Curtea de Apel Bucureşti, aşteptată să se pronunţe vineri asupra cererii torţionarului Vişinescu de întrerupere a executării pedepsei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti este aşteptată să se pronunţe vineri asupra cererii de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale formulată de torţionarul Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii.

La termenul din 4 august, instanţa a solicitat dosarul medical de la Spitalul Penitenciar, la cel din 18 august a fost solicitat un raport de expertiză medico-legală, iar la termenele din 12 septembrie, 22 septembrie şi 12 octombrie, 9 noiembrie, 28 noiembrie, cauza a fost amânată pentru că acest raport  nu sosise încă de la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici.

La termenul din 7 decembrie, instanţa a decis să amâne pronunţarea pentru data de 15 decembrie.

La termenul din 18 august avocatul lui Vişinescu a depus dosarul medical al clientului său, după care judecătorul a pus în discuţie efectuarea expertizei medico-legale care să precizeze dacă Vişinescu suferă de o boală care nu poate fi tratată în regim de detenţie.  

Apărătorul acestuia a declarat că este de acord cu această expertiză şi a mai precizat că la acel moment, fostul comandant de penitenciar are nevoie de însoţitor permanent.

Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat definitiv, în 10 februarie 2016, la 20 de ani de închisoare în dosarul în care a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii, decizia fiind o premieră din punct de vedere judiciar. Vişinescu este primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu peste 50 de ani în urmă.

Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Vişinescu că, în perioada 1956-1963, când a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a luat măsuri de persecutare a deţinuţilor politici încarceraţi.

Anchetatorii au identificat 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în mandatul lui Vişinescu. Doisprezece deţinuţi politici au murit în perioada în care penitenciarul a fost condus de Vişinescu.

Deţinuţii erau torturaţi fizic şi psihic, nu primeau medicamente şi îngrijire medicală, iar regimul impus de Vişinescu nu asigura condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung.

"Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violente, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate", potrivit procurorilor.

Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite