Fotbal Club Timișoara SA avea 6 milioane lei datorie la stat înainte de divizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Adevărul" vă prezintă cum s-a realizat și ce înseamnă divizarea societății comerciale conduse de Marian Iancu, care a dus la colapsul fotbalului tiimișorean. Fosta societate avea o datorie de 6 milioane de lei la bugetul de stat.

Principalul motiv pentru care FRF nu a acordat licența echipei de fotbal Poli Timișoara, pentru sezonul 2011-2012, este divizarea societății comerciale Fotbal Club Timișoara SA. Mai marii federației nu au avut  timp să explice mecanismul care stă în spatele divizării unei firme, iar suporterii au rămas nelămuriți în ce privește aceste aspecte juridice. 

La începutul anului 2011, Fotbal Club Timişoara SA, deţinută de mai multe firme ale lui Marian Iancu, a fost divizează. Astfel, societatea cu datorii de aproape şase milioane de lei la bugetul de stat, se uneşte cu o altă firmă a patronului echipei de fotbal Marian Iancu, formând o nouă societate pe acţiuni: B.K.P. & FABER Invest.

Divizarea se va realiza prin desprinderea unei părţi din patrimoniul F.C. Timişoara şi transmiterea acestuia către o nouă societate comercială înfiinţată în acest scop, care urmează să poarte denumirea B.K.P. & Faber S.A”, se arată în propunerea de divizare, luată de acţionarii F.C. Timişoara.

Reprezentanții societății lui Marian Iancu au depus documentele la Registrul Comercial motivând că divizarea a fost făcută pentru a permite eficiența și profitabilitatea maximă în mod independent.

"Divizarea a fost concepută şi promovată cu scopul de a asigura atât pentru societatea iniţială, cât şi pentru societatea nou-înfiinţată a beneficiilor care rezultă ca urmare a procesului de divizare, respectiv concentrarea activităţii acestora pe domenii ce permit eficienţa şi profitabilitatea maximă în mod independent", se arată în documente depuse la Registrul Comerţului.

Marian Iancu susține că clubul său nu are nicio datorie la bugetul de stat.

Probleme cu Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a constat că F.C. Timişoara a cheltuit 2,8 milioane de lei, din banii primiţi de la Primăria Timişoara, pentru a plăti rate la leasing şi facturi telefonice. Verificările efectuate numai la capitolul “alte cheltuieli” au scos la iveală faptul că numai aici s-au acceptat plăţi ilegale estimate la 769.260 lei.
Printre cumpărăturile făcute din bani publici, care încalcă legea, se numără facturi de Romtelecom şi Vodafone, maşină de tuns iarba sau rate de leasing pentru o maşină. “În fapt sumele alocate cu această destinaţie generează profit în patrimoniul societăţii comerciale Poltehnica 1921 Ştiinţa Timişoara Invest SA. Mijlocul de transport achiziţionat în rate de leasing, generează profit şi nu justifică scopul alăcării sumelor de către unitatea administrativ teritorială”, au afirmat auditorii.

Cazul Laszlo Sepsi


Poli Timișoara are de suferit și de pe urma litigiului cu Benfica Lisabona, pentru jucătorul Laszlo Sepsi. Din câte se pare, Poli are de plătit 1,2 milioane de euro pentru transferul lui Sepsi, însă Marian Iancu a declarat că nu are nicio datorie față de Benfica. Între timp, Sepsi este primul jucător care a deschis o acțiune în fața instanțelor împotriva echipei de fotbal Poli, cerând  încetarea contractului. Jucătorul acuză clubul că nu și-a îndeplinit obligațiile financiare.
Demersul vine după ce Comisia pentru Soluţionarea Litigiilor a refuzat să pronunţe o hotărâre în acest caz, Clubul Politehnica îi datorează lui Sepsi mai mult de jumătate din obligaţiile financiare pentru anul competiţional 2010 - 201.

Clubul Poli are datorii restante față de toți jucătorii care au terminat campionatul pe locul secund. Fotbaliștii au intrat în vacanță fără să primească salarii de aproape cinci luni de zile, conform unor surse apropiate echipei. Iancu a promis însă că va achita datoriile pentru ca nicunul din jucători să nu poată pleca pe gratis.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite