Buzău: Paul Săndulache, bucătarul sculptor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“A mânca de plăcere e o greseală, dar a mânca cu plăcere este o necesitate.” Bucătarul care trăieşte ca să încâte simţurile oamenilor, este din nou la Buzău.

Paul Săndulache s-a născut la Mizil şi era cel mai mare frate din cei trei copii ai familiei. Mama era o bucătăreasă recunoscută în zonă iar tatăl militar de carieră. Când părinţii plecau la serviciu, era cel care trebuia să se îngrijească de fraţii mai mici. Mulţi ani le-a pregătit masa şi aşa şi-a dat seama că ar vrea să devină bucătar.

A terminat şcoala generală şi a dat examen la Liceul de Electroaparataj unde a intrat cu brio. În aceeaşi vară şi-a încercat norocul şi la Liceul Tehnic de Comerţ, unde a luat toate examenele şi a fost declarat admis. Toamna, a trebuit să îşi hotărască soarta: pila şi strungul sau bucătăria. A ales-o pe cea din urmă şi tot atunci a decis  să devină un bucătar vestit.

 După terminarea liceului a lucrat în unele dintre cele mai vestite restaurante din ţară: Perla, Select, Majestic, Hanul Piraţilor din Constanţa şi Mamaia, unde s-a specializat mai întâi ca bucătar, apoi maistru bucătar şi ca şef de unitate. După zeci de ani petrecuţi departe de casă şi familie, Paul Săndulache s-a întors la Buzău unde a continuat să încânte clienţii cu preparatele sale. Aici a închiriat restaurantul în care cu mulţi ani în urmă făcuse prima practică şi şi-a făcut propria afacere. I-a mers bine patru ani dar a renunţat la investitie după ce i s-a propus să fie maistru bucătar la Hanul Ciuta.

Preparatele sale, bazate în primul rând pe tradiţia românească au cucerit şi aici clienţii. Nu de puţine ori era chemat la masa şi era întrebat dacă este bucătar sau sculptor. Asta pentru că Paul Săndulache pune foarte mult accentul şi pe felul în care arată bucatele, nu numai pe gust. “Gastronomia este o artă care ne învaţă cum să pregătim bucatele gustoase şi apetisante,  cum să le preparăm cât mai agreabil pentru satisfacerea simţurilor gustative dar şi vizuale.”, ne-a mărturisit Paul Săndulache. De la Hanul Ciuta a plecat pentru că nu mai făcea faţă unui volum atât de mare de muncă: trebuia să pregătească zilnic mese pentru grupuri foarte mari şi nu mai avea timp să se documenteze, să facă reţete noi.

 De un an, cel mai experimentat bucătar buzoian - are peste 40 de ani de bucătărie în spate - poate fi găsit la restaurantul Boema din central oraşului Buzău. A ales să îşi facă meseria aici după ce a constatat că este locul în care poate crea, în care îşi pune în practică cunoştinţele fără să fie îngrădit. Vrea să relanseze aici bucătăria tradiţională adevărată. Recunoaşte însă că inventează reţete noi dar tot pe baza celor tradiţionale. ” Pentru mine, valoarea incontestabilă a reţetelor  româneşti a fost o pasiune iar dorinţa de a păstra tradiţia m-a făcut să caut să imi îmbogăţesc pregătirea profesională culegând tot ce e nou”, ne-a dezvăluit Paul Săndulache. Pentru bucatele pregatite, bucătarul sculptor a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale, dar cel mai mândru este de cel câştigat în Turcia, alături de
Asociaţia Bucătarilor din Ţară.
 
Întrebări şi răspunsuri

Ce mănâncă buzoienii? În general, în zonă oamenii preferă preparatele din pui şi porc. Merge şi peştele dar mai puţin. Buzoienii mănâncă destul de gras. Iar la noi, la români, nu e ca afară unde se mănâncă puţin dar să arate bine, la noi trebuie să fie farfuria plină, să fie mâncare multă.

De ce sunteţi mândru? Îmi place să constat că am lasat ceva în urmă. În locurile în care am lucrat de-a lungul timpului reţetele mele se mai cer şi acum iar asta mă încântă. Sunt mândru de familia mea, de fiul meu care mi-a călcat pe urme şi de soţia mea care m-a acceptat toată viaţa aşa cum sunt şi tot timpul pe drumuri.

Aveţi timp liber? Cum îl petreceţi? Nu prea am timp. Dar când reuşesc să mă detaşez puţin învăţ. Asta am facut toată viaţa. M-am documentat ca să nu rămân în urmă. Îmi place să călătoresc, să mă plimb cu familia, să mă bucur de tot ce este frumos în jurul meu. Dar meseria mea nu prea îmi oferă timp.

Ce ii place: Să aibă o familie liniştită, şi să ducă un stil de viaţa corect, moral. Îi plac oamenii de cuvânt şi să se ţină de cuvânt. Iubeşte curăţenia şi ordinea. Îi place să vadă fericirea de pe chipurile oamenilor dar cel mai mult se bucură atunci când oferă celor din jur ceva ce îi mulţumeşte nespus.

Ce nu ii place: Indiferenţa oamenilor şi situaţia economică actuală din ţară. Urăşte minciuna şi să lucreze în condiţii de stres. Este de principiul că un om nu dă randament în ceea ce face dacă este presat sau ingrădit. Nu îi plac oamenii cu mai multe feţe şi nici linguşitorii.

Profil: născut 26 iunie 1950 Mizil, judeţul Prahova
Ocupaţie: Maistru bucătar Boema
Familie: căsătorit, 1 copil

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite