Termocentrala Doiceşti îşi va reîncepe producţia, după ce noii patroni vor moderniza echipamentele de lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala Termoelectrică Doiceşti este amplasată în partea de sud a ţării, în nordul regiunii Muntenia, în judeţul Dâmboviţa, în apropierea celei mai semnificative zone miniere Şotânga - Filipeşti
Centrala Termoelectrică Doiceşti este amplasată în partea de sud a ţării, în nordul regiunii Muntenia, în judeţul Dâmboviţa, în apropierea celei mai semnificative zone miniere Şotânga - Filipeşti

Investitorii ucraineni care au cumpărat centrala Doiceşti în procesul de lichidare a companiei de stat Termoelectrica intenţionează să repornească producţia de energie după ce vor moderniza echipamentele centralei şi o vor aproviziona cu lignit adus din propriile mine.

Centrala de lângă Târgovişte mai funcţiona cu un grup cu puterea de 200 MW în 2009, când a intrat în conservare din cauza costurilor mari de producţie şi a problemelor de mediu, iar în prezent din 700 de angajaţi mai are 40.

Termocentrala Doiceşti a fost adjudecată la pachet cu o staţie de comprimare pentru gaze naturale şi câteva imobile la preţul de 60,89 milioane de lei (13 mil. euro, fără TVA) de către un vehicul investiţional înfiinţat în luna aprilie şi controlat de European Communications, o firmă înregistrată în Cehia.

Firma European Energy Communications SRL a fost înmatriculată la Registrul Comerţului la începutul lunii aprilie a acestui an şi are ca obiect de activitate producţia de energie electrică.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma cumpărătoare este deţinută de European Communications SRO, înregistrată în Cehia (80%) şi două persoane fizice, Ion Cebuc (6,67%) şi Ioan Liviu Popescu (13,33%). Administratorul European Energy Communications este Lysenko Tamara, cu cetăţenie ucraineană.

„Activul, format din centrala termoelectrică Doiceşti (jud. Dâmboviţa), staţia intermediară de comprimare din comuna Aninoasa (jud. Dâmboviţa), un apartament de serviciu, situat în municipiul Târgovişte (jud. Dâmboviţa) şi imobile de tip rezidenţial şi club, situate în comuna Moreni (jud. Dâmboviţa), a fost vândut cu respectarea legislaţiei în vigoare, privind privatizarea societăţilor comerciale şi a prevederilor dosarului de prezentare aprobat de Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie din cadrul Departamentului pentru Energie al Guvernului României“, se arată în comunicat.

Termoelectrica a intrat în procedură de dizolvare şi lichidare voluntară ca urmare a imposibilităţii realizării obiectului principal de activitate, respectiv „producere energie electrică“. 

Ce este Termocentrala DOICEŞTI

Centrala Termoelectrică Doiceşti este amplasată în partea de sud a ţării, în nordul regiunii Muntenia, în judeţul Dâmboviţa, în apropierea celei mai semnificative zone miniere Şotânga - Filipeşti. Incinta centralei (aproape 69 de hectare) este cuprinsă între râul Ialomiţa calea ferată curentă Târgovişte-Pietroşiţa.

CTE Doiceşti a fost dezvoltată etapizat, în prima etapă s-au realizat 6 grupuri de 20 MW, iar în a două etapă s-au montat 2 blocuri de 200 MW; mai târziu, grupurile nr. 1-6 au fost scoase din funcţiune. În prezent, puterea instalată în CTE Doiceşti este de 200 MW şi constă într-un bloc cu ardere pe lignit de 200 MW, puse în funcţiune în 1979.

Cazanul este fabricat în Slovacia de uzina TLMACE, iar turbina şi generatorul sunt fabricate în Cehia de uzina SKODA.

Cazanul funcţionează având drept combustibil de bază lignitul din bazinul minier Muntenia, cu o putere calorifică inferioară de 6.911-7.749 kj/kg şi drept combustibil de adaos păcură (cu o putere calorifică inferioară de 38,720 kj/kg) sau gazele naturale (cu puterea calorifică inferioară de 35,581 kj/Ncm).

Sistemul de răcire este astfel construit ca o combinaţie între circuit deschis şi circuit închis cu turnuri de răcire. Apa de răcire este preluată din râul Ialomiţa.  CTE Doiceşti este conectată la Sistemul Energetic Naţional (SEN) prin staţia Târgovişte, de 220 KV, situată la aproximativ 10 km depărtare de centrală.

După ultimele restructurări de personal, la Doiceşti mai lucrează sub 50 de angajaţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite