Mitul şcolii de calitate din comunism, spulberat de o profesoară turnată la Securitate pentru că se plângea de condiţiile din învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevi din comunism
Elevi din comunism

Mulţi români sunt nostalgici după „şcoala care se făcea altădată” în România, susţinând totodată că actuala generaţie de elevi este net inferioară generaţiilor trecute. Un document aflat la dosarul de colaborator al Securităţii al unui fost judecător scoate la iveală declaraţiile unei profesoare care se plângea de calitatea şcolii comuniste.

Justiţia din România a fost zguduită în 2008 de dezvăluirile Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS), care a publicat o listă cu 29 de judecători care au colaborat cu fosta Securitate. Printre ei şi fostul preşedinte al Judecătoriei Lugoj, Ioan Cozilec. În urma unui proces dintre CNSAS şi Ioan Cozilec, atât Curtea de Apel, cât şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au constatat că Ioan Cozilec a colaborat cu Securitatea. Datele de la dosarul lui Cozilec arată că fostul magistrat, acum pensionar, a fost racolat de Securitatea pe când avea doar 15 ani şi era elev în clasa a IX-a, la Liceul Ilia din comuna Bethausen. Potrivit sursei amintite, copilul de la acea vreme se angaja „să sprijine organele de securitate pentru a colabora în mod secret şi activ şi cinstit pentru prevenirea persoanelor sau faptelor care ar aduce atingere orânduirii socialiste”.

Potrivit datelor de la CNSAS, Cozilec a colaborat cu Seuritatea şi după ce a ajuns profesor suplinitor la liceul din Bethausen, iar potrivit datelor de la dosar, într-una din notele informative ale lui „Grigorescu” (numele conspirativ al lui Cozilec), era „turnată” la Securitate o profesoară de engleză care se plângea că, în loc să fie lăsaţi să înveţe, elevii sunt trimişi la tot felul de munci agricole sau sunt lăsaţi în vacanţă.

Potrivit notei informative formulate de „Grigorescu”, profesoara de engleză a afirmat că „elevii aceştia numai carte nu fac. În rest, de toate – toamna agricultură, iarna Cântarea României, primăvara cresc viermi de mătase, iar în rest sunt tot în vacanţă”. În aceeaşi notă, se reţinea că profesoara de engleză a spus că „ea crede că cineva face intenţionat ca învăţământul să meargă aşa prost în România”. Nota informativă nu precizează dacă profesoara a avut de suferit în urma acestei note.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite