Ginecologii judecaţi pentru ucidere din culpă sunt incriminaţi de legiştii cărăşeni, dar găsiţi nevinovaţi de “Mina Minovici”
0Gabriela Agrapinei şi-a pierdut viaţa la numai 44 de ani, în condiţii neclare, la doar câteva zile după ce a dat naştere unei fetiţe cu Sindrom Down. Soţul ei, Ioan, este convins că tragedia a fost generată de o culpă medicală, vizaţi fiind ginecologii Florea Borţun şi Iosif Bădescu.
Primul a fost de gardă în ziua când a născut femeia, iar celălalt, medic specialist de obstetrică-ginecologie, a asisitat-o pe toată durata sarcinii. Ioan Agrapinei a sesizat organele de cercetare penală, dar Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa i-a scos de sub urmărirea penală pe cei doi doctori. Nu a renunţat şi, după o plângere făcută împotriva procurorului, dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Reşiţa, Borţun şi Bădescu fiind judecaţi pentru ucidere din culpă.
Reproşuri la adresa doctorilor
Gabriela Agrapinei a decedat la data de 2 februarie 2007, după ce, în 13 ianuarie, născuse la Spitalul Judeţean Reşiţa, în serviciul medicului de gardă Florea Borţun, o fetiţă cu Sindrom Down. „La câteva zile de la externare, starea de sănătate a soţiei s-a agravat şi a fost internată de urgenţă”, mărturiseşte Ioan Agrapinei. A rămas aici până în ultima zi a lunii ianuarie, când, din cauza evoluţiei nefavorabile, a fost transferată la Spitalul Clinic Nr.4 Victor Babeş Timişoara, cu un diagnostic care arăta că pacienta are multe probleme. Cu doar câteva zile înainte se externase într-o stare bună, lucru confirmat de biletul de ieşire din spital, semnat de doctorul Borţun. În spitalul timişorean, femeia nu a mai rezistat decât două zile. Cauza morţii: insufiecienţă cardio-respiratorie acută. Boala care a declanşat decesul: endocartită acută ulcero-vegetativă, Hidrotorax. „M-am adresat procuraturii pentru că eu consider că soţia mea a murit din cauza unei culpe medicale. Având în vedere vârsta soţiei mele, doctorul Bădescu ar fi trebuit să indice un test cromozomial. Dânsul ne-a spus că vom avea un băieţel, lucru pe care îl pot confirma cu carnetul gravidei, şi ne-am trezit cu fetiţă. În ceea ce-l priveşte pe doctorul Borţun, în calitate de medic de gardă, acesta nu a avut niciun fel de intervenţie medicală, în ciuda factorului mare de risc”, reclamă Ioan Agrapinei.
Ioan Agrapinei stă de trei ani pe holurile Judecătoriei Reşiţa
Legistul confirmă culpa medicală
Raportul de expertiză medico-legală întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Caraş-Severin (SJML), semnat de Marius Toc, la data de 15 mai 2007, îi dă dreptate lui Ioan Agrapinei. “Moartea numitei Agripinei Gabriela, de 44 de ani, s-a datorat infecţiei puerperale postpartum complicate în evoluţie cu endocartita acută ulcero-vegetantă şi şoc toxico-septic. Lipsa focarelor de condensare pulmonară la examenul macro şi microscopic pulmonar cu ocazia autopsiei anatomo-patologice infirmă diagnosticul de pneumonie interstiţială stabilit cu ocazia internării din perioada 21-31.01.2007. (…) Analiza tuturor înscrisurilor medicale relevă deficienţe în urmărirea, investigarea şi tratamentul aplicat nimitei Agrapinei Gabriela în perioada ante, peri şi postpartum”, se precizează în documentul repsectiv.
În acelaşi document, legiştii mai arată că “la luarea în evidenţă a pacientei nu s-a efectuat triplul test pentru depistarea trisomiei 21 (Sindrom Down), deşi era obligatoriu ca test screeming ţinând cont de vârsta înaintată a pacientei. Cu ocazia internării din perioada 12-18.01.2007, în ciuda vârstei înaintate, de peste 40 de ani, a toleranţei scăzute la glucoză, afecţiunii cardiace reumatismale, rupturii premature de membrană, de peste 12 ore, naşterii premature, ruptură înaltă de vagin, numita Agrapinei Gabriela nu este încadrată şi nu beneficiază de îngrijirele corespunzătoare categoriei gavridelor cu risc crescut. (…) Infecţia puerperală postpartum a constituit factorul declanşator al procesului tanatogenerator. (…) Trimiterea pacientei la Clinica Universitară Timişoara cu bilet de externare cu antetul secţiei de cardiologie Reşiţa, în ciuda faptului că bolnava a fost internată pe secţia obstetrică-ginecologie, a putut induce în eroare cadrele medicale din Timişoara prin neîncadrarea cazului ca deces-mamă cu implicaţii medico-legale”.
Florea Borţun
Colegiul Medicilor exclude orice vină a doctorilor
La 13 februarie 2008, Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Caraş-Severin a stabilit însă că “nu s-au încălcat prevederile Legii Nr. 95/2006, nici ale Codului de Etică şi Deontologie medicală, nici ale Statutului Colegiului Medicilor din România şi ale Normelor de bună practică medicală”. Numai că, la 19 martie 2008, Comisia de avizare şi control a actelor medico-legale de la IML Timişoara s-a pus de acord cu concluziile formulate de SJML Caraş-Severin. IML Timişoara a recomandat, totuşi, Parchetului de pe lângă Judecătoria Caraş-Severin să ţină cont şi de decizia Colegiului Medicilor Caraş-Severin în investigarea cazului.
Iosif Bădescu
Aviz, nu expertiză
La cererea avocaţilor celor doi doctori, instanţa a fost de acord cu efectuarea unei noi expertize, la IML Cluj. Această instituţie şi-a declinat însă competenţa, astfel că, s-a apelat la ajutorul INML “Mina Minovici” din capitală. Comisia Superioară de Medicină Legală a trimis Judecătoriei Reşiţa un aviz, din care reiese că Borţun şi Bădescu sunt nevinovaţi, dar fără a efectua vreo expertiză, aşa cum a solicitat instanţa. “Toate institutele medico-legale din ţară au statut egal cu cel al INML Bucureşti. Comisia Superioară nu efectuează expertize”, se precizează de la bun început în documentul întocmit la 27.01.2011.
Verdict favorabil doctorilor
Comisia respectivă a răspuns totuşi câtorva întrebări adresate de instanţă. În general, toate răspunsurile sunt favorabile celor doi doctori. La întrebările directe, dacă doctorii se fac vinovaţi de decesul femeii, Comisia Superioară precizează că “nu au fost deficienţe în acordarea asistenţei medicale”. Se reţin însă şi anumite aspecte care ridică semne de întrebare.
“Medicul avea obligaţia să recomande teste de specialitate pentru depistarea unor anomalii genetice ale fătului având în vedere vârsta înaintată a fătului. (…) În cazul de faţă ar fi fost indicat ca medicul şef de secţie obstetrică şi ginecologie să fie implicat şi mai mult în supravegherea cazului. (…) O practică bine cunoscută şi cuprinsă şi în ghidurile clinice obstetricale este recoltarea la internare din lichidul amniotic sau din conţinutul cervical al frotiurilor colorate Gram şi a culturilor. Din păcate, în foaia de observaţie a gravidei nu s-au regăsit aceste analize şi acestea constituie o eroare de conduită”, se specifică în avizul Comisiei Superioare de Medicină Legală.
Aviz contestat
Ioan Agrapinei are şi alte motive să fie nemulţumit. “Consider că documentul intitulat Aviz nu răstoarnă concluziile raportului de expertiză medico-legală întocmit de SJML Caraş-Severin şi avizat de Comisia de Avizare şi Control a Actelor Medico-Legale din cadrul IML Timişoara. Avizul întocmit de Comisia Superioară de Medicină Legală din cadrul INML “Mina Minovici” nu face nicio referire la raportul de expertiză medico-legală întocmit de SJML Caraş-Severin. În plus, doctorul Gabriel Bănceanu, care face parte din Comisia Superioară de la INML şi care semnează acel aviz, s-a pronunţat o dată în acest caz în momentul în care a fost prezentat punctul de vedere al Colegiului Medicilor din România”, a declarat Ioan Agrapinei.
Borţun se apără
Iosif Bădescu îşi susţine nevinovăţia şi a precizat că va face declaraţii abia după pronunţarea instanţei. În schimb, Florea Borţun a răspuns acuzaţiilor ce i se aduc. “Această femeia a fost urmărită în timpul sarcinii şi luată în evidenţă de colegul meu, doctorul Bădescu. Întâmplător, în ziua în care femeia a venit la internare, eu eram de gardă. S-a internat vineri noapte, după ora 11. Eu am preluat garda sâmbătă dimineaţa, iar femeia a născut în jurul orei 21.20, în garda mea. Naşterea a fost normală, fiziologică, evoluţia după naştere deasemenea normală. Foaia de observaţie relevă acest fapt. După cinci zile de spitalizare, ca la orice lăuză care nu a avut complicaţii, s-a făcut externarea cu plaga perineală vindecată, deci în condiţii bune. Femeia s-a dus acasă şi s-a reinternat după trei zile cu febră, la doctorul Bădescu, cel care urmărise anterior sarcina. Când e vorba de o lăuză te gândeşti în primul rând să nu fie vorba de o infecţie post-partum, puerperală la nivel de organe genitale. S-a infirmat această infecţie prin date obiective care sunt în foaia de observaţie. I s-a pus diagnosticul de pneumonie, confirmată radiologic, deci, femeia a făcut o infecţie respiratorie. A primit tratament, a fost văzută şi de cardiolog şi de internist. A stat internată opt zile. Partea proastă este că a fost pe un antibiotic care, după două sau trei zile nu s-a mai găsit în farmacie. S-a schimbat antibioticul şi evoluţia în aceste opt zile nu a fost corespunzătoare. Probabil că a contactat o viroză cât a stat în spital sau când a ajuns acasă, e greu de spus. S-a agravat starea generală şi atunci a văzut-o din nou cardiologul şi a trimis-o la Timişoara. Eu am nişte dubii asupra tratamentului celor de la Timişoara. Colegiul medicilor a analizat cazul şi a concluzionat că nu este nicio vină medicală în ceea ce mă priveşte pe mine şi pe colegul meu, Iosif Bădescu”, a afirmat Borţun. Rămâne ca Judecătoria Reşiţa să facă lumină în acest caz.