Sibiul în anul Unirii Mici. În 1859 se inaugurează Podul Minciunilor şi se amenajează o parte din Parcul Sub Arini. Cum este sărbătorită Unirea astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul Minciunilor - Foto www.sibiu.turism.ro
Podul Minciunilor - Foto www.sibiu.turism.ro

În urmă cu 155 de ani, în anul Unirii Principatelor, la Sibiu se inaugura Podul Minciunilor, primul pod de fontă din România. Astăzi, pentru a sărbători Unirea Mică, la Sibiu va avea loc un simpozion iar sibienii sunt aşteptaţi să se prindă în Hora Unirii.

Anul Podul Minciunilor, se amenajază parte din parcul Sub Arini şi se deschide spitalul militar, iar sibienii îl celebrează pe Friedrich Schiller”, explică istoricul Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu. 

Potrivit Cronicii Oraşului Sibiu, scrisă de Emil Sigerus, în 1859 se deschide circulaţie pe strada care duce din Dumbrava Sibiului la Răşinari, în parcul Sub Arini se amenajează promenadele şi se termină podul pe Aleea Pinilor şi este editată publicaţia trimestrială “Siebenburgische Quartalsschrift”. 

Un an mai târziu, este inundar în “Sub Arini un teren” şi este amenajat un patinoar şi de asemenea este amenajat pasajul scărilor şi desfiinţată rampa de urcare. 

Horă a Unirii, vineri, la Sibiu

Sărbătoarea Unirii Principatelor este marcată vineri la Sibiu începând cu ora 13,00. În sala mare a Cercului Militar va avea loc simpozionul „Unirea Principatelor Române în conştiinţa naţională”, organizat de Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Cercul Militar, Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA şi Universitatea „Lucian Blaga”.

La ora 14,00, participanţii la simpozion vor dansa Hora Unirii, în jurul monumentului „Ostaşului din toate timpurile” din faţa Cercului Militar. Imnul Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859 va fi interpretat de Muzica militară a Garnizoanei Sibiu şi Corul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. Sibienii sunt invitaţi să se prindă în Hora Unirii, alături de militari şi reprezentanţii autorităţilor publice locale.

Vă mai recomandăm: 

Ana Pauker, deţinută privilegiată la Dumbrăveni. Cum era tratată „Stalin cu fustă” în penitenciarul din judeţul Sibiu

Penitenciarul de la Dumbrăveni, judeţul Sibiu, a rămas în istorie ca locul unde a fost închisă timp de câteva luni, în perioada interbelică, Ana Pauker, fost ministru de externe şi viceprim-ministru. Supranumită „Stalin cu fustă“ al României, Pauker a avut parte de un regim privilegiat.

Povestea celui mai vechi dispensar din România

În comuna Orlat din judeţul Sibiu funcţionează, încă din secolul al XVIII-lea, un dispensar considerat drept cel mai vechi din România.

Prostituţia în Sibiul interbelic: fetele au condicuţe şi pot fi găsite pe străzile Olari, Blănari şi Bumbului. Cele mai multe sunt unguroaice şi câştigă chiar şi 2.000 de lei într-o singură noapte

Un studiu publicat în revista Sibiul Medical în anul 1940 face o radiografie extrem de amănunţită a fenomenului prostituţiei în Sibiu, fiind făcută inclusiv evaluarea intelectuală şi psihologică a prostituatelor. Pentru a le „stimula” să renunţe la un moment dat la meserie, autorităţile le obligă să pună lunar la CEC bani din care, odată strânşi, multe şi-au cumpărat case şi s-au retras din branşă.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite