Salariaţii din Târgovişte, căliţi la temperaturi extreme
0Fie că lucrează în aer liber, fie că lucrează în interior, oamenii sunt mulţumiţi că au un serviciu în vremuri de criză economică.
Temperaturile scăzute din ultimele zile au dat bătăi de cap târgoviştenilor. Cei mai afectaţi au fost cei care muncesc afară, în aer liber, angajaţii în construcţii, la spălătorii auto, la vulcanizări sau în administraţia locală. Ei au avut de îndurat gerul zilelor aspre de iarnă. Cum rezistă oamenii şi ce măsuri au luat, ne-a spus Cătălin Florescu, angajat la o spălătorie auto din municipiu. „E greu să munceşti pe frigul ăsta. După cum se spune, iarna nu-i ca vara, dar ne-am obişnuit. N-avem ce să zicem, de ce să ne plângem. Unii avem familii acasă, nu ne permitem să facem nazuri din orice. Ca să nu ne îmbolnăvim, avem mereu pregătit un ceai cald, facem pauze mai dese, intrăm aici, la căldură şi suntem bine echipaţi. Avem şalopete groase, cizme, mănuşi şi căciuli, să trecem de iarnă”, a explicat bărbatul. Potrivit lui Cătălin Florescu, oamenii sunt mulţumiţi că angajatorul nu le bagă beţe-n roată. „Avem apă caldă, avem un loc unde să ne încălzim. Luăm pauze de câte ori e nevoie. Patronul e conştient că nu putem sta opt ore să muncim pe vremea asta şi ne-a redus şi programul. Lucrăm de la 8.00 la 14.00, când, normal, schimbul era până la ora 16.00”, povesteşte bărbatul. În plus, angajţii sunt solidari şi se ajută unul pe celălalt, să termine treaba mai repede, ca să nu stea prea mult timp în frig.
Angajaţii patiseriilor nu simt frigul
Iarna, situaţia este mai bună pentru angajaţii brutăriilor şi patiseriilor. Ei stau la cald şi nu le pasă de vremea de afară. “Nu simţim frigul de afară. Avem condiţii bune aici, la patiserie. E cald, avem suc, cafea şi uneori transportul ne este asigurat. Aşa că n-avem treabă cu frigul”, ne-a spus Maria Tomescu. Lucrează în patiserie de 15 ani şi ne-a povestit că nu mereu condiţiile sunt bune pentru angajaţii din acest domeniu. Temperaturile de afară îi afectează mai mult vara. Uneori, căldura de la locul de muncă este copleşitoare. “Sunt mulţumită. În atâţia ani, am întâlnit şi patroni dificili, care nu asigurau condiţii pentru noi, angajaţii. Nici măcar nu ne vorbeau frumos, ce să mai zic de o apă sau un suc. Munceam, transpiram, că uneori e foarte cald, mai ales vara, dar degeaba, patronul nu ne respecta”, este de părere femeia.
Indiferent de temperaturi, oamenii cunosc condiţiile şi le acceptă, pentru că locurile de muncă sunt, şi aşa, puţine. “Frig sau cald, ce mai contează. De lucru să fie, că în ziua de azi, nu găseşti de muncă pe toate drumurile”, spune Cătălin Florescu.