Muzeul de Istorie, cenuşăreasa oraşului. Autorităţile vor să-i bage pe gât alte pietre de moară
0Deşi funcţionează în cea mai vizitată clădire din Braşov (Casa Sfatului), muzeul care adăposteşte peste 20.000 de exponate nu a mai fost renovat la interior ani buni. În plus, după ce s-a constatat că bastioanele nu aduc profit, autorităţile vor să le dea în administrare Muzeul de Istorie.
Pe afară, la clădirea Casei Sfatului s-au făcut renovări pe principiul românesc pe unde vede soacra. Muzeul are nevoie de 600.000 de euro pentru o instalaţia de microclimate care să prevină deterioarea pereţilor şi a exponatelor, dar şi pentru renovările la interior. „Avem cel mai mic buget din ultimii 25 de ani şi ne punem speranţa că la această rectificare bugetară vom primi măcar o parte din fondurile necesare. Până acum, nu s-au făcut decât renovări la exteriorul clădirii şi niciodată la interior. Sunt necesare fonduri pentru restaurarea de piese, dar şi montarea unor spoturi speciale, dar şi a unor softuri informatice, care să ofere mai multe amănunte despre exponatele pe care le prezentăm“, a declarat Nicolae Pepene, directorul muzeul
Muzeul ar putea primi o o altă lovitură la capitolul buget. Consilprest, societatea Consiliului Judeţean nu mai vrea să administreze Turnul Alb şi Turnul Negru şi nici Bastionul Graft şi Postăvarilor după ce în ultimii cinci ani nu a reuşit să obţină profit cu ele. Compania propune Consiliului Judeţean ca turnurile să fie date în administrarea Muzeul de Istorie, care şi aşa are un buget insuficient.
Exponate unicat la Muzeul de Istorie
Muzeul de Istorie prezintă istoria oraşului de acum 35.000 de ani şi până în prezent. Aici pot fi văzute piese ale culturilor din epoca bronzului descoperite pentru prima dată în România la Braşov, dar şi inscripţia care a dat prima denumire a oraşului (Cumidava), piesă descoperită la castrul roman de lângă Râşnov. Alte piese de rezistenţă sunt o candelă din argint comandată special de Constantin Brâncoveanu, sabia judelui Braşovului, dar şi chipiul cu căptuşală tricolor al Şaguniştilor, care se salutau ca şi români, când să fii român nu era văzut cu ochi buni. Tot aici pot fi văzute şi peste 30 de lăzi care atestă breslele meşteşugarilor de la Braşov. Muzeul de Istorie are peste 4500 de piese care abia aşteaptă să fie descoperite.