După alegerile parlamentare din toamna trecută, cehii au mers iarăşi la urne, vineri şi sâmbătă, pentru a-şi alege preşedintele. E a doua oară când scrutinul e unul direct, până în 2013 desemnarea şefului statului fiind decisă în Parlament. Învingătorul va fi stabilit pe 26-27 ianuarie, fiindcă în primul tur nimeni n-a avut majoritatea voturilor.

acum 3 zile · comentarii (19)

Extremişti maghiari au montat peste stema de stat a României, din Budapesta, aşa zis-ul steag al aşa numitului „Ţinut Secuiesc“. Ce nu ştiu respectivii cetăţeni este că legile, sistemul politic şi de justiţie din Ungaria nu îi pot apăra în cazul în care în România se va depune plângere penală împotriva lor.

acum 5 zile · comentarii (16)

La 73 de ani de la încheierea celui de-a Doilea Război Mondial şi la peste 60 de ani de la fondarea Comunităţii Economice Europene, precursoarea actualei UE, tema celui de-al Doilea Război Mondial rămâne constantă, şi uneori răbufneşte la suprafaţă în Europa. Adesea, tema războiului este utilizată ca argument în dezbateri politice fără nicio legătură cu marea conflagraţie mondială.

acum 5 zile · comentarii (12)

Presa europeană se face ecoul unei scrisori deschise semnate de personalităţi ale vieţii internaţionale, un text profund neliniştitor pentru că aliniază nu numai un apel de o duritate fără precedent, ci şi o serie de argumente care, cel puţin, ar trebui să ne pună foarte serios pe gânduri.

acum 5 zile · comentarii (80)

Asta e ceva cu totul nou, chiar în Europa timpurilor atât de tulburi şi pline de potenţial exploziv în care trăim. E vorba despre o petiţie care circulă pe Twitter şi care a devenit în foarte scurt timp virală nu numai în Spania, adunând doar în primele ore peste 23.000 de semnături, cu un trafic impresionant pornind de la afişarea originală pe change.org.

acum 24 zile · comentarii (16)

Toate sondajele din Republica Moldova arată o creştere accelerată faţă de procesul de Unificare a celor două state româneşti. Indiferent de cine sau la comanda cui au fost ele realizate şi dincolo de cifrele absolute, toate arată fără echivoc o creştere spectaculoasă faţă de valorile precedente.

acum 24 zile · comentarii (38)

Occidentul orbecăie tot mai neconvingător spre a-şi regăsi măreţia şi unitatea de odinioară. Conştiente de necesitatea transatlanticismului, şi Statele Unite, şi statele europene încearcă să joace un rol tot mai important în propria apărare, în contribuţia în cadrul NATO şi în soluţionarea crizelor globale. Însă lucrurile evoluează mai degrabă haotic, ca să nu spunem pe deplin contrar acestei perspective.

luna trecuta · comentarii (23)

Importantă reuniune azi, la Praga, a liderilor partidelor extremist-naţionaliste din Europa, manifestare la care se anunţă şi o reprezentare românească prin cei de la partidul „Noua Dreaptă“. Este din ce în ce mai limpede că speranţele liderilor partidelor extremiste din Europa se leagă de o eventuală susţinere majoră şi un reviriment al interesului pentru temele sale electorale la nivelul opiniilor publice din zona central şi est-europeană.

luna trecuta · comentarii (17)
Postari Recente