Culisele concedierii generalului Coldea

Culisele
concedierii generalului Coldea

Prim-adjunctul directorului SRI, generalul Florian Coldea, este de marţi rezervist. Deşi ancheta internă demarată de SRI nu a relevat că generalul ar fi încălcat legea şi normele interne, aşa cum susţine Sebastian Ghiţă, dat în urmărire internaţională, acesta a fost trecut în rezervă. Coldea nu va pleca însă cu mâna goală. El va încasa toate drepturile băneşti aferente unei treceri în rezervă la termen.

Laura Codruţa Kovesi: Dispariţia lui Sebastian Ghiţă a fost raportată după aproape 16 ore

Laura Codruţa Kovesi: Dispariţia lui Sebastian Ghiţă a fost raportată după aproape 16 ore

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, spune că nu are motive să demisioneze din fruntea instituţiei pentru că a deranjat anumiţi inculpaţi. Într-o serie de interviuri acordate marţi, şefa DNA a dezvăluit că dispariţia lui Sebastian Ghiţă a fost raportată cu întârziere, abia a doua zi, dar şi că are infrmaţii că oameni de afaceri, inculpaţi de DNA, au pus bani pentru campanii de denigrare a instituţiei.

Alina Gorghiu, singurul liberal care a votat împotriva ordonanţei care le interzice managerilor de spitale să aibă funcţii de conducere | pnl

Alina Gorghiu, singurul liberal care a votat
împotriva ordonanţei care le interzice
managerilor de spitale să aibă funcţii de conducere

Senatul a respins luni, cu 52 de voturi „pentru“ şi 28 de voturi „împotrivă” Ordonanţa de urgenţă prin care managerilor de spitale le este interzis să deţină funcţii de conducere în partidele politice. Senatoarea Alina Gorghiu este singura persoană din PNL care a votat alături de majoritatea din PSD şi ALDE, în condiţiile în care a fost o susţinătoare a guvernării tehnocrate.

România începe 2017 într-un adevărat tumult al reaşezării globale, cu o Rusie revizionistă şi revanşardă, cu ambiţii de superputere şi dorinţe neoimperiale, cu o Americă în reaşezare şi întoarsă spre interior şi spre noi azimuturi, pragmatică şi mult mai mercantile, cu o relaţie transatlantică în revizuire şi reaşezare.

acum 14 zile · comentarii (24)

La mai bine de 70 de la eliberarea ultimelor lagăre de concentrare, tot mai mulţi oameni neagă realitatea Holocaustului, iar negaţionismul continuă să se răspândească pe diverse platforme de propagandă online şi offline. Şi în România distorsionarea adevărului privind politicile anti-semite din timpul războiului contribuie la perpetuarea unei traume istorice nevindecate, deşi există o lege care ar trebui să împiedice acest lucru.

acum 15 zile · comentarii (90)

Având în vedere că în aceste zile discuţiile pentru formarea noului Guvern al României sunt în plină desfăşurare, iar Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu gestionează împreună procesul de finalizare a programului de guvernare şi de formare a cabinetului pentru următorii 4 ani, le-am adresat acestora o solicitare în ceea ce priveşte sectorul de tineret.

acum 15 zile · comentarii (17)

Potoliţi-vă entuziasmul, sunt doar nişte idei, iar politicienii noştri nu le vor pune în aplicare niciodată. Secolul XXI vine mai târziu în România. Sunt idei care necesită curaj politic, o majoritate solidă, o dorinţă de reformă onestă, lucruri sau valori care nu există în societatea românească, cel puţin în chip majoritar. Dar, dacă doriţi să citiţi ceva care să vă facă să speraţi la următorii ani şi nu sunteţi politicieni, homofobi, rasişti sau oameni răi, ideile de mai jos reprezintă speranţe pentru o viaţă mai bună.

acum 15 zile · comentarii (7)

Coaliţia PSD-ALDE are la îndemână o soluţie juridică îndrăzneaţă pentru a-l instala rapid ca prim-ministru pe Liviu Dragnea. Ceea ce urmează este deocamdată un scenariu pur teoretic, dar care se bazează pe câteva fapte suspecte petrecute la sfârşitul anului trecut şi pe „cazierul” celor care, în trecut, au instrumentat aventuri legislative precum puciul din 2012, „marţea neagră” din 2013 sau ordonanţa traseiştilor din 2014.

acum 15 zile · comentarii (95)

Demiterea lui Igor Dodon, dezvoltarea puţinelor produse media de limba română din Republica Moldova şi acţiuni concrete din partea noului Guvern şi Parlament de la Bucureşti sunt principalele priorităţi pe care unioniştii le vor avea în 2017. Ce s-a reuşit şi ce nu s-a reuşit în anul care a trecut şi care sunt şansele de realizare în următorii ani a dezideratului reunificării, în următorul articol....

acum 15 zile · comentarii (24)

Lunga conferinţă de presă din miezul zilei de 30 decembrie 2016 a trioului Dragnea-Tăriceanu-Grindeanu a confirmat prin desfăşurare, prin vorbele rostite şi prin scenografia aferentă, adică prin felul în care erau dispuse microfoanele, care vor fi ierarhiile politice dar şi intensitatea vocilor ce îşi vor pune amprenta pe funcţionarea noului guvern al României.

acum 16 zile · comentarii (68)

Am traversat hotarul dintre ani, înecaţi în manevre şi comentarii politice de un gri – ca să zic aşa – „multicolor”. Gri, adică fără anvergură reală, fără relief, fără imaginaţie, dar multicolor, adică bălţat, gălăgios, plin de jocuri de gleznă şi fente mediocre. Nu vreau să adaug pălăvrăgelii generale propriul meu vraf de cuvinte.

