Aproximativ 200 de persoane cu dizabilităţi au protestat în Piaţa Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 200 de persoane cu dizabilităţi au protestat astăzi în Piaţa Victoriei, nemulţumite că nu le sunt respectate drepturile, că nu au acces la sănătate şi la educaţie, că nu pot ajunge în instituţii publice din cauza lipsei rampelor, că nu au locuri de muncă şi că mulţi nu au bani să îşi cumpere mâncare şi medicamente.

Protestatarii spun că au ales să iasă în stradă sâmbătă pentru că este Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi şi au vrut să le reamintească autorităţilor faptul că, prin nepăsarea lor, ei sunt umiliţi în permanenţă.

„Ne punem sănătatea în pericol prin expunerea la frig, dar este ultima formă de a reaminti autorităţilor că suntem umiliţi în permanenţă, că nu avem acces la sănătate, la educaţie, nu putem ieşi din case din cauza lipsei accesibilizării spaţiului public, nu avem locuri de muncă, mulţi dintre noi nu au o locuinţă încălzită, nu au hrană, nu au medicamente”, a declarat Daniela Tontsch, preşedintele Filialei Bucureşti a Asociaţiei Distroficilor Muscular din România.

Protestatarii spun că autorităţile nu respectă legislaţia în vigoare privind drepturile lor şi nici Convenţiei ONU, iar în rândul persoanelor cu dizabilităţi există un grad ridicat de sărăcie.

Aceştia susţin că asistenţii personali, de regulă membri ai familiei persoanei cu handicap, îşi riscă sănătatea şi că nu sunt plătiţi pentru orele suplimentare, pentru zilele de sâmbătă şi duminică şi pentru zilele de sărbătoare în care lucrează.

„Persoane, din instituţii publice, plătite să ne apare drepturile recurg, de multe ori, la acţiuni ostile faţă noi”, a mai spus Daniela Tontsch.

La protestul organizat de Filiala Bucureşti a Asociaţiei Distroficilor Muscular din România, între orele 12.00 şi 14.00, în Piaţa Victoriei, pe trotuarul din faţa Muzeului Antipa, au participat persoane cu dizabilităţi, aparţinători ai acestora şi reprezentanţi ai sindicatelor asistenţilor personali.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite