Miniştrii afacerilor europene din UE au aprobat Acordul cu privire la Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul demisionar pentru Brexit

Miniştrii afacerilor europene din Uniunea Europeană au aprobat, luni, proiectului de acord cu privire la Brexit, a declarat, la finalul reuniunii de la Bruxelles, ministrul austriac Gernot Bluemel, a cărui ţară deţine preşedinţia în exerciţiu a Consiliului UE, transmite AFP.

„Prima etapă dificilă a fost depăşită. Am reuşit să menţinem unitatea”, a declarat Bluemel cu privire la acord, într-o conferinţă de presă.

„Sunt satisfăcut că miniştrii susţin astăzi întregul pachet”, a afirmat şi negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, cu şase zile înaintea summitului extraordinar al şefilor de stat şi de guvern ce va avea loc duminică, la Bruxelles.

Cele două părţi trebuie ca de-acum să se pună de acord atât asupra naturii relaţiilor pe care le vor avea după Brexit, cât şi a perioadei maxime a tranziţiei avute în vedere după 30 martie 2019, în vederea pregătirii acestei ”viitoare relaţii” cu contururi încă vagi.

Şefa guvernul de la Londra, Theresa May, confruntată în ţara sa cu o opoziţie aprinsă faţă de acest acord, se va afla şi ea la summit.

Potrivit europenilor, posibilitatea de extindere a perioadei de tranziţie post-Brexit se numără printre puţine puncte încă deschise discuţiilor cu privire la termenii divorţului.

„Cred că în timpul acestei săptămâni vom face o propunere definitivă pentru o dată. Această decizie va fi luată de comun acord între Marea Britanie şi Cei 27”, a declarat Barnier.

Perioada de tranziţie este prevăzută până la sfârşitul lui 2020 în acordul provizoriu de retragere, dar, potrivit unei surse europene, negociatorul-şef al UE ar fi propus prelungirea ei cu doi ani.

„În mod evident, dacă prelungim (...) va trebui găsit un acord pe planul contribuţiei financiare” a Marii Britanii, a subliniat Michel Barnier.

Comisia Europeană (CE) a prevăzut să publice marţi proiectul ”declaraţiei politice”, care va defini acest cadru. Este vorba despre un text de aproximativ 20 de pagini, potrivit unei surse diplomatice, fără valoare juridică, dar cu un puternic impact politic.

Londra şi Bruxellesul urmează să schiţeze conturul viitorului lor parteneriat, pe care vor putea să-l negocieze în mod oficial abia după ce Regatul Unit va fi plecat în mod oficial, adică de la 30 martie 2019.

Cei 27 urmează să aprobe duminică atât acest text cu privire la relaţia viitoare, cât şi tratatul retragerii, însă de această dată la nivelul şefilor de stat şi de guvern, în cadrul unui summit convocat la Bruxelles.

Guvernul britanic susţine ambele texte, însă ele urmează să fie supuse ratificării Parlamentului European (PE), pe de o parte, şi Parlamentului britanic, pe de altă parte.

Ratificarea parlamentară britanică este departe de a fi ca şi obţinută, pe fondul unor profunde disensiuni ale clasei politice din ţară pe tema tipului de Brexit pe care-l vrea.

Theresa May se află astfel sub ameninţarea unei moţiuni de cenzură şi sub presiunea aripii dure a susţinătorilor Brexitului, care cer puterea de a renegocia textul, inacceptabil în ochii lor.

Unii consideră că ea a sacrificat suveranitatea ţării, acceptând perspectiva unei uniuni vamale cu UE pe o perioadă nedeterminată, ca soluţie de ultim recurs în vederea împiedicării (”backstop”) reimpunerii unei frontiere fizice între cele două Irlande.

”În fapt, noi suntem pe cale să abandonăm controlul Uniunii Europene, iar această foaie de viţă de 585 de pagini nu face nimic pentru a acoperi jena înfrângerii noastre totale”, apreciază foctul şef al diplomaţiei britanice Boris Johnson într-un text publicat luni.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite