Zeci de milioane de euro plătite în ultimii 3 ani judecătorilor, procurorilor şi persoanelor din Justiţie care nu au locuinţă în oraşul în care lucrează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Judecătorii, procurorii şi ajutoarele lor (grefieri, informaticieni, şoferi) care nu deţin o locuinţă în oraşul în care lucrează beneficiază de decontarea chiriei sau a navetei. În plus, toţi oamenii din Justiţie beneficiază de decontarea unor transporturi anuale, dar şi a medicamentelor sau a unor tratamente medicale.

Judecătorii, procurorii şi personalul asimilat acestora care nu deţin în proprietate sau nu au primit de la autorităţile locale o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea au dreptul la atribuirea unei locuinţe de serviciu.

Legea mai prevede că aceia care nu beneficiază de o locuinţă de serviciu în localitatea în care activează au dreptul la decontarea chiriei sau a navetei din localitatea de domiciliu la serviciu. Pe lângă asta, personalul din Justiţie mai poate deconta patru călătorii dus-întos pe an, în orice destinaţie din ţară, dar şi medicamente sau tratamente medicale.

În urma unor solicitări adresate Ministerului Justiţiei şi Ministerului Public, „Adevărul” a obţinut cifrele care arată cât s-a plătit, în perioada 2014-2017, judecătorilor, procurorilor şi personalului asimilat acestora pentru decontarea chiriei, a transportului şi a medicamentelor sau tratamentelor medicale.

Ministerul Justiţiei a plătit în perioada 2014- septembrie 2017 pentru chirii, transport şi medicamente/tratamente medicale decontate de judecători şi personal din sistem peste 252 de milioane de lei, adică mai bine de 54 de milioane de euro. Ministerul Justiţiei a comunicat că a plătit în perioada 2014 – septembrie 2017 numai pentru decontarea chiriilor pentru judecători şi personal auxiliar peste 121 de milioane lei. În acelaşi interval s-au plătit 117,5 milioane lei pentru transport gratuit de care au beneficiat judecătorii şi personalul auxiliar. Valoarea totală a medicamentelor şi tratamentelor medicale pentru judecători şi personalul auxiliar decontate de stat în perioada 2014 – septembrie 2017 este de 13,6 milioane lei.



Ministerul Justiţiei a comunicat şi situaţia pe fiecare Curte de Apel în parte, cifrele incluzând sumele plătite de curţile de apel şi tribunalele, respectiv judecătoriile din subordine.

image

Ministerul Public a comunicat că în intervalul 2014 – septembrie 2017, valoarea totală a sumelor plătite de Ministerul Public pentru decontarea chiriei, a navetei, a călătoriilor gratuite precum şi a medicamentelor şi a tratamentelor medicale de care beneficiază procurorii este de aproape 97 de milioane lei. Peste 20 de milioane de euro.

Cifrele oferite de Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public arată, aşadar, că România a decontat în ultimii trei ani (2014 – septembrie 2017) chirii, navetă, transport ocazional şi medicamente sau tratamente medicale pentru oamenii din Justiţie în valoare de peste 74 de milioane de euro.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite