Mafia legumelor şi fructelor, denunţată de un oltean
0Un om de afaceri din Bănie a desenat, pentru Adevărul, lanţul mafiei care stăpâneşte sectorul legumelor şi fructelor din România. George Marinescu a trimis memorii către mai multe ministere şi către Comisia Europeană pentru rezolvarea situaţiei, însă fără sorţi de izbândă.
În România, orice cetăţean cu spirit întreprinzător şi o rudă la ţară poate deveni, peste noapte, producător agricol. E nevoie doar de un acord de luare în spaţiu de la un ţăran, să zicem, din Dăbuleni, şi de o taxă de 4 lei plătită la primărie. Cu certificatul de producător în buzunar şi o dubiţă în dotare, omul se pune pe cumpărat legume şi fructe din bazinele româneşti cu tradiţie în domeniu: Matca, în judeţul Galaţi, Izbiceni, în Olt sau Dăbuleni, în Dolj. Fără factură, cu banii jos. Singurul act încheiat este un borderou de achiziţii pe care trebuie să-l arăţi dacă eşti oprit la control pe drum. Odată ajuns la destinaţie, în piaţă, borderoul se poate rupe uşor, pentru că nu a fost înregistrat nicăieri şi nimeni nu are interesul să-l păstreze. Ştafeta e preluată în pieţe de bişniţari, oameni care cunosc zona şi toţi inspectorii, fiscali sau de altă „culoare”, care ar putea veni în control.
Tranzacţia dintre „dubiţari” şi bişniţari se face, din nou, fără niciun fel de acte, la negru. Şi aici ar trebui să intervină statul. „Piaţa de legume şi fructe din România e un haos total. Anual, statul pierde în jur de 1,2 miliarde de euro prin neimpozitarea acestui domeniu”,e de părere George Marinescu, patron al firmei Marigaz din Dolj, cu afaceri în acest domeniu, cel care a făcut, pentru AdS, radiografia sectorului de legume şi fructe din România.
„Ne bagă otravă în legume şi în fructe”
Afaceristul reclamă faptul că persoanele fizice sunt efectiv ignorate de către inspectorii fiscului, pentru că legea românească prevede doar controale la firme. Din acest motiv, susţine Marinescu, piaţa de producere, transport şi comercializare a legumelor şi fructelor se confruntă în prezent cu o evaziune fiscală de cel puţin 70% şi, în plus, sănătatea oamenilor e pusă în pericol.
„Niciun producător nu ar trebui să fie lăsat să fie persoană fizică pentru că nu poate fi verificat iar acest lucru e foarte grav, având în vedere că astfel nu există un control asupra calităţii legumelor şi fructelor. Nimeni nu ştie ce substanţe sunt folosite pentru cultivarea legumelor şi în 90% din cazuri, acestea sunt folosite după ureche. Ne bagă otravă în legume şi în fructe şi nimeni nu se sesizează”, a spus Marinescu.
Doljeanul, care consideră că bişniţarii îi fac concurenţă neloială pentru că nu plătesc taxe la stat, a trimis până acum memorii către Ministerul Agriculturii, cel al Finanţelor Publice, al Sănătăţii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi chiar către Comisia Europeană, cerând schimbarea legislaţiei şi propunând în acest sens măsuri concrete, care nu ar costa statul vreun leu.
Măsuri propuse pentru combaterea evaziunii
Marinescu a propus înfiinţarea Camerelor Agricole locale, formate din producători agricoli, reprezentanţi ai primăriei şi procesatori primari. „Când un cetăţean cere certificat de producător, cineva de la Camera Agricolă merge cu el să vadă terenul, dacă e cultivat, estimează producţia şi valoarea ei. Dacă valoarea e sub 25.000 de euro se eliberează certificat de producător contra unei taxe. Dacă e peste 25.000, atunci e obligat să îşi facă firmă”, a spus Marinescu.
Afaceristul a cerut autorităţilor să desfiinţeze certificatul de mic producător şi borderoul de achiziţii şi să îi oblige pe toţi cei care produc pentru vânzare să se înregistreze la Registrul Comerţului, înlocuindu-se astfel borderoul de achiziţii cu factura fiscală.
Pe de altă parte, pornit să schimbe lucrurile din rădăcini în legislaţia românească astfel încât oamenii serioşi cu afaceri în domeniu să nu mai aibă de suferit din cauza concurenţei neloiale, Marinescu s-a lovit de un zid. Memoriului trimis către ministere i s-a răspuns sec şi birocratic. Afaceristul recunoaşte că singurii care l-au băgat în seamă au fost reprezentanţii Ministerului Agriculturii care l-au chemat de câteva ori la întâlniri. Cum îi şade însă bine românului, în urma lor nu s-a rezolvat nimic. Nicio propunere legislativă, nicio măsură.
„Apreciez însă că măcar m-au ascultat. E şi asta ceva, chiar dacă nu s-a întâmplat nimic după aia. După ce am discutat i-am întrebat: o să faceţi hotărâre de guvern? Şi ei mi-au răspuns că nu. Păi de ce? Păi e an electoral şi pierdem voturi, mi-au răspuns. Şi dacă le câştigaţi, i-am întrebat eu. Şi dacă le pierdem, mi-au răspuns ei. Aşa se decid lucrurile în România”, a conchis Marinescu. Răspunsul primit de la Ministerul Agriculturii nu a fost unul atât de descurajator pe cât au fost cele primite de la Ministerul Sănătăţii sau cel al Finanţelor.
Dacă pierdem voturi?
Ambele i-au scris afaceristului doljean că nu se ocupă de aspectele semnalate în memoriu, deşi acesta tratează problema evaziunii fiscale din sector şi pe aceea a substanţelor nocive, de multe ori chiar cancerigene, folosite pentru stimularea creşterii legumelor sau fructelor. În plus, potrivit lui Marinescu, Ministerul Agriculturii a cerut Ministerului Finanţelor să îşi trimită un reprezentant la întâlnirile celor care activează în domeniul agricol dar persoana s-a lăsat aşteptată.
„De ce nu vin? Pentru că nu sunt interesaţi să vină. Păi de unde să-şi mai umple şi inspectorul fiscal care controlează pieţele portbagajul? Fie că sunt bani sau produse, fiecare are de câştigat. Are cineva vreun interes să schimbe asta?!Cei care ajung în funcţii sunt oameni care provin din rândul funcţionarilor publici şi se simt datori să-i recompenseze. De aceea, când ajung în posturi-cheie, nu ştiu cum să mai complice lucrurile astfel încât să justifice angajarea de noi şi noi oameni în sistemul public. E ca o tumoră pe care o hrănesc”, se întreabă retoric afaceristul.
Pe de altă parte, doljeanul a ţinut să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că micii producători nu vor fi niciodată interesaţi să îşi vândă produsele legal şi astfel, firmele care lucrează în domeniu nu au ce să cumpere. „Efectiv, nu am ce să cumpăr. Sunt câţiva producători mari, firme care lucrează la suprafaţă. În rest, tot ce înseamnă mic producător e subteran. Nu se impozitează nimic şi ţăranilor le convine pentru că dubiţarii vin şi le iau marfa de la poartă. În perioada sezonului rece, asta se întâmplă în târgurile en gros, unde, la fel, totul e la negru”,a spus Marinescu.
Legislaţia, deficitară
Autorităţile chestionate de reporterii Adevărul recunosc faptul că lucrurile în acest domeniu nu stau chiar bine şi spun că legislaţia ar trebui schimbată. „Într-adevăr, evaziunea fiscală e un fenomen care a căpătat o oarecare amploare, dar există organe competente. În ceea ce priveşte impozitarea persoanelor fizice, când s-o schimba legislaţia mai vorbim. Până atunci ne raliem la ce avem. E adevărat însă că e deficitară la acest capitol”, a spus Eugen Călinoiu, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj.