile germane au informat Poliţia Română, care a preluat ancheta.

Astfel, pe 22 ianuarie 2016 poliţiştii români au descins la un apartament, din Capitală, unde au găsit doar un flacon cu 10 grame de dimetilmercur, ambalat într-o cutie metalică, sigilată. S-au mai descoperit seringile speciale şi mănuşile de protecţie. 

Întrebat unde este restul cantităţii de otravă, Oviarobo a dat o explicaţie neverosimilă: ar fi dus fiolele în Nigeria, ţara sa de origine, unde intenţiona să deschidă o clinică medicală, dimetilmercurul urmând să-l folosească la calibrarea unor aparate RMN.

Ce au găsit poliţiştii la locuinţa medicului nigerian acuzat de tentativă de omor

    

Planul criminal

Cu ajutorul colegilor germani, poliţiştii români au refăcut scenariul tentativei de omor pusă la cale de Oviarobo Osagie Enabulele Hope. Pentru că soţia îl înşelase cu fiul bonei care avea grijă de copiii săi, Oviarobo a pus la cale crima. În acest scop în mai anul trecut, a venit în România, la Oradea, unde s-a întâlnit cu bona Mariana T.

Sub pretextul că trebuie să meargă la Bucureşti deoarece a avut un accident cu maşina, medicul i-a lăsat femeii mai multe bagaje, printre care şi o ladă frigorifică ce conţinea o fiolă de 10 grame cu dimetilmercur. Principala ţintă a crimei, amantul soţiei, nu era acasă, fiind plecat din localitate. Cu toate acestea, medicul şi-a continuat planul.

Câtva zile mai târziu, Oviarobo a sunat-o pe Mariana T. şi i-a spus că în lada frigorifică se află un medicament pentru diabet, pe care trebuie să îl pună într-un borcan prevăzut cu linguriţă şi pe acesta să îl pună în alt borcan mai mare, iar apoi să-l depoziteze în frigider pentru a nu se strica. 

Întrucât femeia nu a înţeles instrucţiunile medicului, a apelat la o prietenă. Cea din urmă a preluat convorbirea telefonică şi a deschis cutia metalică în care se afla fiola cu dimetilmercur, pe care au pus-o, nedesfăcută, într-unul dintre borcane. 

A doua zi, Oviarobo i-a cerut bonei să facă poze cu borcanul şi să i le trimită, pentru a vedea dacă a procedat corect. Oviarobo i-a zis că trebuie să deschidă fiola, iar conţinutul acesteia să îl pună în borcanul mic cu linguriţă. Mai mult, el a îndemnat-o pe victimă să guste substanţa, spunând că este zahăr lichid, pentru diabetici. Din fericire, femeia nu a gustat, dar, în schimb, a mirosit „medicamentul“. Din fericire, nu a păţit nimic, deşi dimetilmercurul este atât de toxic încât poate ucide prin simpla inhalare sau atingere a pielii. 

„Medicamentul“ a topit linguriţa

Planul criminal imaginat de Oviarobo Osagie a avut şi momente de tragicomedie. În ziua următoare, Mariana a constatat că s-a topit linguriţa din borcan. Temându-se că medicul se va supăra dacă va afla că s-a stricat „medicamentul“, femeia a înlocuit linguriţa topită. 

Prietena sa a bănuit că este ceva necurat la mijloc şi a apelat la cineva care avea cunoştinţe de chimie, citindu-i datele de pe ambalajul „medicamentului“. Când a aflat că este o otravă, şi-a sfătuit prietena să meargă la poliţie. 

Mariana a luat legătura cu poliţistul de proximitate, care a îndrumat-o să meargă la serviciul specializat din cadrul IPJ Bihor. Numai că poliţiştii, nu se ştie din ce motiv, după ce au văzut substanţa şi ambalajul aferent, nu au primit plângerea. Aşa că Mariana le-a aruncat şi s-a întors acasă.

Medicul neurolog a fost însă demascat până la urmă de procurorii Parchetului Capitalei care l-au reţinut şi între timp l-au trimis în judecată pentru două infracţiuni de contrabandă calificată, două infracţiuni de trafic de produse sau substanţe toxice şi de tentativă de omor calificat, cu premeditare, asupra a două sau mai multe persoane.

Otrava care ucide printr-o simplă atingere

Potrivit specialiştilor, substanţa cu care Oviarobo Osagie a vrut să-şi omoare victimele de la distanţă, dimetilmercurul, este un compus neurotoxic extrem de puternic, principalele organe vizate fiind sistemul nervos central şi periferic, precum şi rinichii. Una sau două picături pot ucide un om prin simplul contact cu pielea. 

Mai mult, substanţa este reactivă cu alte materiale, topindu-le pur şi simplu.  Simptomele otrăvirii rezultă în principal din distrugerea sistemului nervos central şi se caracterizează prin pierderea simţului la mâini şi picioare, în zonele din jurul gurii, diminuarea vederii, pierderea controlului mişcării, deficienţe ale vorbirii şi pierderea auzului. Există o perioadă de latenţă de săptămâni sau luni până când să apară simptomele otrăvirii, acesta fiind unul dintre motivele pentru care medicul a ales această otravă.  

Dimetilmercurul este un lichid incolor, clar, cu un miros slab uşor dulceag, extrem de volatil, insolubil în apă şi inflamabil.  Este un compus utilizat doar în cercetare, utilizările lui sunt foarte limitate din cauza toxicităţii extreme. Potrivit legislaţiei privind clasificarea, ambalarea şi etichetarea substanţelor periculoase, dimetilmercurul este încadrat în categoria „T+”(substanţă foarte toxică). 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite