Termen-limită pentru Belgia privind acordul de liber schimb UE-Canada

Termen-limită pentru Belgia privind acordul de liber schimb UE-Canada

Uniunea Europeană a impus executivului federal belgian un ultimatum valabil până luni seara, pentru sprijinirea Acordului Comercial şi Economic UE-Canada (CETA) şi pentru înlăturarea opoziţiei clare a Valoniei. Dacă executivul belgian nu respectă ultimatumul, atunci summitul europeano-canadian pentru semnarea acordului de liber schimb va fi anulat, transmite Reuters.

Autorităţile franceze vor începe luni operaţiunea de desfiinţare a ”Junglei” din Calais

Autorităţile franceze vor începe luni operaţiunea de desfiinţare a ”Junglei” din Calais

Autorităţile franceze vor începe luni operaţiunea de evacuarea a migranţilor din aşa-numita ”junglă” din Calais - o tabără de migranţi cunoscută pentru condiţiile de viaţă mizere, supraaglomerare şi numeroase incidente violente. Renumita tabără improvizată ar putea să fie desfiinţată complet în următoarea săptămână, iar migranţii vor fi transferaţi spre alte tabere franceze, transmite Reuters.

Adevărul Live: Între Europa regiunilor si Europa referendumurilor

Adevărul Live: Între Europa regiunilor si Europa referendumurilor

Asistăm la o bătălie între adepţii proeictului european bazat pe principiile federalismului şi mişcările naţionaliste care promovează ideea reîntoarcerii la statul naţional. Care sunt drumurile pe care poate merge acum Europa (şi cu ce riscuri în perspectivă) într-un moment în care se multiplică apelurile pentru autonomie înţeleasă ca pas determinant spre obţinerea independenţei?

UPDATE 15.30 CETA: Al doilea ultimatum. Surse europene au confirmat pentru colegii de la Reuters stirea pe care v-o dădeam ieri: oficialii UE şi cei canadieni au comunicat Belgiei că termenul limită acceptabil este până luni seara. În caz contrar, primul ministru canadian Justin Trudeau îşi va anula prezenţa anunţată iniţial pe 27 octombrie pentru ceremonia de semnare.

acum 18 ore · comentarii (20)

La ora la care citiţi acest text, începe reuniunea Parlamentului wallon care trebuie să dea votul final asupra „scrisorii politice” care va motiva fie acceptarea, fie, destul de probabil, refuzul Tratatului de liber-schimb cu Canada. Ieri, până târziu în noapte, a avut loc şedinţa guvernului regiunii wallone în care s-au analizat ultimele concesii pe textul acordului, considerate însă nu îndestul de importante şi convingătoare.

acum 3 zile · comentarii (52)

Urmează câteva reuniuni decisive la Bruxelles. Liderii europeni ştiu că nu au mult timp la dispoziţie pentru a prezenta rezultatele măsurilor la care se lucrează de atâta timp în privinţa controlului fenomenului migraţiei ilegale, confruntaţi cu o presiune în creştere din partea opiniilor publice naţionale.

acum 9 zile · comentarii (105)

Vă propun astăzi un interviu cu Carlos Moedas, unul dintre Comisarii europeni care ar putea să dea un răspuns pentru ceea ce ar putea să fie una dintre priorităţile majore ale României şi unul dintre capitolele majore ale Proiectului de Ţară, ale acelei proiecţii pe care trebuie să şi-o construiască România pentru ceea ce îşi doreşte să fie în viitor. Domnul Moedas răspunde de domeniul cercetării, ştiinţei şi inovării.

acum 10 zile · comentarii (5)

Ieri, europarlamentarii din Comisia pentru relaţii externe, au votat o rezoluţie care, după votul în plen în sesiunea din noiembrie de la Strasbourg, ar putea să devină un semnal de o duritate şi fermitate fără precedent. Practic, pentru prima oară în istoria jocurilor atât de complicate de la Bruxelles, apare un document oficial care pune pe acelaşi plan nocivitatea mesajului propagandei ruseşti difuzate pe canale multiple în UE cu cea a ISIS.

acum 13 zile · comentarii (141)

Abordarea relaţiei româno-ruse se face diferit, în funcţie de locul de unde se face analiza. Pentru un sud-american detaşarea este mai uşor de realizat, dar pentru un polonez, ungur, ceh, slovac sau ucrainean obiectivitatea are un grad mai redus. Evident, o doză de sentiment este şi mai lesne de detectat dacă analistul este român sau rus.

acum 15 zile · comentarii (115)

Ce presupune principiul „preferinţei naţionale“? Este rezultatul legislativ al unei voinţe politice, apărută şi exprimată de regulă în perioadele de mare criză economică, de a „rezerva avantaje, în general financiare, precum şi prioritatea la angajare“ persoanelor care deţin cetăţenia ţării în care se aplică legea respectivă. Dar şi refuzarea avantajelor sociale acordate „străinilor“.

acum 15 zile · comentarii (22)

Noile membre ale UE au beneficiat de numai 8% din bugetul programului de investiţii strategice lansat la jumătatea anului trecut. Într-o disproporţie stridentă, cele mai bogate 15 ţări europene au atras 92% din fondurile Planului Juncker. „Mini-planul Marshall pentru UE” profită din plin vechilor state ale Uniunii, consacrând, în fapt, Europa cu 2 viteze. În ceea ce ne priveşte, parte din vină e şi la Bucureşti, nu doar la Bruxelles.

acum 19 zile · comentarii (6)

Referendumul din Ungaria, organizat pe 2 octombrie a.c. despre cotele obligatorii de refugiaţi şi acceptarea lor cu sau fără aprobarea Parlamentului, a fost invalidat. 43 la sută din cetăţenii cu drept de vot au participat la această consultare, astfel că nu s-au întrunit cei 50 la sută plus unu, necesari pentru validare.

acum 20 zile · comentarii (16)