„Atât de rar avem şansa de a schimba istoria”. Orădenii şi localnicii din Sînmartin, chemaţi la referendum
0Oradea ar putea să fuzioneze cu cea mai bogată comună din judeţul Bihor. Este vorba despre comuna Sînmartin, care în urma fuziunii ar urma să devină un cartier al oraşului.
Orădenii alături de locuitorii comunei Sînmartin sunt chemaţi la referendum. Sub deviza „Atât de rar avem şansa de a schimba istoria”, aceştia sunt aşteptaţi pe 10 Mai să îşi spună părerea despre intenţia primarilor Ilie Bolojan şi Lucian Popuş, care doresc unificarea administrativă a celor două localităţi vecine în ideea unei mai bune şi mai ample dezvoltări turistico-economice.
La baza deciziei luate de către cele două administraţii stă faptul că doresc o dezvoltare mult mai rapidă şi mult mai eficientă a zonei. Informaţii despre această unificare pot fi găsite pe site-ul http://www.referendumoradea.ro care promovează Referendumul din data de 10 mai.
Cele mai importante motive care stau la decizia unificării sunt: prin creşterea numărului populaţiei şi a suprafeţei teritoriului se va ridica prestigiul municipiului Oradea, prin alipirea teritoriilor, suprafaţa oraşului va fi mai mare decât Timişoara şi egală cu Cluj-Napoca, va creşte capacitatea de atragere a activităţilor economice, a fondurilor nerabursabile, va deveni capitala turismului termal din România, oferta turistică complementară a celor două localităţi (Sînmartin – turism balnear, Oradea – turism de tip urbani: cultural, arhitectonic) va oferi turiştilor posibilităţi multiple de a-şi petrece vacanţa, etc.
„Considerăm că vom putea dezvolta mult mai rapid şi mult mai bine oraşul Oradea şi judeţul Bihor în competiţia pe care o avem atât în interiorul României, dar şi în afara graniţelor României, pentru a aduce prosperitate pentru locuitorii din această regiune”, a declarat primarul Ilie Bolojan când a anunţat intenţia organizării referendumului.
Referendumul a fost planificat, iniţial, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul trecut. Ulterior, din considerente de cvorum obligatoriu pentru validarea scrutinului, s-a decis amânarea pe acest an a consultării populaţiei. Pentru ca Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente din municipiul Oradea, respectiv comuna Sînmartin. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile majorităţii valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente ale fiecărei administrativ-teritoriale.