Grădiniţa din container, unde copiii se adună chiar şi la -15 grade Celsius. „Mie îmi place, chiar dacă e frig şi trebuie să merg mult prin zăpadă“

Grădiniţa din container, unde copiii se adună chiar şi la -15 grade Celsius. „Mie îmi place, chiar dacă e frig şi trebuie să merg mult prin zăpadă“

Am încercat să luăm o opinie de la primarul în funcţie despre această situaţie, dar  ne-a spus că nu are timp de “prostii”

12 copii preşcolari din comuna dâmboviţeană Vârfuri învaţă într-o baracă metalică pentru că autorităţile nu şi-au permis să construiască o clădire în care să funcţioneze o grădiniţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

În satul Cârlăneşti, din comuna dâmboviţeană Vârfuri, 12 copii fac grădiniţa într-un container pus la dispoziţie de primăria locală, ai cărei oficiali spun că atât şi-au permis. Gerul năprasnic, dar şi numărul mare de viroze i-au ţinut acasă pe cei mai mulţi dintre copiii care primesc educaţia elementară în baraca respectivă.

Cu toate acestea, doi prichindei s-au încumetat să iasă din case în ultimele zile, încurajaţi de părinţi, şi să meargă prin nămeţi la şcoala din container. Cei mici se încălzesc cu un radiator şi un calorifer şi spun că le este bine.

„Îmi place la grădiniţă pentru că mă joc, învăţăm cântece şi poezii. Afară e frig, dar îmi place la zăpadă. În grădiniţă nu este frig. Colegii mei n-au venit pentru că e zăpadă mare“, ne-a spus George Dragomir, un băieţel de doar trei ani şi jumătate.

 
„Mie îmi place la grădiniţă, chiar dacă afară e frig şi trebuie să merg mult prin zăpadă. Nu lipsesc niciodată. Colegii mei probabil că s-au speriat de ger. Aici la grădiniţă este bine. Desenăm, colorăm şi cântăm. Mie îmi place când suntem mai puţini fiindcă stă doamna mai mult cu noi şi nu e nici gălăgie multă“, ne-a mărturisit Ana-Maria, în vârstă de cinci ani, cealaltă curajoasă ajunsă ieri la grădiniţă.

Părinţii sunt mulţumiţi
 
În lipsa altei variante şi părinţii se declară mulţumiţi, mai ales că până la şcoala din centrul comunei au de mers pe jos, prin pădure, şase kilometri. Le-ar fi extrem de greu să îi ducă pe cei mici la grădiniţa centrală.

„Înăuntru este cald, nu îmi fac probleme pentru cel mic. Nu-l ţin acasă pentru că noi stăm aproape. Noi suntem mulţumiţi cu această variantă. E mai bine decât să coborâm până în centrul comunei. Avem de mers vreo şase kilometri“, a spus mama unui preşcolar de 3 ani.

„Sunt mulţi copii care s-au îmbolnăvit, dar în container e bine. Copiii cei mari au plecat pe jos astăzi pentru că microbuzul nu a putut urca până la noi“, ne-a spus o bunicuţă.


Sătenii spun că Primăria Vârfuri nu s-a zbătut să le construiască celor mici o grădiniţă pentru că edilul face ce vrea. „Primăria nu se complică, dar oricum, e o soluţie bună. E puţin cam frig faţă de o grădiniţă normală, dar asta e. La noi iarna pleacă prin luna aprilie“, spune nea Vasile, un localnic din sat.

Primarul ţâfnos

Am încercat să luăm o opinie de la primarul în funcţie, dar aceasta ne-a spus că nu are timp „de prostii“. „Eu umblu noaptea, le desăpezesc satele şi ei se plâng. Atât pot eu să fac“, spune Petru Iuga, primarul din Vârfuri.

Educatoarea copiilor se arată vrăjită de colţul de rai. „De multe ori microbuzul nu urcă până aici şi chiar şi eu vin pe jos până la grădiniţă. Din centrul comunei fac aproximativ 20 de minute până în sat. Mi-a plăcut zona de cum am ajuns aici. Se ajunge mai greu, dar e superb“, a spus educatoarea copiilor, Georgeta Pârşu.

„Temperatura e chiar plăcută“

Femeia spune că, de regulă, vin la şcoală toţi cei 12 copii şi că numai gerul extrem i-a ţinut acasă pe ceilalţi. „Mai sunt şi răciţi unii dintre ei. Oricum, drumul până la grădiniţă este destul de anevois. Coboară, urcă prin zăpadă. Aici ne încălzim cu un radiator şi cu un calorifer. Fac faţă, temperatura e chiar plăcută. Copiii au vârste cuprinse între 3 şi 5 ani şi sunt foarte apropiaţi unii de alţii“, adaugă educatoarea.

Şefii Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa ştiu despre grădiniţa din container şi nu au nimic împotrivă, mai ales că acolo există condiţii mai bune decât în multe clădiri în care funcţionează instituţiile de învăţământ.

„Acolo, suprafaţă de încălzit este foarte mică şi nu-i este foarte greu educatoarei să asigure un climat potrivit. Noi sperăm să construiască o încăpăre pe pământ, dar nu avem cum să investim noi, ci primăria“, a precizat Sorin Ion, inspector general al ISJ Dâmboviţa.

Toate şcolile, închise miercuri

În judeţul Dâmboviţa programul şcolar a funcţionat aproape perfect până marţi. Patru unităţi şcolare, printre care şi Colegiul Economic din Târgovişte, au solicitat întreruperea cursurilor din cauza vremii. Totuşi, în urma codului galben de viscol şi ninsori, autorităţile locale au decis să suspende pentru ziua de miercuri toate cursurile în judeţul Dâmboviţa.

„Având în vedere temperaturile foarte scăzute precum şi averizarea cod galben de ninsoare şi viscol valabilă, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa s-a luat hotărârea de a se dispune suspendarea cursurilor pentru ziua de 11 ianuarie, în întreg judeţul Dâmboviţa, inclusiv în municipiul Târgovişte, cu posibilitatea prelungirii acestei măsuri pentru încă o zi“, a anunţat Cristian Stan, primarul din Târgovişte.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea
citeste totul despre: