Document. Opinii separate la CCR pe OUG 13: Guvernul a depăşit limitele. Ce spune judecătorul Livia Stanciu despre abuzul în serviciu 19

Judecătorul Curţii Constituţionale Livia Stanciu crede că, în scandalul Ordonanţei de Urgenţă 13, de modificare a Codurilor penale, Guvernul s-a situat în conflict cu Parlamentul şi cu autoritatea judecătorească. Explicaţiile apar în opinia separată cuprinsă în motivarea deciziei CCR din 8 februarie, când magistraţii s-au pronunţat asupra sesizărilor preşedintelui României şi CSM. Şi judecătorul Ştefan Minea a făcut opinie separată.

Document. Opinii separate la CCR pe OUG 13: Guvernul a depăşit limitele. Ce spune judecătorul Livia Stanciu despre abuzul în serviciu Vezi comentarii 19

Martori în dosarul lui Scutaru spun că au dat 50.000 lei unei firme „de partid“ pentru finanţarea campaniei PNL din 2008 | pnl

Martori în dosarul lui Scutaru spun că au dat 50.000 lei unei firme „de partid“ pentru finanţarea campaniei PNL din 2008

Doi martori din dosarul fostului consilier prezidenţial George Scutaru au recunoscut, vineri, în faţa instanţei supreme, că au plătit 50.000 de lei unei firme "de partid” pentru finanţarea campaniei electorale a PNL din 2008. Aceştia le-au spus judecătorilor că au făcut denunţ după ce au primit o adresa de la DNA prin care li se cerea să spună ce contracte au încheiat cu o societate de monitorizare media.

Ivan: Declaraţia lui Dragnea că nu sunt membru PSD are consecinţe foarte grave, care riscă să arunce PSD într-un scandal european | psd

Ivan: Declaraţia lui Dragnea că nu sunt membru PSD are consecinţe foarte grave, care riscă să arunce PSD într-un scandal european

Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat că afirmaţia lui Liviu Dragnea potrivit căreia el nu ar fi membru PSD de doi ani are consecinţe foarte serioase şi grave şi ”riscă să arunce PSD într-un scandal european”, întrucât banii alocaţi de Parlamentul European pentru grupul eurodeputaţilor PSD se face în funcţie de numărul de membri.

Eşecul fuziunii PNL-PDL, faza pe comisii. Ce oameni pregătesc alegerea viitorului şef de partid şi cum ar putea arăta noul BPN | pnl

Eşecul fuziunii PNL-PDL, faza pe comisii. Ce oameni
pregătesc alegerea viitorului şef de partid şi cum ar putea arăta noul BPN

Eşecul fuziunii PNL-PDL a fost recunoscut de preşedintele interimar Raluca Turcan la „Adevărul Live“, iar una din doveziile acestei probleme interne este modul în care au fost constituite comisiile care pregătesc Congresul din vară al liberalilor. Cele două grupări au trimis fiecare un număr asemănător de membri pentru a se controla reciproc.

„Viaţa şi moartea“ OUG 13. Cele 13 momente-cheie ale ordonanţelor care au scos românii în stradă | klaus iohannis

„Viaţa şi moartea“ OUG 13. Cele 13 momente-cheie ale ordonanţelor care au scos românii în stradă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, vineri, legile de respingere a OUG 13 şi de aprobare a OUG 14. Întreg scandalul ordonanţei care modifica legislaţia penală a început cu o lună în urmă, iar începerea remedierii situaţiei, prin adoptarea unei alte ordonanţe, a fost hotărâtă de Guvernul Grindeanu în urmă cu trei săptămâni, după ample proteste desfăşurate în toată România.

Directorul Institutului Cantacuzino: „În cel mai optimist scenariu, în 2018 vom putea relua producţia de vaccin antigripal”

Directorul Institutului Cantacuzino: „În cel mai optimist scenariu, în 2018 vom putea relua producţia de vaccin antigripal”

Producţia naţională de vaccin antigripal ar putea fi reluată, în cel mai optimist scenariu, în 2018, în condiţiile în care anul în curs este destinat retehnologizării, iar primele teste de vaccin realizate experimental în decembrie 2016 sunt încurajatoare, a declarat, vineri, pentru News.ro, directorul general al Institutului Cantacuzino, Alexandru Filip Vladimirescu.

Raeţchi: Partidul lui Tăriceanu să se delimiteze de Verhofstadt sau să părăsească grupul ALDE din Parlamentul European | pnl

Raeţchi: Partidul lui Tăriceanu să se delimiteze de Verhofstadt sau să părăsească grupul ALDE din Parlamentul European

Deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi solicită partidului condus de Călin Popescu-Tăriceanu să se delimiteze sau să părăsească grupul ALDE din Parlamentul European, după ce liderul acestui grup, Guy Verhofstadt, a propus o rezoluţie prin care doar voturile europarlamentarilor din zona euro să fie luate în considerare, iar cele ale deputaţilor europeni din statele non-euro să fie consultative.

Olguţa Vasilescu, despre OUG 13/2017: „A fost o ordonanţă necesară şi care oricum va trebui să fie aplicabilă într-o formă sau alta de Parlament”

Olguţa Vasilescu, despre OUG 13/2017: „A fost o ordonanţă necesară şi care oricum va trebui să fie aplicabilă într-o formă sau alta de Parlament”

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu arată într-un interviu că OUG 13/2017 de modificare a codurilor penale „a fost o ordonanţă necesară şi care oricum va trebui să fie aplicabilă într-o formă sau alta de Parlamentul României”. Oficialul susţine că abrogarea acesteia a dus România în situaţia în care să se dezincrimineze abuzul în serviciu.

Dacă mă întrebaţi ce înseamnă „gogomănie”, vă pot spune doar cum resimt eu, ca nespecialist, sonoritatea cuvîntului. E „prostie gogonată”, prostie ţanţoşă, neghiobie, fudulie nătîngă. Prin asociere, îmi sună în minte şi „goangă”, „gogoriţă”, „gogoaşă”. Auzi şi nu-ţi vine să crezi ce proferează, sigur de sine, gogomanul. Uneori e agresiv, alteori doar netot, adesea - lichea. Există, recunosc, şi cazuri de imbecilitate candidă.

acum 5 zile · comentarii (186)

Ieri mi-a bătut la uşă un iehovist. Nu am probleme nici măcar cu vînzătorii ambulanţi. Sînt educat să deschid, să ascult, să vorbesc cu oricine, să ajut. Am multă răbdare, pot rezista la o discuţie lungă cu orice categorie socială, nivel de educaţie, nebunie, mistică, obsesie. Deci pot sta la poveşti cu un iehovist fără să mă enervez sau să-l dau afară din casă. Pleacă de bunăvoie.

acum 5 zile · comentarii (17)

La mai bine de două luni de la alegerile parlamentare, câştigate detaşat de PSD, o româncă aflată la celălalt capăt al lumii supune atenţiei publice un caz cel puţin bizar. Dana Molnar lucrează şi trăieşte în Vanuatu, o insulă din Pacific, despre care nu se ştiu multe lucruri. Pe blogul ei personal, Dana reclamă nişte lucruri ciudate, pe care le vi le prezint mai jos, în forma lor originală, cuvânt cu cuvânt. Textul a fost publicat ieri, 19 februarie.

acum 5 zile · comentarii (6)

Polarizarea care pare a se întinde de neoprit în fiecare ungher al existenţei noastre sociale nu-i sperie câtuşi de puţin pe cei tineri, probabil că nici nu au băgat-o în seamă. Şi ce înseamnă asta pentru cariera, şi pentru viaţa lor, în general, e pentru mai târziu, evident.

acum 5 zile · comentarii (6)

În luna ianuarie 2017, 27 de organizaţii neguvernamentale au protestat public faţă de o încălcare evidentă a legii comisă de Senatul României, autoritate publică, care, în ciuda faptului că a fost aleasă prin vot popular, este împovărată şi cu obligaţia de a respecta legile.

acum 5 zile · comentarii (0)

Serialul Designated Survivor sau Supravieţuitorul Desemnat, pentru cei care nu-s familiari cu limba domnului Scutură-suliţă, descrie un scenariu al haosului, atunci când aproape toţi politicienii americani sunt omorâţi într-un atac terorist, în timpul speech-ului despre Starea Naţiunii. Un singur ministru, neimportant, devine peste noapte preşedintele Statelor Unite.

acum 5 zile · comentarii (10)

În fiecare 20 februarie se celebrează eliberarea din sclavie a rromilor din România, din 1856. „Emancipaţii” au devenit liberi, dar au rămas săraci sau într-un retard socio-cultural engramat în vechea opoziţie dintre civilizat vs. barbar/ primitiv. Afroamericanii, sclavi ca şi ţiganii, au reuşit în mare parte ieşirea din marasmul dispreţului şi urii, nu şi rromii. De ce?

acum 5 zile · comentarii (81)

Alegerea lui Igor Dodon în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova este poate cea mai mare greşeală politică pe care a făcut-o Vlad Plahotniuc şi guvernul său, când au ales să joace la dublu şi să încline balanţa către „omul Kremlinului”. Plahotniuc şi oamenii săi au preferat o formulă facilă de a-şi conserva puterea sub deviza: „guvernăm ruseşte, pe bani europeni”, dar „socoteala de acasă nu mai corespunde cu cea din târg”.

acum 5 zile · comentarii (7)

Priviţi video de mai jos. În prima parte sunt imagini dintr-o emisiune de la TVR din ianuarie, unde afirmam ceva simplu: guvernul Cioloş a recunoscut situaţia supraaglomerării din penitenciare şi a căutat soluţii financiare. Personal am început discuţiile informale cu Comisia Europeană pentru a putea aloca bani europeni pentru penitenciare, prin modificarea Programul Operaţional Infrastructură Mare.

acum 5 zile · comentarii (5)

Aceasta este cerinţă esenţială a Pieţei: demisia celor care se fac vinovaţi de atacul la democraţie şi statul de drept prin emiterea OUG 13. Nici Dunărea nu-i poate spăla de greşeala făcută. Şi pentru neînţelegerea etapei în care se află acum România. Societatea s-a maturizat, stă cu ochii pe guvernanţi, nu mai admite nici un derapaj de la principiile şi valorile adoptate la intrarea în UE. Internetul şi social-media înlesnesc comparaţiile cu democraţii consolidate, în care populaţia trăieşte decent tocmai pentru că respectă aceste valori.

acum 6 zile · comentarii (84)

Şi pentru astăzi, duminică, 19 februarie, sunt anunţate noi proteste. S-au lansat chemări în spaţiul virtual, li s-a cerut oamenilor să nu cedeze, să nu se lase păcăliţi de tacticile perverse ale guvernării PSD-ALDE. O alianţă care, doar de ochii lumii, se face că ar fi declarat un time-out în lupta pe viaţă şi pe moarte dusă împotriva justiţiei. Întru salvarea de puşcăria meritată de clientela ei politică.

acum 6 zile · comentarii (19)

Vineri, premierul Sorin Grindeanu, aflat în vizită la Bruxelles, a avut programate întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. În centrul discuţiilor dintre oficialii europeni şi prim-ministrul Sorin Grindeanu se găsesc politicile economice ale Guvernului de la Bucureşti. Sunt câteva aspecte care preocupă cu precădere: situaţia deficitului bugetar şi politica fiscală în perspectivă.

acum 7 zile · comentarii (3)

Unul dintre cele mai nocive lucruri lăsate moştenire României de guvernarea, toxică, de tristă amintire exercitată de Traian Băsescu şi sluga lui prea-umilă Emil Boc este reprezentată de antagonizarea programatică a categoriilor sociale. Utilizând în cel mai ticălos chip cu putinţă principiul Divide et impera!, fostul preşedinte al României şi-a asigurat astfel condiţiile la adăpostul cărora el şi clientela lui politică au comis ilegalităţi în cascadă.

acum 7 zile · comentarii (74)

Lupta contra plagiatului ca fenomen s-ar fi împotmolit, din câte citeam într-un ziar cu ceva timp în urmă, din cauza softurilor scumpe, ale căror costuri (30.000 de euro pe an) universităţile nu şi le pot permite. Noul ministru al şcolii n-ar avea habar că ministerul său a achiziţionat din fonduri europene un soft care poate fi folosit de universităţi în mod gratuit. Un fost ministru ar fi fost revocat, totuşi, înainte softul să devină funcţional. Mai apoi, s-ar fi uitat de el, ca şi de banii cheltuiţi, aproximativ 27 de milioane de lei.

acum 8 zile · comentarii (19)

Suntem la un moment cheie de lămurire a raporturilor dintre puterile statului, a ce înseamnă separaţia puterilor în stat, dar şi aplicarea principiului „checks and balances”. Mihai Politeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai mişcării civice Iniţiativa România, au depus la Direcţia Naţională Anticorupţie un denunţ penal împotriva premierului Sorin Grindeanu şi a ministrului Justiţiei, Florin Iordache.

acum 8 zile · comentarii (9)

După ce ani la rând am fost convins că Australia este o ţintă greu de atins, am decis totuşi să încerc. Şi am avut o experienţă de trei săptămâni, pe care fără nicio ezitare o aşez pe primul loc în topul călătoriilor mele în peste 70 de ţări ale lumii.

acum 8 zile · comentarii (15)

Două lucruri s-au schimbat fundamental în ultimele campanii electorale prin care am trecut. Unul este finanţarea campaniilor electorale de la buget, iar celălalt este profilul donatorului şi relaţia cu el. De la campania electorală pentru alegerile locale din 2016 şi trecând prin campania pentru alegerile parlamentare din toamna aceluiaşi an, statul returnează partidelor politice banii cheltuiţi în campanie de la bugetul de stat.

acum 8 zile · comentarii (4)

Nu departe de subiectul pe care îl va ridica preşedintele apropo de lupta anticorupţie la referendum, am realizat faptul că însăşi Piaţa devine un simbol al acestui deziderat. Cu societatea profund polarizată pe temă, cel puţin în mediile urbane, întrebarea adevărată devine una simplă: în ce măsură înseamnă continuarea luptei anticorupţie progresul societăţii?

acum 8 zile · comentarii (21)

Epopeea Ordonanţei 13 seamănă izbitor cu „sportul naţional” intitulat alba-negra, exportat cu atât succes de ţiganii români prin Uniunea Europeană. O permanentă tentativă de a prosti Strada, mizând pe o naivitate vecină cu nerozia. E abrogată prin Ordonanţa 14, dar există în continuare în circuitul legislativ. Şi dacă cineva reuşeşte să anuleze OUG 14 la Curtea Constituţională în baza vreunei chichiţe legislative, mult hulita OUG 13 apare ca prin minune în vigoare pentru a-şi face efectul mult visat de păpuşarii care manipulează paharele jocului sub ochii hipnotizaţi ai societăţii.

acum 8 zile · comentarii (25)

A venit momentul ca poporul român, sub conducerea PSD, să rezolve şi problema străinilor. Să afle strănii care este locul lor în România. Să afle de la români! Puţină istorie. În anii ’90, orice străin venit în România, fie că era un aventurier deghizat în afacerist, un spion CIA care pretindea că face business sau un negustor de tricouri şi chiloţi italieneşti care deschidea un magazin în cartierul Titan, era privit de români ca pe o icoană.

acum 8 zile · comentarii (24)

În ultimele săptămâni s-au vehiculat multe teorii juridice şi para-juridice pe tema recentelor ordonanţe de urgenţă ale guvernului Grindeanu, de acum nefasta OUG nr. 13/2017 care conţinea anumite prevederi deloc subtil dedicate unei anumite categorii de inculpaţi, ceea ce a generat o imensă revoltă publică, cu proteste în majoritatea oraşelor mari.

acum 9 zile · comentarii (19)

Este vorba de copiii României despre care toţi spunem că reprezintă viitorul acestei ţări. Sunt realităţi româneşti triste, nefardate, tragice, vizibile de pe lună dar nebăgate în seamă, netratate cu atenţia cuvenită, doar „rezolvate” în declaraţii electorale, demagogice şi de interes mafiot. De zeci de ani această realitate persistă în societatea românească fără o rezolvare adecvată

acum 9 zile · comentarii (1)