Periplul unui explorator britanic, John Macadam, în Ţinutul Buzăului, tărâmul  vulcanilor noroioşi şi al misterioaselor aşezări rupestre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

John Macadam, autorul ghidului pentru Coast Path din Anglia, se află într-un periplu de şase zile prin Ţinutul Buzăului. Însoţit de Răzvan Gabriel Popa, coordonatoul echipei geoparcului, britanicul a început deja drumeţiile prin care vrea să descopere locurile pitoreşti din judeţul Buzău.

S-a scurs deja jumătate din aventura pe care oaspetele din Anglia o trăieşte în ţinutul de poveste de la poalele Carpaţilor de Curbură. Povestea călătoriei lor este relatată pe pagina de Facebook a geoparcului. 

Aflăm astfel că, în prima zi, John Macadam a ajuns la Vulcanii Noroioşi. ”Am început cu Fierbătorile de la Berca, nişte vulcani stinşi care s-au reactivat la finalul anilor ‘70. Aici am descoperit o mulţime de plante, ca levănţica de mare, care cresc numai la malul mării (…) După un scurt drum pe plaiurile Scorţoasei, am ajuns la Fierbătorile de la Beciu, domeniul căpcăunilor din poveşti. Urmele de paşi lăsate în noroiul proaspăt s-au umplut cu mici cristale de sare. Ameninţaţi de furtună, am făcut o ultimă oprire la Pâclele Mici. E un loc mai puţin cunoscut, dar foarte spectaculos. Aici, spune povestea, se ascunde balaurul înfrânt de Arbănaş... John a promis să nu dezvăluie nimănui secretul. O mulţime de locuri, o mulţime de poveşti”, relatează organizatorii călătoriei, pe pagina de Facebook Ţinutul Buzăului.

Aventurile britanicului la Buzău au continuat, în ziua a doua, cu o descindere pe plaiurile Colţilor de Piatră.  A fost o adevărată aventură în care protagoniştii drumeţiei au trecut punţi peste râuri, au mers pe la poalele dealurilor, au traversat sate tradiţionale, s-au căţărat pe munte şi au vorbit cu ciobanii de la stână, însoţiţi de ghizi. Şi-au încheiat ziua la Colţi, la Nicu Scutaru, ”meşter care face din orice bob de chihlimbar o podoabă”. 

image

În cea de-a treia zi a periplului, John Macadam şi prietenii lui s-au întâlnit cu echipa unui canal TV de documentare, care i-a însoţit în drumeţie către Poiana Coziancei, locul aşezărilor rupestre. Aici, John a fost impresionat de plantele de pe vremea dinozaurilor. ”Ne-am uitat la roci, la plante, la insecte, la păsări. Ştiaţi că în Poiana Coziancei creşte o plantă care trăia şi pe vremea dinozaurilor? Diferenţa este că acum, în loc să aibă zeci de metri înălţime, are doar zeci de centimetri! Ajunşi în Poiană, am vizitat peşterile lui Dionisie şi Iosif şi am discutat metode de a le pune mai bine în valoare. Apoi, aruncând o ultimă privire în urmă, ne-am întors în satul Nucu, unde am făcut obiectul curiozităţii găinilor locale”, scriu pe Facebook reprezentanţii Geoparcului.

image

John Macadam, exploratorul invitat să descopere ţinutul de poveste de la poalele Carpaţilor de Curbură, va semna un capitol al unei cărţi dedicate geoparcului. În cadrul colaborării, britanicul le va oferi şi câteva sugestii celor din Ţinutul Buzăului cu privire la amenajarea unor trasee şi a unor puncte de vizitare.

John Macadam este autorul unui ghid turistic oficial în Anglia. Macadam a publicat, în 2009, o lucrare de excepţie dedicată coastei de sud-vest a Marii Britanii, una dintre cele mai frumoase regiuni a acestui stat, cu peisaje sălbatice, plaje spectaculoase şi destinaţii incredibil de frumoase pentru drumeţii în mijlocul naturii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite