Premierul norvegian Erna Solberg, la vânătoare de Pokemoni în Bratislava

Premierul norvegian Erna Solberg, la vânătoare de Pokemoni în Bratislava

Premierul norvegian Erna Solberg a profitat de o vizită oficială la Bratislava pentru a vâna Pokemoni pe străzile din oraşul vechi. Însoţită de gărzile de corp, înalţi funcţionari şi o cameră de luat vederi, Erna Solberg a profitat de pauza dintre două întâlniri de lucru pentru a parcurge străzile cu ochii fixaţi pe telefon, relatează AFP, preluată de agerpres.ro.

Cutremur în Italia. Cel puţin 159 de morţi, printre care şi un român, clădiri prăbuşite, oameni prinşi sub dărâmături FOTO VIDEO

Cutremur în Italia. Cel puţin 159 de morţi, printre care şi un român, clădiri prăbuşite, oameni prinşi sub dărâmături FOTO VIDEO

Italia a fost zguduită miercuri dimineaţă de cel mai puternic cutremur din ultimii şapte ani. Un seism cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter a avut epicentrul în apropierea oraşului Perugia (centru). Cel puţin 159 de oameni au murit, printre care şi un român, iar alte 368 de persoane au fost rănite. Autorităţile se feresc să estimeze numărul persoanelor aflate încă sub dărâmături.

Da, e adevărat: Turcia a dobândit statutul de candidată la aderare europeană în acelaşi moment cu România. Se întâmpla la Consiliul European de la Helsinki, din decembrie 1999. Turcii au început negocierile când noi le încheiasem deja, iar până astăzi nu au fost deschise nici jumătate din cele 35 de capitole, care trebuie să îngăduie sincronizarea cu europenii.

acum 22 zile · comentarii (58)

Este vorba despre propuneri care încep să apară după întâlnirea Merkel-Hollande-Renzi care a avut loc luni la Ventotene. Aşa cum era previzibil, cele mai sensibile vizează, în imediat, întărirea sistemului intern de securitate în Europa, răspunzând (sau încercând s-o facă) unui sentiment din ce în ce mai mare de insecuritate al opiniilor publice pe care nu vor să-l vadă transformat în intenţie de vot.

acum 15 ore · comentarii (46)

După votul în favoarea Brexit, îngrijorarea referitoare la viitorul UE era firească. Cum cuplul franco-german are reputaţia de a fi fost „motorul” construcţiei europene, mulţi ochi s-au îndreptat spre Paris şi Berlin. La patru zile după votul din Marea Britanie, Angela Merkel şi François Hollande se întâlneau ca să vadă ce ar putea face. Li s-a alăturat italianul Matteo Renzi.

acum 19 ore · comentarii (25)

Declaraţia ministrului de externe turc, Anadolou Cavusoglu, a deschis o nouă etapă - până acum doar intuită, dar niciodată confirmată formal - în relaţia dintre ţara sa şi Rusia, dezvoltare de altfel absolut logică după ce cele două ţări anunţaseră începerea cooperării întărite în domeniul politic, militar şi schimbului de informaţii.

acum 5 zile · comentarii (24)

Burkini or not burkini? E polemica verii, în Franţa, şi pretextul de a instrumentaliza politic, psihologic, tensiunile identitare. Ce sens producem, noi, animale politice şi simbolice, cu discursurile din spaţiul public? Unde vor duce scurtăturile identitare de genul „musulman (afişat) = tensiune”? De scurtăturile de care am avut parte şi noi, ceilalţi europeni, am uitat: „hoţ, pentru că român”.

acum 5 zile · comentarii (282)

Exact la ora la care, în Germania, preşedintele Consiliului UE, Donald Tusk, discuta viitorul Uniunii Europene cu cancelarul Angela Merkel, la castelul Meseberg, aflat la 65 kilometri nord de Berlin, am purtat un dialog cu un ambasador cerebral, care a fost anterior consilier prezidenţial şi ministru de externe al României. Un conaţional cu un discurs bine temperat.

acum 5 zile · comentarii (23)

Majlinda Kelmendi e o sportivă medaliată cu aur la JO de la Rio. Despre ea presa internaţională a vorbit mai mult decât despre alţi campioni olimpici. Nu fiindcă e judoka, ci întrucât a reprezentat Kosovo. Comitetul Internaţional Olimpic i-a acceptat pe kosovari ca membri la sfârşitul lui 2014. Asta a stârnit, cum era de aşteptat, nemulţumirea sârbilor.

acum 8 zile · comentarii (14)

Statele membre UE şi NATO au fost atacate unul câte unul de către Rusia, posibil în conjuncţie cu alte entităţi, prin dezinformare şi operaţiuni politice, pentru a genera implozia Uniunii Europene,  izolarea statelor nucleu şi transformarea lor în surse financiare, de inovaţie, înalte tehnologii şi produse de lux – transformarea lor într-o anexă economică la o ordine mondială economică centrată pe Asia.

acum 10 zile · comentarii (10)

New Strategy Center şi Center for American Seapower din cadrul Hudson Institute au realizat în luna iunie un studiu privind provocările de securitate în regiunea Mării Negre. Acest demers comun româno-american îşi propune să contribuie la conştientizarea la nivel aliat a importanţei acestei regiuni pentru securitatea continentului şi insistă asupra necesităţii ca această zonă să se bucure de atenţia cuvenită din partea decidenţilor din SUA.

acum 14 zile · comentarii (7)

Se anunţă, cel puţin văzută de la Bruxelles, o toamnă cum nu mai fuse alta în memoria comunitară. Se adună semnalele unei crize identitare dar, în aceeaşi măsură, încep reacţii de coagulare rapide care anunţă schimbări, repoziţionări şi alianţe. Să vedem în ce măsură ele pot marca noi structuri de forţă, structuri ale refuzului sau chiar, la limită, linii de fractură.

acum 15 zile · comentarii (6)

V4 este acronimul sub care se înfăţişează un grup de patru ţări: Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria. Grupul s-a constituit la începutul tranziţiilor postcomuniste, având iniţial doar trei membri, fiindcă pe-atunci mai exista Cehoslovacia. „V” vine de la Vişegrad, un loc simbolic pentru întreaga regiune: acolo s-au întâlnit, în 1335, regii Boemiei, Poloniei şi Ungariei.

acum 15 zile · comentarii (60)

O discuţie cu mize enorme între Putin şi Erdogan. Despre restructurarea hărţilor de putere din partea noastră de lume, despre bani, definirea, controlul şi reglementarea de zone de influenţă, despre conducte cu repunerea pe tapet a super-proiectului Turkish Stream, despre perspectivele unei colaborări bilaterale cu ochii spre dimensiunile sale multilaterale imediate şi pe termen mediu strategice, economice şi militare.

acum 16 zile · comentarii (115)

New Strategy Center şi Center for American Seapower din cadrul Hudson Institute au realizat în luna iunie un studiu privind provocările de securitate în regiunea Mării Negre. Acest demers comun româno-american îşi propune să contribuie la conştientizarea la nivel aliat a importanţei acestei regiuni pentru securitatea continentului şi insistă asupra necesităţii ca această zonă să se bucure de atenţia cuvenită din partea decidenţilor din SUA.

acum 17 zile · comentarii (9)

„Securitatea la Marea Neagră“ este de mulţi ani – în special din timpul mandatului Băsescu I – conceptul strategic central şi miza definitorie a politicii externe româneşti. „Succesul” României în plan extern a ajuns să aibă aproape un singur criteriu de măsură: ce se „obţine” pentru Marea Neagră, de la NATO.

acum 17 zile · comentarii (73)

În 1963, în cartea sa „Eichmann la Ierusalim. Raport asupra banalităţii răului“, Hannah Arendt a lansat un concept: cel al banalităţii răului, încercare de a explica modul în care nazismul a reuşit să se impună şi să funcţioneze ca sistem politic şi de represiune, anesteziind reflexele unei societăţi adesea complice prin indiferenţă la crimele împotriva umanităţii comise de decidenţii politici şi militari ai celui de-al III-lea Reich.

acum 18 zile · comentarii (113)
Postari Recente