acum 16 zile · comentarii (263)

În urmă cu exact 366 de zile, îmi începeam comentariul prin care îmi luam adio de la 2015, citând un fragment din mesajul de An Nou primit pe mail de la o veche prietenă, de zeci de ani stabilită în străinătate. O doamnă care, o bună bucată de vreme, ne-a fost oaspete bine primit în fiecare casă, graţie micului ecran, pentru ca apoi să ne aducă adevărul de la microfonul unui celebru post de radio anticomunist.

acum 17 zile · comentarii (31)

Revelionul e seara în care trecutul se împreunează cu viitorul. E seara în care te gândeşti la cei ce te bucură şi te împlinesc, fie că sunt cu tine sau oriunde... Când eram mic nu prea îmi plăcea să mă duc cu uratul prin cartier. Îmi era ruşine şi aveam senzaţia că foarte mulţi dintre vecini nu mă primeau cu bucurie. Eram obişnuit cu faptul că ai mei ieşeau să îi audă pe toţi cei care ne urau oferindu-le dulciuri, fructe şi bomboane, încât simplu fapt că mi se dădeau nişte bănuţi mi se părea o forma mai avansată de cerşit.

acum 17 zile · comentarii (9)

Mi-aş dori să intrăm în normalitate şi să nu ne mai jucăm cu destinele unei ţări. Mult succes, domnule Grindeanu, şi La Mulţi Ani, Români! Numele proaspătului premier mi-a trezit amintiri din adolescenţă pentru că îmi este cunoscut încă din timpul liceului. Că am absolvit acelaşi liceu riguros, exigent şi cu prestanţă de matematică informatică îmi pare a fi o coincidenţă pozitivă, aşa cum amândoi am studiat mai târziu la Universitatea din Bologna şi mai apoi în Marea Britanie, domnia sa la Leeds şi eu la Londra. Mă încântă persoanele care şi-au făcut temele în materie de educaţie academică.

acum 17 zile · comentarii (30)

Proaspăt prim-ministru desemnat al României, pesedistul Sorin Grindeanu a fost o prezenţă discretă în sport, concentrându-şi energiile către alte domenii. Istoria îl reţine însă cu o poziţie care s-a vrut dură în 2014, după un meci de rugby disputat la Timişoara, în care a protestat vehement la adresa sistemului de atunci. Semnalul de atunci, dacă n-a uitat de el, poate fi un început şi pentru sportul românesc.

acum 17 zile · comentarii (14)

Oricât de indiferenţi am fi faţă de propria noastră viaţă, cred că nu există nici măcar unul singur dintre noi care, în ultima zi a fiecărui an, să nu-şi acorde cel puţin câteva minute spre a-şi face bilanţul personal. Cel mai adesea avem tendinţa de a spune că anul ce tocmai se încheie nu a fost nici pe departe la fel de bun precum ni l-am fi dorit.

acum 18 zile · comentarii (9)

Aşa cum arătam şi cu altă ocazie, puterea reală nu stă doar în controlul mecanismelor statului, ci şi în preţuirea reală de care te bucuri în societate. Nu putem încheia ”cronica” acestui an fără a consemna stângăcia neverosimilă cu care preşedintele Klaus Iohannis şi-a exercitat, pentru prima dată de la alegerea sa, cea mai importantă prerogativă: desemnarea unui prim-ministru. Absenţa sa, care părea la început o retragere calculată din febrilitatea nevrotică a vieţii politice şi mediatice, a devenit, în mod cert, o neadecvare.

acum 18 zile · comentarii (3)

Dacă vrei să fii partid naţional, nu ai cum să deserveşti interesele unei minorităţi din electorat, iar dacă reprezinţi doar acea minoritate, nu poţi avea speranţe la un procentaj mai mare. Uniunea Salvaţi România se va confrunta cu o problemă strategică dacă va continua pe două paliere de comunicare. Este un partid nou-construit, a picat în picioare, dar în fugă, la ultimul scrutin. Peste patru ani, problema aceasta îi va hăitui - şi chiar dacă pare departe, o decizie acum le-ar formula mult mai bine acţiunile viitoare.

acum 18 zile · comentarii (29)

E imposibil să definesc ceea ce se întâmplă pe ecranele România TV. Mizerie e un cuvânt prea mic. Despre jurnalism nici nu poate fi vorba. Trebuie să fii complet defect ca să crezi că libertatea presei înseamnă să acoperi un fugar acuzat că a furat banii statului, chiar dacă acel fugar îţi este patron.

acum 18 zile · comentarii (158)

Televiziunea Română, TVR, împlineşte, în seara de 31 decembrie, 60 de ani de la prima ei emisiune. Prima ieşire în eter. Am ales intenţionat în fraza de început a acestui comentariu verbul a împlini fiindcă orice alte verb, precum firescul a sărbători, mi se pare a fi fără acoperire în realitatea deloc încurajatoare cu care se confruntă instituţia de interes public din Calea Dorobanţi 191.

acum 19 zile · comentarii (1)

Postarea unui deputat USR îmi aduce aminte de timpul petrecut la Casa Poporului şi despre obsesia angajaţilor cu cozile. Nicuşor Dan preia pe Facebook postarea colegei Cosette Chichirău, care la rândul ei povesteşte excelentele aventuri ale unor deputaţi USR în lumea Parlamentului român. Lectura este tragi-comică, dar evidenţiază o imagine perfect adevărată.

acum 19 zile · comentarii (14)
Postari Recente