Noi tensiuni între cele două Corei. Seulul acuză Phenianul că a amplasat mine antipersonal în zona demilitarizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garduri electrificate, terenuri minate şi pereţi antitanc separă cele două Corei FOTO CNN
Garduri electrificate, terenuri minate şi pereţi antitanc separă cele două Corei FOTO CNN

Coreea de Sud a ameninţat luni Coreea de Nord cu represalii „severe“. Tensiunile din Peninsula Coreeană, divizată în două state cu regimuri diferite, s-au intensificat după ce Seulul (democrat) a acuzat Phenianul (comunist) că a amplasat minele antipersonal care au mutilat doi dintre militarii săi într-un accident produs la frontieră săptămâna trecută, relatează Le Point.

Conform Ministerului sud-coreean al Apărării, trei mine antipersonal au explodat într-un incident produs marţea trecută în timpul trecerii unei patrule sud-coreene în zona demilitarizată (DMZ), care acoperă o suprafaţă de doi kilometri de o parte şi de cealaltă a frontierei dintre cele două Corei.

„Suntem siguri că este vorba de mine antipersonal nord-coreene amplasate de către inamicii noştri, care au traversat pe ascuns frontiera militară, cu intenţia de a ucide“, a declarat pentru presă Kim Min-seok, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării. Unul dintre militarii răniţi şi-a pierdut ambele picioare, în timp ce cel de-al doilea a rămas fără un picior.

Încălcarea încetării focului

„Armata noastră (…) va face în aşa fel încât Coreea de Nord va plăti un preţ sever şi proporţional pentru provocarea sa“, au avertizat într-un comunicat şefii Satului Major al Coreei de Sud.

Este vorba de un „act fără fundament“ şi de o „încălcare nejustificată“ a acordurilor de neagresiune aflate în vigoare, au continuat ei, îndemnând Coreea de Nord să prezinte scuze pentru acest incident şi să-i pedepsească pe cei responsabili.

Ministerul sud- coreean al Apărării a refuzat să precizeze la ce anume se referă când evocă un „preţ sever“, în timp ce mai mulţi experţi apreciază că un răspuns adecvat ar fi dificil de dat.

„Este greu de spus ce ar putea face în realitate Coreea de Sud“, a comentat Dan Pinkston, un specialist în problema nord-coreeană de la International Crisis Group din Seul, citat de Le Point.

„Este vorba de o încălcare inacceptabilă a condiţiilor privind încetarea focului, dar este suficient ca situaţia să cunoască o escaladă încât totul să scape de sub control“, a spus el.

Cele două Corei sunt din punct de vedere tehnic în stare de război. Războiul coreean(1950-1953) s-a încheiat mai degrabă cu o încetare a focului decât cu un armistiţiu.

Coreea de Nord nu a reacţionat imediat la aceste acuzaţii.

Dispozitive explozive amplasate recent

Ultimul atac direct comis contra Sudului a avut loc în decembrie 2010, atunci când Coreea de Nord a bombardat insula sud-coreeană Yeonpyeong, ca răspuns la un exerciţiu militar al Coreei de Sud în apropierea frontierei maritime disputate dintre cele două ţări. Bombardamentul nord-coreean a provocat moartea a doi militari şi doi civili sud-coreeni, ceea ce a generat temeri de declanşare a unui conflict la scară mare.

Comandamentul ONU însărcinat cu supravegeherea aplicării încetării focului, condus de Washington, a explicat că analiza unor fragmente indică faptul că este vorba de mine nord-coreene amplasate pe un drum frecventat de regulă de patrulele sud-coreene.

„Investigaţiile arată că dispozitivile au fost amplasate recent, excluzând posibilitatea că ar putea fi vorba de mine antipersonal rămase (de mai mult timp) şi care s-ar fi deplasat“, a anunţat ONU într-un comunicat.

În pofida denumirii, DMZ este puternic militarizată. Zona demilitariză acoperă o suprafaţă de patru kilometri lăţime şi 248 de kilometri lungime, presărată de garduri electrificate, terenuri minate şi pereţi antitanc. Conform estimărilor, peste un milion de mine au fost amplasate în zona de frontieră, un mare număr fiind largate de aviaţie în anii 1960, în momentul de vârf al Războiului Rece şi confruntării între Sud şi Nord.

Noile tensiuni între Coreea de Sud şi Coreea de Nord au loc într-un moment delicat, cele două Corei pregătindu-se să aniverseze sâmbătă 70 de ani de la eliberarea Peninsulei Coreea de sub ocupaţia japoneză.

Unii şi-au pus speranţa într-o apropiere cu ocazia acestei aniversări, dar eforturile depuse pentru organizarea unor ceremonii comune s-au năruit. Coreea de Nord refuză să ia în calcul începerea unor discuţii, în timp ce Seulul nu intenţionează să-şi anuleze exerciţiile militare cu Statele Unite. Exerciţii militare comune sunt prevăzute pentru săptămâna viitoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite