Trump: O „Europă puternică“ este „importantă“ pentru Statele Unite

Trump: O „Europă puternică“ este „importantă“ pentru Statele Unite

Preşedintele american Donald Trump FOTO Getty Images

Preşedintele american, Donald Trump, care în trecut şi-a exprimat satisfacţia pentru decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană (UE), a declarat joi că îşi doreşte ca blocul european să rămână puternic.

Ştiri pe aceeaşi temă

„O Europă puternică este foarte, foarte importantă pentru mine în calitate de preşedinte al Statelor Unite“, a declarat Donald Trump în cursul unei conferinţe de presă organizate la Casa Albă cu ocazia vizitei premierului italian Paolo Gentiloni.

„După părerea mea mea, (o Europă puternică, n. red.) este foarte importantă pentru Statele Unite. Ne dorim asta. O vom ajuta să fie puternică şi asta va fi în folosul lumii întregi“, a adăugat cel de-al 45-lea preşedinte american.

La începutul acestei luni, noul lider de la Casa Albă a felicitat blocul european pentru că a realizat „o treabă foarte bună“ strângând rândurile după şocul deciziei Marii Britanii de a ieşi din UE.

Aceste recente declaraţii sunt în totală contradicţie cu cea din ianuarie, şi anume că „şi alte ţări vor părăsi“ UE urmând exemplul Londrei.

Donald Trump intenţionează să se deplaseze la sfârşitul lunii mai în Europa, pentru prima sa deplasare externă de la instalarea la Casa Albă. El urmează să participe la summitul NATO, la 25 mai la Bruxelles, apoi la cel al ţărilor din G7, la Taormina, în Sicilia, la 26 şi 27 mai.

Cu ocazia acestei vizite în Italia, Donald Trump şi-a exprimat joi „nerăbdarea“ de a se întâlni cu Papa Francisc.

În mod normal, o audienţă la Suveranul Pontif trebuie solicitată cu câteva luni înainte, dar responsabili de la Vatican şi Casa Albă au afirmat că se depun toate eforturile pentru a organiza o întâlnire între cei doi lideri.

În februarie 2016, Papa Francisc şi Donald Trump, la acea dată candidat la primarele republicane, şi-au exprimat de la distanţă profundele divergenţe în legătură cu viziunea lor asupra lumii.

citeste totul despre: