Expiră ultimatumul dat de Coreea de Nord Statelor Unite. Ce pregătiri face liderul de la Phenian. Pentagonul şi-a intensificat supravegherea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul nord-coreean Kim Jong-un, sedinţă cu şefii armatei FOTO EPA-EFE
Liderul nord-coreean Kim Jong-un, sedinţă cu şefii armatei FOTO EPA-EFE

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a reunit principalii lideri ai Partidului Muncitorilor aflat la guvernare înaintea scadenţei ultimatumului de la sfârşitul anului adresat SUA, somate să îşi schimbe atitudinea în negocierile privind armele nucleare nord-coreene, a informat duminică agenţia oficială de ştiri KCNA.

În cadrul şedinţei prezidate de Kim Jong Un s-a discutat despre o "poziţie transparentă, independentă şi anti-imperialistă", conform sursei citate.

Această sesiune plenară a partidului, care s-a deschis sâmbătă, survine numeroaselor speculaţii conform cărora Phenianul ar putea pregăti un test cu rachete intercontinentale drept "cadou de Crăciun" pentru Washington.

Regimul lui Kim Jong Un a făcut o serie de declaraţii vehemente în ultimele săptămâni şi a adresat un ultimatum Washingtonului afirmând că, în absenţa înregistrării de progrese în discuţiile cu privire la programul nuclear din Coreea de Nord până la sfârşitul acestui an, Phenianul promite un "cadou de Crăciun".

Şedinţa plenară a Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord are loc după ce, săptămâna trecută, liderul nord-coreean a discutat cu oficiali responsabili de evaluarea posibilităţii consolidării capacităţilor militare ale regimului. KCNA anunţase duminica trecută întrunirea Comisiei militare centrale a Partidului Muncitorilor, al cărui preşedinte este liderul Kim Jong Un.

Statele Unite şi-au intensificat de miercuri supravegherea aeriană pe care o asigură în peninsula coreeană prin desfăşurarea a patru avioane, în eventualitatea în care Phenianul va efectua noi teste cu armament în următoarele zile, informează EFE.

Pentagonul a desfăşurat miercuri aeronavele RC-135W, E-8C, RQ-4 Global Hawk şi RC-135S, capabile să localizeze geografic semnale, să capteze imagini aeriene şi să îndeplinească alte funcţii de recunoaştere şi supraveghere, a informat contul de Twitter dedicat urmăririi mişcărilor aeriene militare Aircraft Spots.

Deşi forţa aeriană a SUA a operat separat o parte din aceste avioane în ultimele săptămâni, faptul neobişnuit de a mobiliza patru aeronave în acelaşi timp ar demonstra atenţia sporită pe care SUA o acordă turnurii beligerante adoptate de regimul nord-coreean, potrivit experţilor.

În ultimele luni, regimul nord-coreean condus de liderul Kim Jong-Un a efectuat mai multe teste cu rachete, dar cu profil redus, dar a lăsat să se înţeleagă că ar putea relua testele nucleare şi cu rachete balistice intercontinentale, intenţii cărora Washingtonul le-a răspuns cu o creştere a supravegherii militare.

Operaţiunea aeriană a SUA ar constitui un răspuns, de asemenea, la avertismentul lansat recent de Phenian, care a anunţat că va trimite Washingtonului un „cadou de Crăciun” dacă administraţia americană nu alege să facă o nouă propunere în dialogul bilateral privind denuclearizarea.

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că este pregătit să „se ocupe cu succes” de acest „cadou de Crăciun”, dacă va fi cazul.

„Poate că este un cadou bun. Poate că este vorba de un cadou în care îmi trimite o vază frumoasă, în loc de un test cu rachete”, a declarat jurnaliştilor, ironic, preşedintele Trump la complexul Mar-A-Lago din Florida, înainte de a transmite urări de Crăciun membrilor unităţilor armatei americane desfăşuraţi în diferite locuri de pe glob.

Coreea de Nord construieşte o nouă structură într-un complex pentru fabricarea rachetelor cu rază lungă de acţiune, arată imagini obţinute prin satelit. Imaginile au fost realizate la Complexul balistic 16 Martie, situat în apropiere de Phenian, conform Institutului Planet Labs.

Analistul Jeffrey Lewis, de la Institutul de neproliferare Middlebury, crede că este vorba de extinderea complexului balistic în care sunt fabricate rachete intercontinentale de tip Hwasong-14 şi Hwasong-15. „Aş crede că regimul din Coreea de Nord vrea 50-100 de rachete de acest tip”, a precizat Lewis.

Dezvăluirile generează preocupări că Phenianul ar putea efectua curând noi teste balistice, în contextul impasului în negocierile cu Administraţia Donald Trump pe tema programului nuclear nord-coreean.

Coreea de Nord a efectuat recent o serie de teste la baza sa de lansare a rachetelor Sohae.

Mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU interzic Coreei de Nord să dezvolte un program balistic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite