ASPA: Îngrijitorii de la noul adăpost al municipalităţii sunt deţinuţi din penitenciarul Rahova. Primăria plăteşte pentru ei circa 20.600 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din luna septembrie şi până acest moment, 195 de maidanezi bolnavi au fost eutanasiaţi FOTO Arhivă
Din luna septembrie şi până acest moment, 195 de maidanezi bolnavi au fost eutanasiaţi FOTO Arhivă

Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA),  a prezentat, joi, ultimele date privind maidanezii din Capitală. Băncescu a spus că cei care se ocupă de îngrijirea maidanezilor din adăpostul ridicat la Bragadiru sunt persoane încarcerate în penitenciarul Rahova şi că numărul bucureştenilor muşcaţi de câinii comunitari a scăzut.

Primăria Capitalei, prin reprezentanţii ASPA, a anunţat că un nou adăpost pentru maidanezi a fost construit la Bragadiru, printr-un parteneriat cu Administraţia Penitenciarelor. Răzvan Băncescu a declarat că avizele pentru noul adăpost au fost obţinute încă de anul trecut. 

Deţinuţii din penitenciarul Rahova, îngrijitori pentru maidanezi

Noul adăpost al municipalităţii are în prezent o capacitate de 1.600 de locuri, iar dintre acestea numai 480 sunt ocupate acum. Pentru îngrijirea câinilor aflaţi în acest adăpost au fost angajaţi nouă deţinuţi, urmând ca numărul celor care se vor ocupa de maidanezii cazaţi la Bragadiru să ajungă la 25.

Răzvan Băncescu a anunţat că Primăria Capitalei va plăti pentru cei 25 de îngrijitori din penitenciarul Rahova suma de 20.586 de lei fără TVA. Potrivit legislaţiei în vigoare, deţinuţii care vor lucra în adăpost vor primi salariul minim pe economie, iar 60% din totalul sumei va ajunge la Administraţia Penitenciarelor, în timp ce în buzunarele muncitorilor va rămâne 40%.

Numărul bucureştenilor muşcaţi de maidanezi s-a redus

Potrivit datelor furnizate de Institutul Matei Balş din Capitală, făcând o comparaţie între luna decembrie a anului 2012 şi aceeaşi lună a anului trecut, numărul bucureştenilor muşcaţi de maidanezi s-a redus cu 63%.

„ În decembrie 2012 s-au înregistrat 702 muşcături, în timp ce în luna decembrie a anului 2013 au fost înregistrate 284 de muşcături“, a declarat Băncescu.

În ceea ce priveşte maidanezii capturaţii în luna decembrie a anului trecut, coordonatorul de proiect al ASPA a ţinut să precizeze că echipajele de hingheri au strâns 1.053 de patrupede, dintre care 1.011 au fost adoptate: 464 de către persoane fizice şi 547 de către ONG-uri. 

Dintr-o estimare făcută de Autoritate, pe străzile Capitale, în luna semptembrie a anului trecut, atunci când Ionuţ Anghel a fost ucis de o haită de câini, erau circa 65.000 de maidanezi. De atunci şi până astăzi, hingherii au reuşit să adune 8.000 de animale, dintre care 195 de câini erau bolnavi şi au fost eutansiaţi.

Sectorul 2 din Capitală, acolo unde a fost ucis şi Ionuţ Anghel, se clasează pe primul loc la numărul de solicitări făcute de locuitori către hingherii ASPA.  Autoritatea a înregistrat 121 de plângeri cu privire la maidanezii de pe străzile sectorului, în timp ce pe locul doi se află sectorul 6 cu 101 solicitări de capturare a maidanezilor. 

Locuitorii sectorului 5 au făcut 91 de sesizări la ASPA, în timp ce din sectorul 3 au fost înregistrate 87. Pe ultimele două locuri se află sectorul 1 cu 82 de reclamaţii şi sectorul 4 cu 67.

Noul adăpost construit la Bragadiru are în acest moment o capacitate de 1.600 de locuri, iar pentru cei 3.600 de metri pătraţi, suprafaţa pe care este construit, Primăria Capitalei plăteşte în fiecare lună 4.500 de euro.

Pe aceeaşi temă:

Hingherii încep să adune maidanezii din Bucureşti noaptea

Sectorul 1, campion în problema maidanezilor. Câte locuri există în adăposturile primăriei locale

Sorin Oprescu, la Adevărul Live: SRI a confirmat numărul maidanezilor. Rezolvarea problemei, întârziată. Când fuzionează ELCEN cu RADET

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite