Viceprimarul ales la Coloneşti a divorţat pentru funcţie. Între timp a pierdut şi funcţia, dar şi postul deţinut anterior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Dan Burducel aşteaptă acum o nouă şedinţă de constituire FOTO: Adevărul
Constantin Dan Burducel aşteaptă acum o nouă şedinţă de constituire FOTO: Adevărul

Constantin Dan Burducel, ales luna trecută de colegii de partid viceprimar la Coloneşti, a divorţat de soţie (soţia este secretarul comunei) pentru a putea ocupa funcţia. Între timp, după o acţiune în instanţă, s-a anulat hotărârea prin care au fost validaţi consilierii de la Coloneşti.

Situaţie complicată la Coloneşti, judeţul Olt, unde viceprimarul ales a renunţat, în faţa notarului, la zeci de ani de căsnicie să poată ocupa funcţia de viceprimar, soţia ocupând la rândul său, de peste 16 ani, funcţia de secretar al comunei. Între timp hotărârea de validare a consilierilor la prima şedinţă a fost anulată în urma acţiunii în instanţă a doi dintre cei desemnaţi prin vot pentru un mandat de consilier local.

Constantin Dan Burducel a fost ales în iunie 2016 consilier local la Coloneşti pe listele PSD. Membru foarte activ al organizaţiei politice, lui Burducel, director de cămin cultural în localitate, i s-a promis mai mult, anume funcţia de viceprimar. Doar că legea 215/20011, legea administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, nu i-ar mai fi permis doamnei să ocupe funcţia de secretar, la articolul 116, alineatul 3, specificându-se: „(3) Secretarul unităţii administrativ-teritoriale nu poate fi soţ, soţie sau rudă de gradul întâi cu primarul sau cu viceprimarul, respectiv cu preşedintele sau vicepreşedintele consiliului judeţean, sub sancţiunea eliberării din funcţie.“. Cei doi au stat, probabil, şi au pus în cumpănă situaţia, în cele din urmă despărţindu-se amiabil, în faţa notarului, chiar înainte de alegeri.

„Stăm în aceeaşi casă, că n-avem ce face, acolo am muncit 34 de ani“

Luminiţei Burducel, secretarul comunei Coloneşti, nu i se pare cu nimic ieşită din comun situaţia. „Nu-nţeleg care-i treaba! Nu suntem noi nici primii nici ultimii care divorţează, iar faptul că ne-am despărţit sau nu în fapt nu ştiu cine-l poate stabili. Stă cineva la... era să zic ceva, să vadă ce fac?!“, a declarat femeia, continuând: „Noi de fapt eram despărţiţi de mai mulţi ani, dar nu ne-am apucat să facem actele. Că s-a nimerit acum, n-are nicio legătură. După vacanţa judecătorească mă duc şi fac acţiune şi pentru partaj, că avem şi noi atâtea, am muncit atâţia ani, avem şi doi copii, oameni în toată firea, realizaţi“, a mai spus Luminiţa Burducel.

Deocamdată, a precizat secretarul comunei, locuieşte în aceeaşi casă cu soţul şi, probabil, lucrurile vor rămâne la fel şi după partaj. „Vedem cum om face, cum împărţim camerele. Stăm în aceeaşi casă, că n-avem ce face, acolo am muncit 34 de ani “, a mai spus femeia. Secretarul comunei nu crede că vor fi probleme nici la muncă: „Eu întotdeauna am avut grijă să nu amestec treburile personale cu serviciul“, a spus funcţionarul public.

 Cum i-a despărţit, în acte, politica pe soţii Burducel

„N-au avut ce face, ea nu putea să renunţe la funcţie, e secretar de mult, eu am adus-o, e cred că din 1999, unul dintre cei mai bun secretari din judeţ. Pe el l-au ales colegii vice şi o să-l aleagă din nou. Şi, vă spun eu, el e viitorul primar peste patru ani“, a declarat pentru Adevărul primarul comunei Coloneşti, Nicolae Stan.

PSD a câştigat la Coloneşti nouă din cele 11 mandate de consilier. La prima şedinţă, având majoritatea, consilierii PSD au hotărât, pe de o parte, să nu-şi dea votul pentru validarea celor doi consilieri PNL, iar pe de alta, l-au propus şi l-au votat pe Burducel viceprimar, funcţie promisă încă din campania electorală.

Pentru a ocupa postul de viceprimar, Constantin Dan Burducel a renunţat şi la postul de director de cămin cultural, pe care îl ocupa tot în comună. „Ei, ce să facă, până îl aleg din nou îi dau eu bani din buzunar“, a comentat, în glumă, primarul situaţia, pentru că la acest moment, după ce consilierii PNL au acţionat în instanţă hotărârea de validare a mandatelor, Coloneştiul a rămas fără consiliu.

Istoria constituirii şi destrămării Consiliului local

Şedinţa de constituire a Consiliului local Coloneşti a fost convocată în 22 iunie. La acea şedinţă, la care au participat şi reprezentanţi ai Prefecturii Olt, majoritatea PSD a hotărât ca pe cei doi consilieri ai PNL să nu-i valideze, pe motiv că ar fi cercetaţi într-un dosar pentru posibile fapte de fraudă electorală. Cei doi au atacat în instanţă hotărârea prin care colegii lor au fost validaţi, iar judecătorii Tribunalului Olt le-au dat câştig de cauză, dispunând, în 7 iulie:  „Admite contestaţia şi dispune anularea hotărârii nr. 2 din data de 22.06.2016, emisă de Consiliului Local Coloneşti privind validarea mandatelor de consilieri locali. Definitivă şi irevocabilă.“. Pentru că la Coloneşti, deşi cu o hotărâre definitivă şi irevocabilă, nu se întâmpla nimic, cei doi au revenit şi au obţinut, în 15 iulie, următoarea sentinţă:„ Admite cererea şi dispune completarea hotărârii, în sensul că "obligă Instituţia Prefectului Judeţului Olt să facă o nouă convocare în vederea constituirii Consiliului Local al comunei Coloneşti". Definitivă şi irevocabilă.“

Până la acest moment, conform primarului Nicolae Stan, nu s-a stabilit o dată pentru noua şedinţă de constituire. Primarul, însă, e aşa de supărat încât vorbeşte despre noi alegeri la Coloneşti: „Dacă a ajuns judecătorul Oancea să stabilească el cine se alege şi cum, să facă regulile....! Cine este, domne’ judecătorul ăsta?! Nu mă provocaţi, că nu vreau să spun mai multe. Să se facă alegeri din nou la Coloneşti, de ce să nu se facă, dacă e pe-aşa!“, a reacţionat primarul. Cert este că Burducel rămâne persoana stabilită de partid (primarul Nicolae Stan este şi şeful organizaţiei PSD) să facă echipă cu primarul, indiferent cât va dura procedura alegerii din nou a acestuia în postul de viceprimar.

Coloneşti, eterna poveste

Comuna olteană Coloneşti este recunoscută în ţară pentru evenimente electorale de tot felul, de la prezenţe-record în primele mandate ale primarului Nicolae Stan (primarul a făcut o pauză în mandatul 2012-2016, când a condus primăria fiul său, Valerică Mircea Stan, revenind în această vară, cu mandatul cu numărul cinci), până la conflicte tranşate cu focuri de armă (la alegerile parţiale din 2009) şi dosare penale ajunse în instanţă pentru fraude electorale („participare activă“ în dosarul în care a fost condamnat Liviu Dragnea).

CITIŢI ŞI: Primarii dictatori şi referendumul recordurilor

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite