Mărturiile unor deţinuţi, în faţa elevilor din Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sergiu şi Mircea au acceptat să vorbească unor tineri de clasa a VIII-a despre viaţa de dincolo de gratii. Ei şi-au povestit experienţele şi regretele.

Sergiu şi Mircea sunt doi dintre deţinuţii de la Penitenciarul Satu Mare care au acceptat să apară în faţa unor elevi şi să le povestească viaţa lor şi greşelile care i-au dus după gratii. Au ales să facă acest gest atât pentru a le arăta tinerilor care pot fi repercursiunile unor alegeri greşite în viaţă.

Sergiu şi Mircea mai au doar 6 luni de pedeapsă şi, pentru ca alţii să nu treacă prin ce au trecut lor, au acceptat să îşi povestească experienţa care i-a dus după gratii, precum şi viaţa care o duc acolo. Totul a avut loc în cadrul unui proiect în premieră iniţiat de Biblioteca Judeţeană, de a prezenta „Cărţi vii” tinerilor, de această în colaborare cu Penitenciarul Satu Mare.

Sergiu a fost antrenor de fitness înainte să intre după gratii, dar tentaţia unui câştig uşor l-a făcut să încalce legea. I s-a propus să facă un paşaport fals, iar aşa-zişii lui clienţi au fost şi cei care l-au „turnat” la poliţie. La pedeapsa pentru această faptă s-a adăugat şi una pentru un accident în care a fost implicat, aflându-se la volan sub influenţa băuturilor alcoolice. Astfel a ajuns să stea după gratii 3 ani de zile.

„Viaţa în penitenciar nu este nici cum vedeţi la televizor în filme, dar nu e uşoară. E puţin cam strict. Nu este ca în libertate. Avem dimineaţa la 7 jumate apel. Apelul constă în verificarea tuturor camerelor şi a deţinuţilor, când se face schimbul de tură. Vine, ne verifică, se uită prin camere, ne întreabă dacă avem probleme, ne verifică gratiile, după care avem liber de la 8 până la 12:30”, le povesteşte Sergiu tinerilor despre programul din penitenciar.

Cazul lui este unul model în spatele gratiilor, Sergiu reuşind să aibă acces la o slujbă bună, cea de monitor sportiv, care îi reduce pedeapsa cu 5 zile pentru fiecare lună de muncă. El a urmat şi un curs de cusător piele în spatele gratiilor, iar după ce va ieşi îşi doreşte să plece la sora lui, în Anglia, alături de soţie, pentru a-şi găsi un loc de muncă.

Mircea are o poveste asemănătoare cu cea a colegului său de celulă. „Am fost condamnat la 3 ani şi 2 luni pentru înşelăciune. Prin modul acesta puteţi afla ce înseamnă mediul din penitenciar, pentru că de la televizor vă faceţi o altă imagine despre ce înseamnă penitenciarul. În momentul în care vom ieşi de acolo vom fi oameni perfect normali”, îşi începe Sergiu povestea în faţa tinerilor.

El a fost închis pentru fals în documente, în domeniul auto, falsificând acte ale maşinilor, sfârşind ca, înainte să fie închis, să traficheze maşini furate.

„Ca şi profesie sunt profesor de istorie. Mi-am încheiat practica pedagocică, modulul, mi-am dat licenţa, dar fiindcă salariul era foarte mic în învăţământ, am zis că mai bine lucrez la amanet. Şi de la amanet la o maşină traficată nu a fost foarte mult, erau doar banii foarte mulţi. Probabil era interesant să stau şi eu acum cu voi în spatele catedrei. Stau şi acum, dar din păcate în altă postură”, îşi continuă Mircea povestea.

Acesta este în prezent bibliotecar la biblioteca penitenciarului, ceea ce îi aduce 7 zile mai puţin la pedeapsă la fiecare lună lucrată. A ajuns în această postură după ce a fost responsabil de curăţenie, iar comportamentul bun l-a recomandat pentru o altă muncă.

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite