Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu va fi restaurat cu 700.000 de lei. Monumentul unic a fost realizat de Miliţa Petraşcu
0Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu de la Târgu Jiu, acolo unde îşi doarme somnul de veci Eroina de Jiu, va fi restaurat în acest an.
Autorităţile locale au reuşit să obţină de la Ministerul Culturii 700.000 de lei pentru reabilitarea monumentului istoric aflat în Piaţa Prefecturii, din centrul municipiului Târgu Jiu. Licitaţia pentru desemnarea executantului lucrărilor va avea loc pe data de 8 iunie.
Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, a precizat că va fi amplasată şi o cruce în faţa monumentului, pentru că aceasta exista atunci când mausolelul a fost ridicat, dar comuniştii au dat-o jos.
Mausoleul a fost afectat de intemperii, iar unele plăci s-au deplasat.
„Dorim să se piardă cât mai puţin timp cu etapele de la licitaţie şi să fie desemnat un constructor care să reabiliteze monumentul funerar. Va fi realizată inclusiv o cruce pentru că ea a existat lângă mausoleu, dar a dispărut cel mai probabil în perioada comunistă şi nu a mai rămas decât monumentul“,
a spus Adrian Tudor, viceprimarul din Târgu Jiu.
Monumentul este realizat de artista Miliţa Petraşcu
Ecaterina Teodoroiu a căzut pe câmpul de luptă la 22 august 1917, la orele 21,15, în fruntea plutonului ce-l comanda. A fost înmormntată în Valea Zăbrăuciorului, pe frontul Mărăşeştilor, în data de 23 august 1917. Osemintele Eroinei au fost aduse la Târgu-Jiu şi îngropate, la 4 iunie 1921, cu onorurile cuvenite.
Mausoleul a fost inaugurat în toamna anului 1935 în prezenţa regelui Carol al II-lea. A fost realizat de Miliţa Petraşcu, ucenica lui Constantin Brâncuşi.
„Monumentul Ecaterinei Teodoroiu s-a ridicat din îndemnul şi din truda Ligii Naţionale a Femeilor din Gorj (de sub preşedinţia inimoasei gorjence prin adopţie – Arethia Tătărescu, soţia marelui om politic gorjean, declarată – la vremea respectivă -, după două decenii de prestaţie cultural-obştească, „cetăţeană honoris causa” a oraşului Târgu-Jiu). Mausoleul de la Târgu-Jiu al Ecaterinei Teodoroiu e de o masivitate solemnă, amintind de vechile monumente funerare egiptene sau romane, de celebrele basoreliefuri ale lumii antice, pline de freamătul vieţii, de picturile murale ale unui timp îndepărtat – toate pline de sugestiile şi simbolurile amintirii şi cinstirii veşnice…“, arată profesorul Zenovie Cârlugea.