Reacţii la cald după decizia Curţii Supreme de Justiţie vizavi de nevalidarea mandatului primarului ales al Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Curţii Supreme de Justiţie privind nevalidarea mandatului primarului ales, Andrei Năstase, nu poate fi considerată una neaşteptată având în vedere încheierile anterioare emise de Curtea de Apel şi Judecătoria municipiului Chişinău. Această opinie a fost exprimată de invitaţii emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.

Directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice, Vlad Kulminski, susţine că decizia CSJ nu poate fi considerată una neaşteptată. În opinia lui, o asemenea decizie este mai puţin periculoasă din punct de vedere politic pentru guvernare decât să permită candidatului de opoziţie să obţină o platformă atât de serioasă de amplificare a raitingului său pentru alegerile parlamentare. „Această decizie probabil pur şi simplu le-a confirmat pe celelalte două pentru că acum partidul puterii nu mai putea să dea înapoi. Nu putea decizia de validare să fie trecută prin Curtea Supremă pentru că acest lucru ar fi crescut ratingul opoziţiei”, a spus Vlad Kulminski. Totodată, potrivit lui, nicăieri în lume nu poate fi întâlnită situaţia în care îndemnul cetăţenilor să iasă la vot în ultima zi a campaniei electorale serveşte drept motiv pentru anularea acestor alegeri.

Analistul politic Corneliu Ciurea este de părere că actuala putere trebuie să accepte această decizie şi să reiasă din ea. În opinia lui, hotărârea adoptată de sistemul judecătoresc are consecinţe politice profunde, pe care puterea actuală va trebui să le soluţioneze. Aceste consecinţe sunt în interior – protestele, de asemenea, vor exista şi urmări cu caracter extern – nemulţumirea partenerilor străini. „Cu aceste consecinţe puterea va trebui să se clarifice”, a declarat Corneliu Ciurea.

Deputatul Socialist Bogdan Ţîrdea nu susţine hotărârea Curţii Supreme de Justiţie pentru că, în opinia lui, victoria la alegerile locale noi din municipiul Chişinău trebuia să fie obţinută de candidatul socialiştilor, Ion Ceban, dar nu trebuiau să fie excluşi ambii candidaţi din cursă şi nu trebuiau anulate alegerile. „Dacă Ion Ceban a fost candidatul lui Vladimir Plahotniuc, vum s-a afirmat, atunci de ce înlăturându-l pe Năstase, nu i-au dat victoria domnului Ceban aşa cum trebuia să se întâmple conform legii? De ce a fost încălcată legea?”, se întreabă parlamentarul.

Luni seara, 25 iunie, Curtea Supremă de Justiţie a menţinut în vigoare decizia Curţii de Apel Chişinău şi a Judecătoriei municipiului Chişinău de invalidare a alegerilor locale noi ale primarului de Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite